ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Pasi KOLARI (FOR SELENA AND SIN) - Jsme stoprocentně koncertní kapela

V dubnu měly tři finské metalové kapely poprvé šanci se představit českému publiku v rámci evropského turné Finnish Female Fronted Rock Metal Tour 2009. Tady se vám prostřednictvím kytaristy Pasiho představí první z nich: pop-metalová parta For Selena And Sin.

Představ nám trochu kapelu...
For Selena And Sin je rock-metalová kapela z Jyväskylä. Naše hudba má atmosféru a je emocionální, ale pořád dost silná na to, abychom jí mohli říkat metal. Mohli by si nás poslechnout lidi, co mají rádi The Gathering, Tiamat nebo Paradise Lost.

Jak jste začali?
V roce 2004 s naším basákem Teemu. Měli jsme společně několik projektů v dřívějších letech, ale pořád nebylo jednoduché spolu hrát, protože jsme od sebe bydleli dost daleko. V devadesátých letech bylo těžší společně skládat muziku, ale pak se to díky internetu zjednodušilo. Začali jsme si posílat riffy a tak a po nějaké době jsme došli k tomu, že potřebujeme lidi do kapely. Trvalo asi měsíc, než se dala skupina dohromady, věděl jsem přesně koho oslovit.

Jak jste přišli na jméno For Selena And Sin?
Tohle je trochu blbá historka, ale dal jsem kapele pokyn vymyslet název o čtyřech slovech. Tak jednou, když jsem byl mimo Finsko, mi od zpěvačky přišla esemeska s názvem For Selena And Sin. Není to obvyklé, že by kapela měla v názvu čtyři slova, tak proto. (směje se) Nejdřív to bylo For Selene And Sin, ale pak jsme Selene změnili na Selena. Selene a Sin jsou názvy vzaté z mytologie, s rázem kapely to nemá nic společného. Jen to zní dobře, nic víc.

Kdo píše hudbu a texty?
Jde to asi takhle: Já dělám asi sedmdesát procent a ostatní tak těch třicet. Záleží většinou na konkrétní skladbě, ale většinou si napíšeme základ doma a ve zkušebně to pak dáváme dohromady společně. Měli jsme několik změn v sestavě, ale pořád skládáme hlavně já a náš klávesák Teemu. Stejná situace je ohledně textů, teď zrovna není nikdo, kdo by se jimi vyloženě zabýval. Texty na albu "Overdosed On You" napsal ve většině náš původní kytarista, na dalším albu jsou texty zpěvačky Anniky a moje. Ale pokud má někdo zajímavý nápad na text a v písničce to funguje, tak absolutně nezáleží na tom, kdo to napsal.

Co posloucháte? Máte nějaké idoly v hudbě?
Ani ne. Když jsme začínali, byl u nás slyšet vliv různých metalových kapel. Ale stejně je těžké jmenovat nějaké idoly nebo oblíbené interprety. Každý z nás poslouchá jinou muziku a na turné kvůli tomu občas válčíme. Například náš druhý kytarista nemůže poslouchat nic z osmdesátých let, ale vždycky je fajn pustit nějaký s*ačkoidní pop jen jako provokaci... Ale obecně posloucháme různé druhy metalové, rockové i popové hudby od sedmdesátých let po dnešek.

A co ty osobně?
Teď poslední dobou většinou nenáročnou muziku, takové ty rockové s*ačky, ale taky různé deathmetalové a blackmetalové věci. Kupuju si hodně CDček, takže tam mám všechno od Morrissey po Dark Throne.

A tvoje nejoblíbenější písnička od Seleny?
Poslední dobou máme hodně koncertů a spousta písniček zní na pódiu dost jinak, takže je těžké říct, která je nejlepší. Myslím, že máme spoustu dobrých písniček a pár ku*evsky dobrých písniček... (směje se) Ale řekl bych, že skladba "Heal" z našeho prvního alba je dost dobrá, protože má silnou a smutnou atmosféru.

Co dělá skupina teď?
Teď nás čeká pár koncertů a letní festivaly. Pak si dáme chvilku oddech a potom začne propagace nového alba. A možná bude ještě další turné na konci letošního roku nebo na začátku toho příštího.

