ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ZAPOMENUTÁ MINULOST - Líně zážehové melodie

K orientačnímu zhodnocení alba "Líně zážehové melodie" velkobítešské kapely Zapomenutá minulost prakticky stačí zapolemizovat nad pěti výrazy, obsaženými v názvu desky i kapely. Takže ne, ne, ne, ano, ano a z toho vyplývající bohužel ano. Pokud se nemůžete dopočítat, tady je vysvětlení.
a) Líně - rozhodně se nedá mluvit o tom, že by tahle deska působila líně. Naopak, lenost je asi to poslední, co bych na tomhle albu dokázal vyďoubat. To spíš usilovnost, údernost a pracovitost. Hm, spíš lépe řečeno upracovanost.
b) Zážehové - pokud od tohoto pojmu očekáváte něco, co vám nakopne motor, tak se asi těžko dočkáte. Důvod proč tomu tak není, je částečně naznačen v bodě c), částečně vyplývá i z toho, že nahrávka právě díky své ubíjející razantnosti a nepříliš velké nápaditosti působí ve finále jako jeden velký beztvarý a jednotvárně chutnající koláč, u kterého je fuk, ze které strany začnete kousat.
c) Melodie - ale kdepak. Ač bych u podobné verze metalu nečekal žádné melodické orgie, přece jen (až na jednu výjimku) je hlavním mottem nahrávky "stále vpřed" a pokud možno bez uhýbání z monotónní nálady.
Jediná skladba (ze sextetu nabídnutých), která má výraznější potenciál zaujmout, nese název "Posera". Její pozitivum je jednak v tom, že alespoň částečně zapadne do kategorie c), a jednak i v tom, že křikloun Ondra Špaček alespoň občas vypadne ze svého poněkud příliš vynuceného chrapláku a ozve se přirozeným hlasem. Vzhledem k tomu, že na většině záznamu se vytrvale nutí do zvláštně nepřirozené, hutné a hrubé polohy (v „Seš svázanej“ jako by se dokonce pokoušel šlapat do stop krajana Marka Dočkala (Nonsense), ale tomu jsem jeho výraz věřil…), asi není čistý zpěv to, na čem by Zapomenutá minulost chtěla stavět, ale jsem vděčný aspoň za špetku přirozenosti. A jedno, jestli v češtině nebo závěrečné angličtině. Pro mě je vokál největší slabinou Zapomenuté minulosti.

d) Zapomenutá - ano, raději, ano. Marně hledám důvod, proč šoupnout "Líně zážehové melodie" alespoň na zadní police skladiště paměti a ještě někdy se k nim vracet.
e) Minulost – ano, Zapomenutá minulost se stala zapomenutou minulostí právě teď.

„Líně zážehové melodie“ mají snahu znít moderně (přitom však doplácí na nedostatek nápadů), nepodbízivě (což se stoprocentně daří), jsou prosty (zjevně naprosto úmyslně) jakékoliv líbivosti, obsah zcela odpovídá strohému chladnému strojovému obalu a zcela v odpovídajícím duchu je zabalené do hrubého (ale solidního) zvukového kabátu. Tak aspoň nějaké pozitivum. Jediné (a půl za „Poseru“). A to poslední šesté ano? Ano, bohužel, zklamání. Zapomenutá minulost se rovnou stala i raději zapomenutou současností.

Savapip             


www.zapomenutaminulost.com

Seznam skladeb:
1. Čistá cesta
2. Vlající vlasy přítele Chárona
3. Posera
4. Seš svázanej
5. Vizionář
6. Call The End

Sestava:
Ondřej Špaček - zpěv
Mirek Tomšík - kytara
Michal Blaha - baskytara
Michal Blaha - bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 20:42
Země: Česká republika


Vydáno: 08.02.2010
Přečteno: 3220x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08432 sekund.