ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




R.E.T. – New Feelings

Změna je život. Platí to i o hudbě. Někdy je již ve vlastní škatulce tak těsno, že je třeba zkusit něco nového. Někdy změnu vyžaduje doba samotná. Právě tak by se dal charakterizovat krok, který učinili legendární tuzemští doomaři REACTION EXTASY TRANCE na novince „New Feelings“. Ano, starý dobrý dřevní doom už nějaký čas neletí, musí se jít z dobou. A co vyžaduje doba, pokud chci zůstat aspoň trošku v doomovějších mantinelech? Poněkud svižnější tempo a za mikrofonem něžné pohlaví.

R.E.T. vstoupili do módní vody, kdy je veškerý efekt stavěn na zpěvačku a vzdušné refrény. Nutno podotknout, že staré kořeny hned tak zneškodnit nejde, proto je z „New Feelings“ cítit, že ji nahrávali již ostřílení bardi, kteří si v pomalém atmosférickém metalu něco zažili. Ten spodek je prostě doom jak prase a o tom se nemíním hádat. Jenomže zpěvačka Zuzana Ferfecká Brezňáková dělá nechtěně ze souboru trošku tuctovější záležitost. Což o to, zpívá vcelku dobře a sympaticky, ale myslím si, že oproti kolegyním například z DYING PASSION nebo SSOGE nemá tu potřebnou šťávu a hlavně osobitý projev. Na druhou stranu, občas až laxní přístup k některým skladbám vyloženě sedí. Někdy je však výsledek spíše kontraproduktivní, například se skladbou „I Know“ se kapela vydává na až moc tenký led, kdy začínají mírně smrdět EVANESCENCE (hlavně Zuzky barva a způsob zpěvu připomíná uplakanou Amy). Nevím, jestli legenda s tolika zkušenostmi má něco takového zapotřebí. Až moc nasládlou vatou je načichlá například i pomalá „Firefly“, ale tu naštěstí zachraňuje old schoolový nádech, který je cítit hlavně v klavíru Mirka Holuba.

Nevím, jestli si R.E.T. pro svoji další pouť vybrali správnou cestu. Staří zarputilí doomaři „New Feelings“ odsoudí za komerčnější potenciál. Novým posluchačům může nahrávka přijít až moc komorní, nebombastická, nudná. Tak či tak, R.E.T. natočili dobrou desku, na které je hned několik opravdu skvělých věcí („Dying In The Rain“, „The Drowning“, atd...), ale po poslechu má člověk pocit, že nic převratného vlastně neslyšel. Slyšel jen příjemnou hudbu, kterou si pustí s chutí rád, ale nikde o ní básnit nebude. Jenomže nakonec si vzpomene, že poslouchá kapelu, která napsala tak grandiózní fošnu, jako byla svého času „In Memories“, a uvědomí si, zda je skupina ještě schopná natočit něco tak silného. Věřím že ano. Co vy?

Venca Votruba             


www.r-e-t.cz

Seznam skladeb:
1. Insomnia
2. The Feeling
3. I Know
4. Firefly
5. Dying in the Rain
6. Sleepless
7. The Drowning
8. In my Arms
9. Heaven Forever
10. A Prayer for the Damned

Sestava:
Zuzana Ferfecká Brezňáková - zpěv
Roman Kufa - kytara
Daniel Lukáš Matuszny - kytara
Zbycho Malý - basa
Miroslav Holub - klávesy
Jiří Szoty Szotkowski – bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 48:13
Země: Česká republika


Vydáno: 25.10.2008
Přečteno: 2857x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nevím...... ale dát téhle...1. 01. 2009 14:50 heide


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13075 sekund.