ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




3x ITALSKÝ PROG METAL (SILVER LAKE, ODD DIMENSION, DGM)

Vypadá to vypadá, že se nám poslední dobou Itálie proměnila ze země, která chrlila neomezené množství power/symphonic kapel s ječáky za mikrofonem, v jednoho z předních odborníků na power/prog. A nutno dodat, že tenhle jižní materiál nejen z velké části stojí za poslech, ale často přímo atakuje první ligu. Na následujících řádcích si srovnáme tři žánrově velmi podobné kapely – všechny vsází na melodie, velkou roli u nich hrají klávesy a nebojí se komplikovanějších kompozic. Zatímco jedna z nich si už během let jméno na scéně vybojovala, druhé dvě jsou teprve na začátku cesty, která ovšem vypadá velice slibně.

SILVER LAKE – Every Shape and Size
První recenzovaná kapela pochází z města Rimini a s novinkou se jejich počet alb rozrůstá na dvě. Silver Lake vznikli původně jako cover kapela a jejich debut z roku 2011 zaujal především hostováním Michela Luppiho. Oproti trochu nemastnému rozjezdu je tahle deska o dost silnější a SL ukazují, že je v nich do budoucna rozhodně velký potenciál. Tentokrát se to obešlo bez hostů, všechny vokály velmi solidně táhne Davide Bertozzi, který naštěstí moc dobře ví, kam se radši nepouštět. „Every Shape and Size“ má parádní obal, velmi propracované texty, temný příběh v pozadí a příjemné melodie. A nechybí ani výskyt velmi silných skladeb, třeba „Hold Me Close“ má naprosto špičkový refrén a ujít by vám neměla ani závěrečná „Dorian“. Skladba s názvem „58“ je věnovaná Marcu Simoncellimu, italskému motocyklovému závodníkovi, který v roce 2011 tragicky zahynul při závodu Grand Prix. A tady vlastně narážím na menší problém s celou deskou. Ačkoli by to podle textů mělo být celé pořádně temné a emocionální, albu poněkud chybí hlubší atmosféra a o vyvolávání emocí se nedá mluvit skoro vůbec. Na druhou stranu pánové udělali obrovský pokrok od první desky a hudebně je tu naprosto vše v pořádku. Doufám tedy ve slibnou budoucnost.
7,5/10

ODD DIMENSION – The Last Embrace to Humanity
Druzí pánové na holení pochází z Alessandrie a s výše probíranou kapelou mají společný nejen žánr, ale i počet alb a dokonce i rok vydání debutu. Jejich výhodou je, že mají v sestavě zkušené hudebníky. Klávesák Riccardo Fabbri a bubeník Andrea Urbinati patří současně k sestavě Secret Sphere. Není proto takovým překvapením, že o produkci a zpěv v jedné skladbě se postaral jejich současný zpěvák Michele Luppi. Narozdíl od Silver Lake ale od svého debutu „Symmetrical“ trochu ubrali. Hudebně je vlastně všechno v nejlepším pořádku. Nekoná se sice velké překvapení, ale je to profesionální muzikantská práce odehraná s vervou, které nechybí pár zajímavých nápadů. Nejvíc určitě zaujmou klávesy, které krásně vyplouvají na povrch v pomalejších skladbách „Another Time“ či „The New Line of Times“. Narozdíl od melodičtějších Silver Lake se tu víc blížíme posluchačsky náročnějším věcem jako třeba Vanden Plas. Mám ale s kapelou dva drobné problémy. Zaprvé je tu mnohem víc slyšet onen typický „italský melodicko-metalový syndrom“. A pak je tu Manuel Candiotto, jehož hlas mě prostě místy strašně tahá za uši. Myslím si, je přehnaně přešponovaný výškař se silným italským přízvukem jedna z největších pohrom, co kapelu může potkat. Nejvíc Manuel vybuchuje právě v duetu s Luppim ve skladbě „It´s So Late“. Michele si připisuje i autorství téhle skladby a musím říct, že je to znát. V rámci alba působí jako návštěva z vyšší ligy. Za instrumentální část alba a Luppiho výkon bod nahoru. S tím zpěvákem by se ale mělo něco dělat.
7/10

