RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VITACIT - Vzhůru přes oceán

„...Následující řádky jsou určeny především nerozhodným rodičům nedospělých synů. Patříte-li k nim a máte-li právě pochybnosti, zda vašemu následníkovi poskytnout mimořádné kapesné k zakoupení LP Vitacitu Vzhůru přes oceán, čtěte i vy...“ (Rock&Pop, č.3, 1991)

Někdo si může myslet, že psát recenzi na album, které vyšlo téměř před 16 lety, je zbytečné. Podle mě by se ale na starou klasiku zapomínat nemělo. A už vůbec ne, jedná-li se o Vitacit, kapelu, která se dlouhá léta držela na českém metalovém vrcholu a někteří fanoušci tvrdého rocku na ni nedají dopustit ani dnes. Deska „Vzhůru přes oceán“ je debutové album kapely. I když základní kámen Vitacitu byl položen už někdy v roce 1976, tak debut vyšel až téměř 14 let poté. Nahrávka vznikla v sestavě Miloš „Dodo“ Doležal (kytara, zpěv), Pavel Hejč (kytara), Luděk Adámek (basa) a Ivan Polák (bicí) v období, kdy kapela byla na vrcholu.

„...Vitacit: Druh zbraně: zastaralý. Typ střely: diabolky. Nálož: znecitlivělá. Náměr: hodně nadsazen. Balistická dráha: plochá bez kulminačního bodu, střela letí setrvačností, krátký dolet. Zásah terče: daleko od černého středu...“ (Melodie, č.4, 1991)

Už od úvodního intra „Libido“, o které se geniálně postarala kytara mistra Doležala, je znát, proč právě tato deska bude později označována za „průlom“ v českém metalu. Následující skladby, „Dragon“, nebo legendární a všem fanouškům Vitacitu dobře známá hymna „Zvony“, to jen potvrzují. Kapela vsadila většinou na skladby ze svého koncertního repertoáru, takže na desce nemůže chybět úderná „Loď“ nebo pomalejší „Sybila“. Nemůžu zapomenout na skladby, které se na nahrávce objevily jako „novinky“, například „Lovec lebek“, titulní „Vzhůru přes oceán“ nebo jedna z „nejtvrdších“ skladeb Vitacitu „Zvěř“. Celou desku uzavírá melodická „Beznaděj“, kterou popsal asi nejlépe Dodo na jednom koncertě: „…věc, která je v podstatě starej dobrej rock’n’roll..“

Takže co k tomu dodat na závěr. Vitacit je legenda, na kterou se v poslední době často zapomíná, mladší generace „metalistů“ mnohdy ani netuší, co to ta značka limonády, oblíbené za minulého režimu, vlastně doopravdy znamená. A LP „Vzhůru přes oceán“ je určitě jedno z nejlepších alb v historii českého metalu.

„...Takže rodičové, chcete-li ochránit svého synka před úklady heavy metalu, rozhodně se alba Vzhůru přes oceán nebojte. Vitacit je pro vás na koncertech mnohem nebezpečnější....“ (Rock&Pop, č.3, 1991)

Frantic             

VITACIT... Jedna z mých srdečních záležitostí. Naprostá klasika českého metalu, která nám přinesla nespočet nesmrtelných písniček a také vychovala dvě velice výrazné osobnosti - Láďu Křížka a Miloše Dodo Doležala. Na desku "Vzhůru přes oceán" fanoušci čekali dlouhé roky a po revoluci se konečně dočkali. Vybrat jen několik pecek, když za ta léta máte repertoár nabouchaný k prasknutí, jistě není žádná sranda. VITACIT zařadil několik novinek, ale na staré fláky samozřejmě také naštěstí nezapomněl. Vždyť bez "Zvonů" nebo "Sybily" by to přece nebylo ono!!! "Vzhůru přes oceán" je jízda od začátku do konce a i po letech naprostá heavy metalová lahůdka. Nesouhlasím ale s tím, že se jedná o vrchol kapely. Ona kdyby vznikla deska tak kolem roků 1986 a 1987, tak by to byl totální mazec! Na druhou stranu, i se Zeppelínem Horynou to mělo něco do sebe... Škoda, jen, že Dodo to heslo "Vzhůru přes oceán" vzal tak doslova. Ale to už sem nepatří..
Venca 9

www.vitacit.cz

Seznam skladeb:
1. Libido
2. Dragon
3. Zvony
4. Rebel
5. Loď
6. Lovec lebek
7. Vzhůru přes oceán
8. Sybila
9. Zvěř
10. Beznaděj


rok vydání: 1990


Vydáno: 28.03.2006
Přečteno: 10834x




počet příspěvků: 14

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak paráda :)...19. 08. 2021 23:57 Guns
Řeknu to asi...19. 08. 2021 22:09 Pepsi Stone
Je v plánu recenze...19. 08. 2021 20:14 Guns
Taky mě to hodně...13. 03. 2020 0:37 Guns
A jak zní zvukově...12. 03. 2020 8:00 Vinyl


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10108 sekund.