Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RIMORTIS - Deset kroků zpět

Z vesmírného plutí předešlé desky se tentokrát přesouváme někam do 18. až 19. století, konkrétně k tématu pistolnických soubojů, ve kterých si to chlapi byli schopni kvůli svým láskám rozdat na smrtelnou férovku. Moment brutality se zde tře o vrcholný romantismus, do deseti osudných kroků se vejde tolik pocitů a emocí, jako do celého života průměrného člověka 21. století. Ideální motiv pro mrazivý (ačkoliv zdaleka ne dokonalý) obal desky. A také příležitost pro hrátky s názvem alba, kterým kapela vtipně připomíná své desetileté výročí.

„Deset kroků zpět“ nic nekomplikuje, album nesmírně příjemně utíká a pokud předešlá deska přece jenom obsahovala (hlavně ve své druhé půlce) některá hluchá místa, novinka na sebe hlasitě upozorňuje každým svým momentem. Úvodní „Nepřítel s úsměvem“ začíná bez zbytečného intra, dominantní klávesový motiv svým opakováním poznamená celou píseň, osudově naléhá a výtečně graduje textovou atmosféru skladby. Trvá přesně 24 vteřin, než se vše přelije do typického spídového vichru. Žánrově správně namíchaná produkce nechá vyniknout klasickému kytarovému šimrání v podkladu, „fanfárový“ zvuk kláves všemu dodává potřebnou pompu. Píseň ale zdaleka není jednoduchou úvodní návnadou, skladatelská vrstevnatost je zde (stejně jako na zbytku desky) prezentována ve velkém stylu. Vše k sobě ale lne tak přirozeně, že si toho po prvních pár posleších ani nevšimnete, nejprve se prostě necháte unášet úchvatnou melodičností desky.

A na tom všem má kromě dvorního skladatele Vaška Mrzeny gigantický podíl zpěvák Milan Hloucal. Ten zdaleka není typickým spídovým výškařem (ne, že by nedokázal krásně zvysoka zaječet!), je to ale právě jeho „zemitost“, která svým výrazem definitivně vylučuje možnost vokální průměrnosti. Milan je Pan zpěvák, a to co předvádí třeba už ve druhé písni zvané „Na paškál“ (s neskutečně chytlavým refrénem!), je bez nadsázky dechberoucí. Přesně, jak zpívá v úvodu této skladby: „dokonalost mívá pramálo kazů“...i on se už této dokonalosti velmi přiblížil a je slast poslouchat, jak se svým hlasem pracuje, mění a přizpůsobuje ho k vrcholnému prožití Vaškem složených melodických linek. Jejich jímavost je právě tím, co činí z poslechu této desky mimořádný zážitek.

Jenom rychlostí ale samozřejmě není hudba RIMORTIS živa, třetí kousek „Ve vlnách“ ubere nohu z plynu, nikoliv však z příjemně vlezlé zpěvnosti. Následná „Deset kroků zpět“ obsahuje nebývale doslovný, až scénáristicky popisný text. Ten když si pročítáte v bookletu, jímá vás hrůza, jak tohle může fungovat, ale ono to (naštěstí) funguje, dokonce si celý tento „film“ můžete vychutnat v přiloženém klipu (ačkoliv já sám považuji právě tuto skladbu za nejméně vhodného adepta pro klipovou prezentaci). Kluci se v něm zase ujali hereckých rolí a ani nepůsobí moc prkenným dojmem (zejména bicman Martin Růžek má v očích přesný poměr melancholie). Bohužel už tak nezafungovala režisérská část, děj sice má špetku atmosféry, ale postrádá třeba jen minimální porci napětí a opět se tak potvrzuje, jak těžké je natočit alespoň trochu ucházející video.

Pátá „Labyrint vášní“ a šestá „Opera v plamenech“ jsou od sebe svou kvalitou neoddělitelné. První z nich je speed metalovým klenotem nejzářivější blyštivosti, neschází mu žádný „karát“ dokonalé žánrové hymny. Následná „Opera v plamenech“ svou smutnou náladou, která se pohrabe až na samotném dně vašich emocí, polarizačně vyrovnává vzletnost předešlé písně a obě dohromady tvoří nesporný vrchol desky.

