DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NICKE BORG HOMELAND - Ruins Of A Riot

„Čas pádí, čas letí, těžko ta léta vrátíš zpět…“ Přesně na tenhle popěvek deset let staré věci od Chinaski jsem si vzpomněl ve chvíli, kdy se mi do rukou dostala poslední deska zpěváka druhdy tááák slovutných švédských rockerů Backyard Babies Nickeho Borga. Kvůli tomu, že je na trhu už nějakou dobu a kromě jeho rodného Švédska se jedná o desku spíše utajenou, ale především kvůli tomu, že od rozpadu Backyard Babies je to letos už pět let. V červnu 2009 jsme je viděl předskakovat Mötley Crüe v Praze a od té doby ticho po pěšině.

Na očích z muzikantů zůstal jen kytarista Dregen, který se na čas usídlil v doprovodné kapele Michaela Monroea, aby se nedávno rozhodl s debutovou deskou v ruce pro sólovou dráhu. Nicke Borg zůstal věrný svému Švédsku a světě div se, do dnešního dne má na svém kontě už čtyři desky. Jednu čistě pod svým jménem, další tři, včetně téhle poslední, pod názvem Nicke Borg Homeland. Poslední dvě alba dokonce ve Švédsku vystoupala na vysoké pozice tamní hitparády a Borg vystupuje po boku Crashdiet, Sabaton či Halestorm a dělal společnost i Slashovi při jeho švédských vystoupení. Ovšem mimo domovskou zemi je to o poznání slabší.

Je to ale škoda. Borgova muzika může působit jako utajený tip, protože to, co se nachází v drážkách posledního CD „Ruins Of A Riot“ je velmi kvalitně odvedená práce, která staví stejně jako jeho rodní Backyard Babies na rockovém základu, ale pohled na věc už je trochu dospělejší. Je to prakticky stejné jako s Dregenem, který ale má v zádech silnější management. Oba mají ten backyardovský grunt, který je tvrzený z New York Dolls, The Stooges, The Clash, Kiss, Guns n´Roses, Cheap Trick a Mötley Crüe, ale oba vyšli jiným stylem. Oba sice sázejí na písničku, ale Dregen je frackovitější, jeho kytara je práskavější a všechno je tak trochu více punkové.

Borg naproti tomu pošilhává po té nejčistší formě amerického písničkářství, i když ten punkový feeling přece jen trochu vyplave na povrch jako v pískavých kytarách v „Midsummer Mad“ nebo v grázlovské „Out Of Line“, jejíž riff připomene dnes už zapomenuté Neurotic Outsiders (vzpomínáte na ten superprojekt Stevea Jonese ze Sex Pistols, dvou pohrobků Guns n´Roses Duffa McKagana a Matta Soruma a člena Duran Duran Andyho Taylora?). Jinak vše plyne na velice příjemné vlně, která by se dala nazvat hard rockem s popovým espritem a velice jemným countryovým lakem. I když se Borg pořádně odpíchne jako v úvodní dvojici „This Army“ a „Makin´ Out With Chaos“, nebo zahraje na strunu podobnou Cinderelle v titulní „Ruins Of A Riot“ či spustí balady „End Of The Rainbow“ a „Devil Angel Mother“, vždycky, a to zdůrazňuji, že opravdu vždycky, narazíte na potenciální hit.

Nicke Borg touhle deskou ukazuje, že je pan umělec s velkým U. Bohužel, u nás se o něm od rozpadu Backyard Babies neví prakticky nic, ale jeho nová tvorba rozhodně stojí za to, abyste si ji minimálně poslechli.

Jan Skala             


www.nickeborg.com

You Tube ukázka - Makin´ Out With Chaos

Seznam skladeb:
1. This Army
2. Makin´ Out With Chaos
3. Midsummer Mad
4. End Of The Rainbow
5. Borrowed Feathers
6. Out Of Line
7. Revolution
8. Heartless Hooligan
9. Ruins Of A Riot
10. Devil Angel Mother

Sestava:
Nicke Borg – zpěv, kytara
Erik Almström - kytara
Fredrik Johansson - kytara
Johan Blomquist - baskytara
Martin Karlsson - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 35:00
Label: Gain Records
Země: Švédsko
Žánr: hard rock/classic rock

Diskografie:
2010 - Homeland Chapter 1
2011 - Homeland Chapter 2
2011 - Leaving Home
2014 - Ruins Of A Riot

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.04.2014
Přečteno: 1844x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08849 sekund.