RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KRLEŠ – Perunovo requiem

Pěkně v tichosti a bez zbytečného humbuku. Tak by se dalo okomentovat vydání nové desky tuzemské stálice heavy metalu KRLEŠ. „Perunovo requiem“ je v několika ohledech přelomová nahrávka. Jednak se na ní premiérově v nových věcech prezentuje zpěvandule Lucie Roubíčková a poprvé kapela vlezla do studia bez výrazného kytaristy Jiřího Karpjuka, kterého nahradil šestistrunník Sali. Jak se se svým postem obě persóny popraly? Celkem v pohodě.

Čekat od KRLEŠe nějaké výraznější uhnutí z jasně nalajnovaného směru předešlé tvorby je takřka bláhové. Pětici muzikantů okolo kytaristy Radka Sádovského je v klasickém heavy metalovém kabátě dobře, tak proč se snažit o něco jiného. Ano, „Perunovo requiem“ je nahrávka přesně taková, jako ty tři předešlé – občas heavy, občas bigbít, stále ale zábavná. Co vždycky KRLEŠ uměl, je napsání chytlavé skladby. Nebojte, i tentokrát se vám několik refrénů a melodií do šedé kůry mozkové zažere. Jedním z jasných kandidátů je například výborná „Posedlost“, kde je největším kladem hlavně Lucčin sympatický projev. Za vrchol desky bych bez přemýšlení určil mírně vymykající se pecku „Prokletá“, kde se mi hodně líbí pomalá a značně melodická část. Zajímavá a kompozičně nejdotaženější věc. Na opačné straně pak stojí úvodní vykrádačka sama sebe „Soumrak bohů“ a poněkud nevkusně otextovaná „Nechte mě bejt!“. Tentokrát chybí značně odlehčená kravinka ve stylu „Hymny politiků“ nebo „Tma nad Evropou“, ale to je jen menší mínus. Horší je, že stejně jako na předešlé nahrávce „Slzy Arkóny“ chybí strhující balada. Nechápu, vždyť dříve kapele ploužáky tak šly...

Největším pozitivem „Perunova requiem“ je to, jakým stylem odsejpá. Člověk se nenudí a v pohodě si s kapelou notuje. Oproti předešlým nahrávkám mi novinka sice nepřijde tak kompozičně barevná, ale tento nedostatek balancuje vyrovnanost samotných skladeb. Nepovedený je ovšem opět zvuk. Je fajn, že oproti „Slzy Arkóny“ již není tak nevýrazný a nahuštěný, ale na stranu druhou nemá potřebné koule. Ve finále se mi zdá novinka ze všech desek KRLEŠe zvukově nejslabší. Oproti best of „Time To Rise“, které bylo nabušené, velký krok zpět. Dobrým faktem je, že Lucka do kapely náramně sedla. Svým agresivním projevem má daleko blíže k původní zpěvačce Simoně, což jistě mnoho fanoušků vítá.

Tak či tak, „Perunovo requiem“ někdo přijme, někdo nepřijme. Pokud jste fanoušci českého heavy metalu, tak nebudete mít problém. Je to prostě velice solidně zahraný bigbít, který se dobře poslouchá. První dvě klasické nahrávky KRLEŠe jsou ale stále nepřekonány (nepočítaje best of).

Venca Votruba             


www.krles.cz

Seznam skladeb:
1. Perunovo requiem
2. Soumrak bohů
3. Posedlost
4. Vyhoření
5. Nechte mě bejt!
6. Prokletá
7. Ekokalypsa
8. Vykoupení krví
9. Za serbskeju golu
10. Poločas rozkladu

Sestava:
Lucie Roubíčková - zpěv
Radek Sádovský - kytara
Zdeněk Šalanda - kytara
Jiří Zíma - baskytara
Jiří Smělík - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 43:51
Label: SIA Production
Země: Česká republika

Diskografie:
1999 - Dejte plamenům co hoří
2001 - To
2004 - Slzy Arkóny
2006 - Time To Rise
2008 - Perunovo requiem

Související články:
KRLEŠ – Dejte plamenům co hoří
KRLEŠ - Slzy Arkóny
KRLEŠ – Time To Rise – Best Of
KRLEŠ – To


Vydáno: 25.09.2008
Přečteno: 6700x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10503 sekund.