Jaké jste měli a máte cíle jako kapela?
Já myslím, že naše kariéra se vyvíjí dost dobře. Chci říct, po prvním demu jsme dostali spoustu nabídek na natočení desky a hrálo se to i v rádiu, což je zvláštní, protože to bylo pořád jen demo. Po prvním albu jsme dostali výborné recenze, písničky se hrály v rádiu a brzo přišly pozitivní ohlasy i z Evropy, což byl samozřejmě náš cíl. Těžko říct, kolik se té desky prodalo, ale já myslím, že jako debut to mělo dost velký úspěch, a sliboval bych si od toho slušnou startovní pozici nového alba. Doufám prostě, že postupně bude přicházet víc a víc lidí, kterým se naše hudba bude líbit.

Je nějaké místo, kde bys opravdu chtěl hrát?
Vždycky když přijedeme na nějaké nové místo, je fajn vidět, jak lidi budou na naši hudbu reagovat, takže v tomhle směru je skvělý každý koncert! Ale nějaká extra místa, stadiony a tak, to nevím. Baví mě sledovat ten vývoj den za dnem a čekat, jak to bude pokračovat.

Jaké bude další album od Seleny?
Co se týče zvuku, myslím, že jsme se trochu hnuli do rocku. Ale samozřejmě jsme nezapomněli na melodie a chytlavé refrény, což byla vždycky naše doména. Spousta kapel říká "tohle naše album je lepší než to předchozí", což je fajn a dává to smysl, když propagujete novou desku. Co se týče For Selena And Sin, jsem si jistý, že pro toho, kdo ještě neslyšel naši hudbu a chce si koupit album, je každá nahrávka pro začátek dobrá.

Plánujete v nejbližší době vydat singl?
Jo, na začátku léta vydáme singl. Je to skladba z nového alba a jmenuje se Countdown To The Stars. Až se vrátíme z turné, natočíme k němu klip a pak bychom ho chtěli vydat, co nejrychleji to půjde.

Které země jste navštívili v rámci Female Fronted poprvé?
No, tohle je naše první větší turné po Evropě. Měli jsme šňůru po Irsku a loni pár náhodných koncertů, třeba v Moskvě. Taky jsme tři týdny natáčeli ve Švédsku druhé album. Takže jo, už jsme hráli venku, ale co se týče koncertů, všechny země byly nové.

Proč vyjely na turné zrovna tyhle kapely?
S Manzana už jsme předtím hráli. Jsou to fajn kluci a holka, tak proč ne. Měli jsme nabídky přijet zahrát pár koncertů v Holandsku. Pak jsme se dozvěděli, že Manzana taky měli v plánu turné, a ve dvou je to jednodušší. Unshine se k nám připojili později. Já sám jsem o nich do turné moc nevěděl, jen to že jsou z Finska...

Jak moc máte s Manzana společného?
No po hudební stránce moc ne, ale už jsme s nima několikrát spolupracovali a vždycky to bylo fajn.

Jaké je obecně hraní mimo Finsko?
No.. Třeba v Irsku to bylo dost zajímavé, co se týče obecně doby hraní. Nikdo nikam nespěchá. Třeba zvukovka- když má začít v sedm hodin, Irové jsou naprosto v klidu a jednu dvě hodiny nikdo neřeší. Hráli jsme tam tři koncerty a všude to bylo tak (směje se). Ale stejně to bylo fajn a ty koncerty byly super. Co se týče Ruska, tam neřeší nikdo nic.

Proč by se lidi měli přijít podívat na váš koncert?
My jsme stoprocentně koncertní kapela a myslím, že tohle se musí přenést i na publikum. Bereme hudbu vážně, ale to samozřejmě neznamená, že bychom se na pódiu nemohli bavit.

Na závěr- nějaký vzkaz pro potenciální fanoušky?
Poslechněte si naši muziku na Myspace, stáhněte si album, a jestli se vám líbí, kupte si ho...

Karolína             


www.forselena.net

Foto: Veronika Hesounová


Vydáno: 19.05.2009
Přečteno: 3677x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.104 sekund.