RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




POPPELL - Makovice

Psát recenzi na album kapely,kterou vede váš kamarád je asi stejná sranda jako vyndat si třísku z vlastního oka. To jsem ale věděl od začátku. U kapely POPPELL to pro mě bylo ještě mnohem horší, protože fakt že sama kapela se označuje za alternative music band mi na kůži vyrážel pupínky. Nevím proč mi to slovo alternative ne a ne zavonět. Po prvním poslechu cd MAKOVICE se ony pupínky navíc změnily na bradavice, protože jsem najednou nevěděl co si o muzice takového ražení myslet natož to pak shrnout do několika vět.
A tak mi nezbylo než si MAKOVICI pouštět do hlavy znova a znova a poprvé v životě jsem si při poslechu muziky musel dělat poznámky (to je asi znak toho, že sem konečně dospěl do fáze hudebně-novinářské :-) ).
Teď tedy k muzice. Popsat jak asi zní taková alternativní parta nelze a definice kterou jsem po chvíli hledání v hudebních slovnících mi toho moc neřekla. Nezbývá než se pokusit vysvětlit tento žánr pomocí žánrů alespoň pro mě trochu představitelnějších. Tak tedy, v hudbě kterou řve do světa tahle skupinka najdete stopy punku, trash metalu a hardcoru. A určitě by se našlo ještě spousta dalších značení. Je to taková směska stylů. Hudební projev stejně jako projev slovní na mě původně působil dost primitivně, ALE když jsem tohle cd slyšel po několikáté začal jsem si všímat detailů kterých je tady opravdu spousta a bez kterých si už v této chvíli nedokážu představit jak by to asi znělo. Muzika totiž obsahuje spoustu prazvláštních zvuků, ruchů, tónů jako například cinkání trianglu apod. Určiréě mi dátě za pravdu, že to v rocku alspoň trochu neobvyké. Celkově tahle hudba vyvolává v posluchači spousty pocitů ať už příjemných nebo úzkostných. Proto hudba jako taková koneckonců vznikla.
Je-li navíc hudba doplněna podobně působícím textem a ztvárněna projevem, kde se střídá zpěv, řev, šepot, výkřiky apod, pak rozhodně nemůže vaše emoce nechat jen tak v klidu. Náplň textů je taky různá. Psal jsem že na mě zpočátku působily dost primitivně. Nedávaly mi smysl. Když jsem ale začal sledovat slova a zkoušet hledat smysl. Zjistil jsem,že ono to nakonec tak primitivní nebude. Spojit dohromady věty které spolu zdánlivě nedávají smysl a nehodí se k sobě, a navíc udělat to právě tak jako POPPELL, by ně nikdy nemohlo napadnout. A kdyby se to navíc neudělalo právě takto, nikdy by asi tahle hudba nepůsobila tak emotivně (alespoň na mě). Celé to navíc funguje tak dokonale, že pokud si budete chtít nějak vysvětlit význam a náplň písní, každý si s největší pravděpodobnostní najde vlastní vysvětlení, které bude na hony vzdáleno vysvětlení ostatních. A to dělá právě tenhle druh hudby zvláštní.
Takže shrnuto podtrženo. Nevím jestli hodnotit kapelu POPPELL popř. jejich album MAKOVICE jako dobré nebo špatné. Z toho taky vyplývá moje hodnocení číslem 5. Jsem ale přesvědčen že tahle parta si skupinku fanoušků, kteří jí rozumí našla a ještě si pořádnou skupinku dalších zcela jistě najde.
A pokud na úplný závěr chcete nějaké stručné a výstižné vysvětlení slova alternative, tak vám sem napíšu nepřímočarost nebo nepředvídatelnost. Tak na mě tahle muzika působí (a to v žádném případě nemyslím ve špatném smyslu slova).

Standa             


poppell.wz.cz


Vydáno: 07.02.2006
Přečteno: 3520x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
No, tak pokud byste...7. 04. 2006 17:01 Pajčus


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0912 sekund.