RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EDGUY – Tinnitus Sanctus

Zatímco loňský rok se u Tobiase Sammeta točil výhradně kolem turné k třetímu dílu jeho projektu AVANTASIA, tak nyní se opět, alespoň na chvíli, vrátil do svých domovských EDGUY a jako trochu předčasný dárek pod stromek nám nadělil novou studiovou desku své rodné kapely. Hned na začátek nutno říct, že je to počin dost odlišný od těch předchozích a rozhodně není na jediný poslech.

Teprve po několika protočeních disku v přehrávači se objeví hlavní síla skladeb, které se začnou nebezpečně zarývat pod kůži a odhalovat jejich skutečnou tvář. Hudebně sice trochu navazují na předchozí album „Rocket Ride“, ale pouze ve smyslu odklonu od původních speed metalových ambicí EDGUY k mnohem „vážnějšímu“, místy až hard rockovému vyznění. Sem tam se ještě objeví záblesky rychlého kovu, ale dnes už jsou Sammetovci někde úplně jinde, než ve svých teenagerovských metalových letech. Navíc působí mnohem vážnějším dojmem než dříve, což ale neznamená, že by snad zanevřeli na veškerou nadsázku a vtípky. Závěrečný bonus „Aren´t You a Little Pervert Too?!“ budiž toho zářným příkladem.

Téhle skladbě však předchází ještě desítka dalších a hned úvodní „Ministry Of Saints“ dává jasně najevo, o čem EDGUY v roce 2008 jsou. Hutnější, pomalejší riffy dávají mnohem větší prostor pro Tobiasovi hrátky s hlasem, který se tu snaží, seč může. Nezapomíná na své typické výškové výstupy, ale přidává k nim nižší a možno říct, že i trochu agresivnější pasáže. S každým dalším albem skutečně roste, a to, co předvedl na nové AVANTASII a nyní na „Tinnitus Sanctus“ je prozatím jeho pěvecký vrchol. Po obdobně laděné „Sex Fire Religion“ se dostává ke slovu onen záblek minulosti v „Pride Of Creation“, jenž pak trochu ochabne v „Nine Lives“, aby se následně znovu probudil při „Wake Up Dreaming Black“. To vše ale následně zastíní asi nejzajímavější věc na albu, a to „Dragonfly“. Pomalu se rozjíždějící tempo vyústí v nádherně strukturovaný refrén s neméně působivým textem. Tahle věc může mít naživo neskutečnou energii a náboj.

Nad baladami v podání téhle kapely jsem se rozplýval už několikrát a do jejich řad se od nynějška řadí i „Thorn Without a Rose“. Není to klasická akustická věc, při které slečny v prvních řadách vytahují kapesníčky a pomalu odkládají části oblečení, ale více než na proud slz sází na pohrávání si s melancholickými náladami a celkovou snovost. O silný kontrast s baladou se postarají dvě následující písně, a to klidnější rocková „9-2-9“ a následně „Speedhoven“ s nejdelší stopáží na albu. I když slovní hříčka v názvu druhé zmiňované může být v češtině trochu zavádějící, nic to nemění na tom, že v sobě skrývá asi největší zvraty mezi rychlými a pomalými pasážemi. To se nejvíce projeví při nástupu kvapíkového sóla po vláčné pasáži Sammetova zpěvu ke konci skladby. O závěr nebonusové části se postarala další věc s patřičným rockovým nábojem „Dead Or Rock“, jejíž název plně vystihuje i celou desku. To však ještě zdaleka není vše, neboť součástí digipackového vydání „Tinnitus Sanctus“ je i druhé CD se záznamem koncertu EDGUY v Los Angeles, což spolu s provedením bookletu jen podtrhuje snahu prosadit se více také za velkou louží. Pokud to máme brát jako takovou návnadu na již netrpělivě očekávané DVD, tak je nač se těšit. Audio záznam působí už tak skvělým dojmem a co teprve, až se k němu přidá i video zážitek.

Na světě je tedy deska, která na jednu stranu trochu přivřela vrátka k historii, ale na stranu druhou otevřela obrovskou bránu do budoucnosti.

Čárlie             


www.edguy.net

Seznam skladeb:
CD1:
1. Ministry Of Saints
2. Sex Fire Religion
3. The Pride Of Creation
4. Nine Lives
5. Wake Up Dreaming Black
6. Dragonfly
7. Thorn Without A Rose
8. 929
9. Speedhoven
10. Dead Or Rock
11. Aren't You A Little Pervert Too (bonus feat. Granato Rambocco and The Killers)

CD2: "LIVE IN LOS ANGELES"
1. Catch Of The Century
2. Sacrifice
3. Babylon
4. Lavatory Love Machine
5. Tears Of A Mandrake
6. Vain Glory Opera
7. Superheroes
8. Fucking With Fire
9. Avantasia
10. King Of Fools

Sestava:
Tobias Sammet - zpěv, klávesy
Jens Ludwig - kytara
Dirk Sauer - kytara
Tobias Exxel - baskytara
Felix Bohnke - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 53:35 / 1:00:05
Studio: Gate Studio Wolfsburg
Produkce: Sascha Paeth
Label: Nuclear Blast
Země: Německo

Související články:
EDGUY - Rocket Ride


Vydáno: 07.01.2009
Přečteno: 7751x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nikdy by mě...23. 05. 2021 4:48 mr.deadhead
ty si fakt mistr...12. 01. 2009 23:40 Rockinpiru


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09384 sekund.