Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WERGLŮV PJOS - Memento doby

Na to, že předchozí album „Pia Fraus“ a aktuální novinku „Memento doby“ dělí pouhé tři roky, je až s podivem, jak Werglův pjos změnili svojí tvář. Naštěstí bez toho, aby ztratili vlastní ksicht. Jistě, to zásadní poznávací znamení – svěží housle – zůstávají, ale ta někdejší nevázaná rozvernost i jasně definovaná příslušnost k punku jsou více méně tytam. Werglův pjos jsou rockovější, hudebně i textově vážnější, na jejich placce nenajdete žádné vyloženě uvolněné vtípky. A kupodivu, i přes to, že právě v žertovinách jsem našel nejsilnější momenty minulého alba, dospělá proměna Werglovu pjosu velice sluší.

Přispívá k tomu zejména cit pro melodie, až lidová zpěvnost a hudební přístupnost, jistá textová pichlavost, příběhová výpravnost, nasazení, čistý zvuk – to vše by se dalo shrnout do pojmu přitažlivost (z „Mementa doby“ na mě dýchá útok na jedinečnost Znouzectnosti, a to především v rovině chytlavých vyprávění s nadhledem a myšlenkou). A až s genialitou hraničí to, čím se Werglův pjos snadno vymaní z davu jim jinak podobných uskupení – housle jsou jednoznačným žolíkem, který v momentech, kdy dominuje (a že takových chvil se na desce najde hromada), nahrávku ohromně oživuje. Na druhou stranu, nejen houslemi živ je Werglův pjos -osobně mi hodně sedí ostrá kytara a i když by ten boj bez skřipek byl asi podstatně těžší, i za téhle situace by Weglův pjos v konkurenci měl šanci obstát - byť vezmeme-li songy jako „Opraš svou čest“, ve které se Werglové asi nejblíž přiblíží k punku, či podobně laděný, přímočarý a strohý „Věčný pár“, najednou se jiskření krapet vytrácí.

„Memento doby“ má velice silný úvod – „Cesta“ s úvodním houslovým „riffem“, který na sebe postupně nabaluje ubrumlanou basu, patřičně nabroušenou kytaru, svižné bicí i nakopávající atmosférický refrén mají úžasně strhující sílu, titulka s výrazně vytaženou basou a dalším melodickým veletočem i řádně jedovatým textem si zaslouží nemenší pozornost, Španělskem provoněné „Vy…!“ nabídne špetku rockového uvolnění. „Strůjce štěstí“ je právě jednou z těch věcí, které díky houslím rozkvetou do úžasné dramatičnosti, kterou ještě zdůrazní nátlakově rocková atmosféra (ano, tohle je můj zlatý tip). Ve výčtu by se prakticky dalo pokračovat až do konce – snad jen ty o odstavec výše zmíněné songy bych mohl pominout. Má to švih, má to šťávu, vtip a myšlenku.

Možná si Werglův pjos svým vývojem trochu zkomplikovali život. Jejich „Memento doby“ už není tak stylově vyhraněné a já jsem vážně zvědav na to, jak se dávní i potenciální noví fanoušci kapely srovnají s faktem, že Werglův pjos jsou prostě a jednoduše dospělejší. Osobně mi tahle cesta (a znovu zdůrazňuji, housle jsou tím zásadním hybným článkem) vůbec není proti srsti.

Savapip             


www.wergluvpjos.cz

Seznam skladeb:
1. Cesta
2. Memento doby
3. Vy…“
4. Strůjce štěstí
5. Volba
6. Nic není tak zlé
7. Věčný pár
8. Druhé já
9. Opraš svou čest
10. Ruka váhavá
11. Magická kniha

Sestava:
Jiří Leier - zpěv
Aleš Navrátil – kytara, zpěv
Michal Štrajt - baskytara
Robert Kelnar - housle
Tomáš Kolkop - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 38:15
Studio: ExAvik Plzeň
Label: Cecek Records
Země: Česká republika

Diskografie:
2004 – Lid Fucktor
2009 – Pia Fraus
2012 – Memento doby

Související recenze, reporty, rozhovory


Vydáno: 14.12.2012
Přečteno: 3331x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1081 sekund.