"Chuť pouště“ je nejvíc odlišnou skladbou. Sám jsem si na ni musel dlouho zvykat, svou „písečnou“ nepřístupností si mě ne a ne pustit k tělu. Těžkost této cesty byla ale vykoupena pochopením této skladby, přijetím její promyšlené struktury a nyní už se jen napájím v její oázovité lázni. Je to právě tento song, který je schopen výrazně oslovit i ostatní, ve spídu si příliš nehovící posluchače.

Další skvělej rychlík „Kolotoč života“ a šlapavá „Zapovězená“ s grácií potvrzují slova o povedenosti této desky. Úplný závěr patří již tradičnímu coveru, tentokrát od skupiny KLÍČ. Pánové mají čichometr na převlékání známých písní do svého kabátku a skladbě „Omnia Vincit Amor“ tak bez pochyb uvěříme, že „láska všechno přebije“.

Nové album RIMORTIS je v prodeji za velmi příjemnou cenu (200,- Kč), a to prosím navíc obsahuje dárek v podobě druhého CD! Na něm kapela v deseti nově přehraných písních bilancuje svoji jubilejní kariéru a my tak máme k dispozici ideální důkaz o vzestupu této party, kdy se kluci z průměru prvních dvou desek dostali až na samotný Olymp kvality, která už dávno přesáhla hranice naší republiky.

Petr Štěpnička             

Není v dnešní době moc tuzemských kapel, které by nějak výrazně vázaly moji pozornost – vlastně by se všechny daly spočítat na prstech jedné ruky vysloužilého pracovníka pily. A protože RIMORTIS se do tohoto úzkého výběru dostali už před pár lety, vyhlížel jsem jejich novou placku hezky dlouho dopředu. První živé ochutnávky novinek během koncertů zněly více než dobře a výsledek... Ten je ještě lepší a už na první poslech je „Deset kroků zpět“ mnohem barvitější deskou než její předchůdkyně. Některé nové skladby jako by se chtěly vymanit ze zajetých speedových kolejí a oproti ostatním vyznívají více „heavy“. Tracklist se tak, alespoň v mých uších, rozdělil na pomyslné dvě části – první klasicky speed metalovou („Na paškál, „Labyrint vášní“) , jenž pokračuje ve stopách posledních nahrávek a druhou, která se tváří trochu uvolněnějším a hravějším dojmem („Deset kroků zpět, „Zapovězená“). Krásně byl tenhle kontrast znát na posledním koncertu RIMORTIS v Plzni, kde došlo i na titulní „Deset kroků zpět“ a hned se hudební nálada přesunula trochu jinam.

Zatímco pěveckému umu Milana Hloucala už Pagan pár řádek věnoval, tak ještě tu zbývá nezodpovězená otázka textů. Ta zůstala od minula naštěstí bez výraznější změny a opět nejde o žádné laciné rýmovačky, jež vše vyzradí na první poslech, ale o texty plné více či méně skrytých významů, které si musí každý najít a vyložit sám. Vaškův rukopis coby textaře se už na naší metalové scéně stává jasně čitelný a získává si čím dál víc „čtenářů“.

RIMORTIS tak oslavili svoje první desetiletí na hudební scéně velice důstojně a zároveň dali znovu jasně najevo, ža ač chceme nebo ne, musíme s nimi do budoucna počítat. Takže se sluší popřát kapele hodně úspěchů a plných sálů i do dalších desetiletí.

Čárlie 8,5/10


Nad novinkou Rimortis by Jára Cimrman zalomil rukama. Deset let existence kapely, deset songů na obou cédéčkách, v názvu alba výraz „deset“ a „Deset kroků zpět“ vyjde jen dva měsíce před začátkem roku 2010… a přitom stačilo jen chvilku počkat a jednalo by se o nejsnáz zapamatovatelnou desku kulatého roku. Dokonce i dosavadní frekvence vydávání cédéček velela vydat další nosič až v dalším roce. ;-).