DGM – Monumentum
Se vší úctou k předchozím dvěma kapelám, tady se hraje úplně jiná liga. DGM jsou zkušení harcovníci, kteří mají svůj první albový zářez datovaný už v roce 1997. Celosvětové pozornosti na progovém poli se jim ale dostalo až o deset let později s plackou „Different Shapes“. A pánové z Říma jdou kvalitativně pořád nahoru. S čistým svědomím můžu prohlásit, že „Monumentum“ je nejlepší placka, kterou dosud vydali. Fanoušky Symphony X potěší nejen klasicky brilantní hostování Russella Allena v úvodní skladbě „Reason“, ale v podstatě i celé vyznění desky, která se stylu američanů velmi blíží. Taková „Chaos“ nebo „Remembrance“ (kterou jsem si díky refrénu z desky oblíbila nejvíc) jako by vypadly z tvorby slavnějších kolegů. Zároveň je tu ovšem víc než dostatek vlastních nápadů a také velké hudební variability – „Numb“ má rockovější polohu, „Universe“ je typická powermetalovka, balady velmi kvalitně zastupuje „Repay“ a vedle toho najdeme klasicky progové kousky jako „Pages“. Obrovskou devízou (mimo hudebního mistrovství, což je v tomhle žánru skoro samozřejmost) je velký cit pro melodie a hlavně pěvec Mark Basile. Jeho výkon na albu se nedá popsat jinak, než jako exceletní. Je slyšet, že na sobě od posledně pořádně zamakal. DGM sice lákají nové publikum hosty (vedle Allena se ještě ve skladbě „Chaos“ objevuje kytarový mág Jorn Viggo Lofstad od kolegů Pagan´s Mind), jejich hudba ale mluví sama za sebe. Je sice pravda, že jsou ze všech tří recenzovaných kapel hudebně nepřístupnější, ale zároveň se jim na album podařilo nacpat největší množství nápadů. Můžu vám zaručit, že tuhle desku jen tak nevypnete. Rozhodně zatím jedno z nejlepších děl letošního roku.
9,5/10



Ray             


SILVER LAKE – Every Shape and Size

silverlakeband.wordpress.com

SILVER LAKE – Shaping The Scarlet Flame

Seznam skladeb:
1. Invisibile to the Eye
2. Hold Me Close
3. Shaping the Scarlet Flame
4. Guardian Demon
5. The Illusion
6. Basic
7. 58
8. Escaping from This Town
9. Nowhere at All
10. Dorian

Sestava:
Davide Bertozzi – zpěv
Giovanni Matichecchia – kytary
Riccardo Fabbri – klávesy
Luigi Rignanese – basa
Andrea Urbinati – bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 47:44
Vydavatelství: SG Records
Země: Itálie

Diskografie:
2011 – Silver Lake
2013 – Every Shape and Size


Související články


ODD DIMENSION – The Last Embrace to Humanity

www.odddimension.it

ODD DIMENSION – It´s So Late

Seznam skladeb:
1. The Unknown King
2. Under My Creed
3. Dissolving into the Void
4. It's So Late
5. Another Time
6. Fortune and Pain
7. The New Line of Times
8. Far from Desire

Sestava:
Manuel Candiotto – zpěv
Gianmaria Saddi – kytary
Gabriele Ciaccia – klávesy
Gigi Andreone – basa
Federico Pennazzato – bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 49:20
Vydavatelství: Scarlet Records
Země: Itálie

Diskografie:
2011 – Symmetrical
2013 – The Last Embrace to Humanity


DGM – Monumentum

www.dgmsite.com

DGM – Reason

Seznam skladeb:
1. Reason
2. Trust
3. Universe
4. Numb
5. Pages
6. Repay
7. Chaos
8. Remembrance
9. Overload
10. Void
11. Blame

Sestava:
Mark Basile – zpěv
Simone Mularoni – kytary
Emanuele Casali – klávesy
Andrea Arcangeli – basa
Fabio Constantino – bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 56:01
Vydavatelství: Scarlet Records
Země: Itálie

Diskografie:
1997 – Change Direction
1999 – Wings of Time
2001 – Dreamland
2003 – Hidden Place
2004 – Misplaced
2007 – Different Shapes
2009 – FrAme
2013 – Momentum



Vydáno: 27.09.2013
Přečteno: 3928x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
seriál?? ÁNO ÁNO...27. 09. 2013 23:43 Soichiro Honda
DT budou, jenom...27. 09. 2013 21:32 Ray
určite vypočujem...27. 09. 2013 18:11 Soichiro Honda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13717 sekund.