DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ACCEPT - Death Row

Když jsem u „Eat The Heat“ nasazoval růžové brýle a zcela pominul historii Accept, asi by bylo správné udělat to samé u desáté položky v pořadí, alba „Death Row“. No, pokusit se o to můžu, ale rovnou říkám – je to jediný důvod, jak zabránit konstatování, že jsme u nejslabší položky diskografie Accept. Kapela opět víc pokukovala po ostatních, než aby nechala hovořit svojí přirozenost a ono to podle toho dopadlo. Accept podruhé zopakovali tu samou chybu a tentokrát se chytili kolem letícího trendu. Jenže zatímco při prvním šlápnutí mimo své tradiční koleje alespoň angažovali nového, stylově zapadajícího zpěváka, v kole druhém dotlačili k nemelodickému štěkání i samotného Uda. Nálož syrově dusavých songů, sajících mízu ze závanu grunge a coru, je naprosto stejně trendová, jako nedávný americký sen, ale navíc i (téměř) totálně rezignující na dřívější kombinaci údernosti (ta zůstala a nabobtnala) a chytlavosti (ta téměř vymizela), takže obvyklá poznávací znamení jsou zadupána do prachu nekompromisní valivou masáží á la Pantera. A je s podivem, že toto překabátění, které je svojí podstatou přece jen blíž kapelní přirozenosti, je ještě hůř rozdýchatelné, než hra na sladké americké vlasáče. A podle mého je právě tady definitivně odstartován proces rozkladu kapely.

Jako pěst na oko může v souvislosti s albem „Death Row“ působit výrok Wolfa Hofmanna, že „…nejdůležitější je zůstat sám sebou a v první řadě splnit vlastní očekávání…“. Vlastní očekávání Accept možná splnili, sami sebou zůstali jen na ploše o něco málo přesahující čtvrtinu hrací doby. A to ještě drtivou většinu za a) tvoří skladby, ve kterých Accept sice minulost rozhodně nezapřou, ale které nepatří k tradičním úderně zpěvným songům, neb se jedná o baladu a dvě instrumentálky, za b) je kluci v rámci boření zavedených klišé o tom, jak má vypadat metalové album šoupli na konec desky. Wolf Hofmann pochopitelně skvěle čaruje a instrumentálky „Drifting Apart“ i „Pomp And Circumstance“ jsou skvělou přehlídkou jeho dovedností, pomalá „Writing On The Wall“ je nabitá atmosférou a smířlivý Udův vokál příjemně hladí. Staré časy nejvýrazněji připomene svěží skandovatelná riffovina „Bad Habit Die Hard“ a plíživě výhružná „The Beast Inside“, za připomínku z těch „nakažených“ věcí rozhodně stojí velice nekompromisní adaptace Chačaturjanova „Šavlového tance“ v „Sodom And Gomorra“ a dunivá předělávka známého „Generation Clash“ (nyní ve dvojkové verzi). Bohužel, skladby typu „Dead On“, „What Else“, titulní „Death Row“ (a mnohé další) jsou díky tomu dusavému rytmu a štěkavě vyráženému vokálu slity do sice razantní, ale poněkud jednotvárné, a s postupem doby i otravné hmoty.

Zajímavý pokus, na kterém se Accept vzdálili své kdysi tak odvážné a jedinečné vizi klasického heavy metalu. Tahle deska určitě stojí za poslech (a příznivce Pantery a jí podobných možná i nadchne), ale zároveň potvrdila to, že Accept jako stylotvůrci, tahouni žánru a vizionáři jsou nadčasoví a jako opisovatelé myšlenek jiných jsou (bohužel jen) velice schopní rutinéři. Jako by kluci s obecným přitvrzením najednou nevěděli jak dál. A když se k tomu přidaly obnovené problémy Stefana Kaufmanna se zády, začala se kromě hudební podstaty drolit i sestava kapely.

Savapip             


www.acceptworldwide.com

YouTube ukázka - Death Row

Seznam skladeb:
1. Death Row
2. Sodom & Gomorra
3. The Beast Inside
4. Dead On!
5. Guns 'R' Us
6. Like a Loaded Gun
7. What Else
8. Stone Evil
9. Bad Habits Die Hard
10. Prejudice
11. Bad Religion
12. Generation Clash II
13. Writing on the Wall
14. Drifting Apart
15. Pomp and Circumstance

Sestava:
Udo Dirkschneider - zpěv
Wolf Hoffmann - kytara
Peter Baltes - baskytara
Stefan Kaufmann - bicí

Rok vydání: 1994
Čas: 1:11:14
Label: RCA Records
Země: Německo

Diskografie:
1979 – Accept
1980 – I´m A Rebel
1981 – Breaker
1982 – Restless And Wild
1983 – Balls To The Walls
1985 – Metal Heart
1986 – Russian Roulette
1989 – Eat The Heat
1993 – Objection Overruled
1994 – Death Row
1996 – Predator
2010 – Blood Of The Nations
2012 - Stalingrad

Související články


Vydáno: 08.11.2012
Přečteno: 5267x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Zas tak hrozné to...12. 11. 2012 10:26 IFA
Jedním slovem:Strašlivé...11. 11. 2012 6:23 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09933 sekund.