Ke cti Rimortis nutno dodat, že i když cimrmanologové možná kroutí hlavou nad zbrklostí kapely, příznivci speedmetalu si můžou nadšeně mnout ruce. Ona ta zapamatovatelnost totiž souvisí nejen s časovou osou, ale hlavně s obsahem. A to proto, že Rimortis spáchali svůj jednoznačně nejsilnější materiál. I když jsem pomalu a jistě začínal patřit ke skeptikům, žehrajícím na vyčerpanost a omezenost stylu, Rimortis mě přesvědčili, že i v jeho rámci lze udělat krok vpřed. A (a to dokonce pomíjím tak důležitý fakt, že kluci rostou i muzikantsky, zejména pak výkon pěvce Milana Hloucala mě bezpečně položil na lopatky) ono jde o kroky hned dva. Dramatičnost a fantazie. To jsou struny, které Rimortis rozezněli na maximum. Nadýchaná „Ve vlnách“ (stále se nemůžu zbavit dojmu, že dokonalá majestátnost předurčovala tuhle píseň na závěrečné finále) a melodramatická „Opera v plamenech“ s famózním klávesovým motivem a plná napětí jsou neskutečně natřískané emocemi – zavřete oči a zaštípe vás (v případě té první) v nose odér slané vody a ucítíte na kůži (v případě té druhé) spalující žár. A pokud v kole minulém měli Rimortis snahu rozeznít „Zvony fantazie“, tak barvitost textů na „Deset kroků zpět“ dopsala dokonalejší kapitolu tohoto příběhu.

Nicméně Rimortis jsou především speedovou kapelou a tak je nutné se při hodnocení opírat nejen o kontrastní záležitosti, ale i o klasické kvapíky. Jasně, tady možná nic nového nelze vymyslet, ovšem chytlavost a „variabilita“ (ano, projeďte kteroukoliv z rychlovek a rozhodně neuklouznete po něčem již notoricky známém) vás vtáhne do děje naprosto přirozeně a na první ucho. A znovu se potvrzuje, že silný text může udělat z klasiky vícerozměrné dobrodružství. Úvodní „Nepřítel s úsměvem“ či titulní výpravná „Deset kroků zpět“ sází na symbiózu skvělých melodií a silného děje. A když tyhle klenuté kousky naředíte těžce vláčnou atmosférou (možná vás hutný pouštní vzduch přinutí dýchat poněkud ztěžka) v „Chuti pouště“ či tou nejobyčejnější melodií alba, prostou „Zapovězenou“, vyleze z toho parádní kolekce. Která se pochopitelně neobejde bez tradiční vypůjčené skladby – výběr padl na folkovou „Omnia vincit amor“ a volba to byla geniální. Úžasně svěží hudební odlehčení při zachování vytrvalé působivosti.

Doplňte si k tomu výpravný klip k titulní skladbě (schválně, kterému ze střelců budete před výstřelem fandit ;-) ?) a bonusový výlet do minulosti – deset (už zase) nově nahraných a zaranžovaných skladeb z minulých alb, kde u mě prim hraje především závěrečná „Rimortis II“ s hostující Veronikou Stříbrnou a vyjde vám z toho skvělá deska bohatá na atmosféru, na pocity, se schopností vyvolávat živé obrazy. Zavřete oči a ponořte se do všech detailů a užijte si pohlazení realistické fantazie i fantastické reality.

Jsem nejen obdivovatelem Rimortis, ale i zastáncem cimrmanových teorií. Nebýt toho, bez problémů bych sáhnul po desítce. A lepší zapamatovatelnost by v tom hrála tu nejmenší roli…

Savapip 9,5/10

www.rimortis.cz

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. Nepřítel s úsměvem
2. Na paškál
3. Ve vlnách
4. Deset kroků zpět
5. Labyrint vášní
6. Opera v plamenech
7. Chuť pouště
8. Kolotoč života
9. Zapovězená
10. Omnia vincit amor

Sestava:
Milan Hloucal - zpěv
Vašek Mrzena - baskytara
Jakub Vácha - kytara
Jakub Liška - klávesy
Martin Růžek - bicí

Žánr: speed/heavy
Rok vydání: 2009
Čas: 49:30 / 53:15
Produkce: Rimortis
Label: Stars Agency
Země: Česká republika

Diskografie:
2000 - Proud času
2002 - Oheň a led
2004 - Stín křídel
2006 - Vesmírem plout
2009 - Deset kroků zpět

Související články:
RIMORTIS - Stín křídel
RIMORTIS - Vesmírem plout
RIMORTIS - Už bijí zvony (DVD)


Vydáno: 12.11.2009
Přečteno: 6377x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Moc tomu nerozumímNěkolikrát jsem...25. 01. 2010 20:23 Miki
rimortisrimortis je uz...28. 11. 2009 8:43 marian
To CD se bezvadně...22. 11. 2009 16:45 petra


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09527 sekund.