RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ABBAND - Deratizer

Mám Aleše Brichtu rád. Stál jsem na jeho straně i v době, kdy ho všichni mí kámoši odvrhli za jeho eskapády na Tv Nova (které pokračují do teď). Bral jsem to vždycky jako povinnou daň naší malé země, která svou ubohou kupní silou nedokáže uživit a vyhýčkat rock-metalovou hvězdu, která je pak nutná šaškovat v popovým mainstreamu. Jsem si celkem jistej, že to Aleše nikdy nijak zvlášť nebavilo. K jeho cti navíc svědčí fakt, že v přísně komerčních podmínkách zachovával svojí nekonvenční image a že sladkobolné popěvky „superstarově“ duševních frigidů dokázal nabořit nadhledem rockové písně.

V dobách, kdy se díky internertu rapidně snižují zisky jak vydavatelských firem (dobře jim tak!), tak kapel samotných (to je horší), je nutné přijít s něčím novým a hrát na efekt. Aleš Brichta v tomto směru osvědčil svůj marketingový cit pro věc a zvolil (na naše poměry) progresivní prvek, kdy si za vlastní peníze nahrál a vydal své nové album, které za velmi příjemnou cenu rozhodil po trafikách celé republiky. S více než (zatím) deseti tisíci prodanými nosiči dokázal, že tudy cesta rozhodně vede. Na těchto číslech se ovšem bezpochyby odrazil další zásadní faktor. Aleš se totiž kromě výše zmíněných chytrých kroků rozešlápnul ke kroku dalšímu...

Snad aby měl jistotu, že se mu vložené náklady vrátí, rozhodl se zabrnkat na nejkontroverznější notu v současnosti naší země, tedy tu romskou. Z mediálního humbuku, který určitě nikomu neuniknul, je jasné, že se mu to povedlo. Refrén titulní písně řešila dokonce policie, která zatím trestní oznámení uložila ad acta. Brichta může tisíckrát tvrdit, jak to myslel, ale to v povrchně xenofobní společnosti, která se nehodlá zatěžovat skutečným stavem věcí, není podstatné. Jakákoliv zmínka o cikánech dnes vzbudí obrovské tsunami emocí, které jsou většinou zcela mimo mísu, nicméně k reklamě právě vydávaného alba (či prosazení zkorumpovaného politika) postačí dokonale. Sázku na tento laciný efekt Brichtovi vyčítám, neboť není pochyb, že si svou inteligencí předem přesně spočetl, jak celá záležitost dopadne.

A jak už to tak bývá, humbuk kolem celé desky je mnohem zajímavější než její samotný obsah. "Deratizer" je bez debat nejslabším albem Brichtova Bandu. Aleš měl po ruce řadu skladatelů, ale nikdo z nich tentokrát nebyl schopen přijít s jasně definovaným hitem (jakým bylo třeba „Peklo už čeká“ z „Divadla snů“). Struktura (naštěstí krátkých) písní je přísně nadiktována a málokdy ji něco nalomí nebo dokonce osvěží. Většina z nich navíc trpí nepříjemným neduhem opakovaných motivů, nejčastěji refrénů, čímž se ještě umocňuje jejich těžká nevynalézavost. Výjimkou je devátá „Vůně ženy“, která představuje vrchol alba a zároveň startuje jeho mnohem povedenější část. Z mnohdy až nu-metalově hutných (a nudných) riffů předešlých skladeb se najednou přejde na čistě rock/metalovou notu, atmosféra se uvolní a zatraceně zpříjemní. V písni „Žáby“ se jasnému rukopisu Oty Hereše přizpůsobil i Brichtův (jak jinak než lihový) text, ke slovu přišlo konečně i melodické sólo a to vše jednoznačně dosvědčilo, kde se Aleš cítí stále nejlépe. Nikoliv v cross/core riffových hrátkách (se kterými koketují i jeho ex kolegové z ARAKAINu a výsledek je podobně nevýrazný), ale přímočaře líbivých rockových skladbách, které ho navíc motivují k napsání mnohem lepších textů, než jsou prvoplánové zbytečnosti, mezi které patří třeba refrén písně „Deratizer“.

Petr Štěpnička             


www.brichta.cz

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. Deratizer
2. Večerní utkání
3. Česká zem
4. Píseň pro bílou hůl
5. Supi
6. Zrcadla mají paměť
7. Čerti
8. Gorila
9. Vůně ženy
10. Jsi trochu zvláštní
11. Žáby
12. Prej jsem starej
13. No madam
14. Voyer

Sestava:
Aleš Brichta- zpěv
Miloš Knopp - kytary
Jiří Urban ml. - kytary
Karel Adam - baskytara
Zdeněk Vlč - klávesy, samply
Lukáš Pavlík - bicí, kytary

Žánr: heavy/rock
Rok vydání: 2009
Čas: 51:55
Produkce: Aleš Brichta a Petr Kovanda, studia Propast - Hradec
Země: Česká republika

Diskografie:
2006 - Divadlo snů
2007 - Nech si to projít hlavou
2009 - Deratizer


Vydáno: 09.09.2009
Přečteno: 6043x




počet příspěvků: 24

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Výborná deska....19. 03. 2019 17:28 mr.deadhead
10000 prodal jeste...6. 10. 2009 20:29 MIRA
TextyKontroverzní text...17. 09. 2009 21:50 TheNail
:))) Vida, další...14. 09. 2009 11:55 Majkl
"A takový prostě...14. 09. 2009 9:46 Venca Votruba


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09634 sekund.