RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




QUEENSRŸCHE – Operation: Mindcrime

Napsat opravdu kvalitní koncepční album je kumšt. Nejde totiž jen o to, spojit jednotlivé skladby příběhem, jde o celkovou atmosféru, propojenost jednotlivých skladeb a hodnotu příběhu (v tomto případě je mým kritériem otázka, jestli by se příběh dal přepracovat do knihy, nebo minimálně povídky, kterou bych chtěla číst). A jedním z nejlepších a nejčastěji zmiňovaných koncepčních alb je právě „Operation: Mindcrime“. Samozřejmě nelze tvrdit, že Queensrÿche jsou objeviteli tohoto stylu skládání. To bychom museli ignorovat alba jako „The Wall“, „Tommy“ od The Who či především „2112“ kapely Rush. Faktem ale zůstává, že tahle deska je jedním z nejvýraznějších počinů prog metalu po mnoha stránkách, a její koncepčnost je jedním z atributů tohoto hodnocení.

Začněme tedy příběhem. Hlavním „hrdinou“ je feťák Nikki, který na počátku příběhu (který je chronologicky vlastně koncem) leží v blázinci a začíná si vybavovat útržky toho, co se mu stalo. Dozvíme se, že mu byl vymyt mozek a stal se zněj najatý zabiják undergroundového revolučního hnutí, které bojuje proti společnosti, vedeného Dr. X. Ten využije Nikkiho deziluzi společností a jeho závislost na heroinu, aby ho získal pro svoji špinavou práci. Stačí tak, aby doktor použil slovo „mindcrime“ a Nikki se změní v pouhou loutku, která vykoná jakoukoli vraždu na jeho příkaz. Vše funguje podle doktorových představ, dokud se Nikki neseznámí se setrou Marry (její roli na albu zpívá Pamela Moore). Marry měla těžký život, otec ji zneužíval a poté, co utekla z domova, se stala prostitutkou. Později ji ale od tohoto života zdánlivě zachránil otec William a udělal z ní jeptišku. I kněz se ale po nějaké době začne projevovat jako všichni muži v jejím životě a vyjde najevo, že chtěl její tělo. Marry je Nikkimu nabídnuta za jeho služby a postupem času se spolu velice sblíží. Po několika měsících, kdy je Nikki nucen provádět jednu vraždu za druhou, jsou chvíle s Marry ty jediné, u kterých si stále připadá jako lidská bytost, která je schopna emocí. Později se ale Dr. X rozhodne, že Marry stojí v cestě jeho plánům a nařídí Nikkimu, aby ji zabil. Ačkoli to Nikki kvůli jeho lásce k ní odmítne, když se k ní dostane, aby ji varoval, nelezne ji mrtvou. Později je zatčen a odsouzen k rozsudku smrti, paradoxně za vraždu, kterou nespáchal. Skončí ale v blázinci, protože jeho mozek pod náporem emocí vypoví službu. Zajímavostí je, že celý vyprávěný příběh se odehraje v Nikkiho mozku během jediné minuty.

U téhle desky je těžko mluvit o samotné hudbě bez opakování celého mého slovníku superlativů. A těžko říct, jestli to má vážně cenu. Kdo desku zná, nepotřebuje připomínat, nakolik jsou kousky jako „Revolution Calling“, „The Needle Lies“, „Breaking the Silence“, „I Don´t Believe in Love“ nebo „Eyes of a Strange“ naprosto úžasné. Kdo ji doteď nezná a pohybuje se v žánru, měl by se nad sebou zamyslet. Mimo speciálních pout, které mám se skladbami „Eyes of a Stranger“ (první skladba, kterou jsem od Queensrÿche slyšela) a „I Don´t Believe in Love“ (jedna z nejlepších anti-zamilovaných skladeb vůbec), bych tedy snad jenom vyzdvihla skladby, na které se zapomíná. Mezi ně patří všechny mezihry, protože právě tyto části se starají o úchvatnou atmosféru alba. „Suite Sister Mary“ je dokonalou ukázkou dlouhé epické skladby s fascinujícími aranžemi. Mnou již zmíněná „The Needle Lies“ patří mezi moje nejoblíbenější skladby všech dob, bicí v tomhle kousku mi pokaždé upraví srdeční tep do rytmu. Nemůžu ale říct, že by tohle album mělo slabší chvíle. Je dokonalou ukázkou opravdové skladatelské vyzrálosti a pokud se budete soustředit i na texty, shledáte celé album klenotem nejen hudebním.

Myslím, že o téhle desce toho bylo za ty roky napsáno až až. Zůstaňme tedy u mého subjektivního názoru na dopad tohoto díla na metalovou scénu. Vedle geniálně napsané muziky tu máme bezkonkurečně vystavěnou atmosféru, silný příběh a obrovské emoce, o které se starají vynikající texty. Album je bez pochyby koncepčním klenotem v každém smyslu. Prog metal, vážná hudba, operní prvky, AOR, vše pěkně v jednom balíčku. Nespočetné množství nápadů, změn tempa a nálady, chytlavých kytarových riffů a jako třešnička na dortu pravděpodobně nejlepší Tateův vokální výkon všech dob. Pokud tvoříte přehled nejdůležitějších alb metalové historie, vynachat tohle by byl hřích. Stejně jako hodnotit ho níž, než desítkou. Takže dost řečí, pojďme se nechat unášet hudbou ještě jednou....

Ray             

Queensrÿche na "Operation: Mindcrime" zúročili zkušenosti z předchozích dvou alb, které z historického pohledu působí jako jakýsi předvoj před věcmi, které se udály na této desce. Kapela se pustila do odvážného koncepčního příběhu, který dotáhla až téměř do geniálního finiše. Hudba však nepůsobí jen jako soundtrack k příběhu a skladby mohou stát samostatně a nebude to posluchači dělat žádný problém. Navíc Tate dokázal, že je zpěvák par excellence. S "Operation: Mindcrime" se Queensrÿche zařadili mezi rockovou elitu. Věci jsou sice progresivní, ovšem nepostrádají hitové ambice. Stačí jen jmenovat ty nejsilnější kousky. „Speak“, „I Don´t Believe In Love“, „Revolution Calling“, titulní „Operation: Mindcrime“ a samozřejmě největší hit desky „Eyes Of A Stranger“. V podstatě co skladba, to pecka. A to ani nemluvě o působivých minutových mezihrách. Prostě album, které patří do každé sbírky.

Pepsi Stone 10/10

queensrycheofficial.com

QUEENSRŸCHE – Eyes of a Stranger

Seznam skladeb:
1. I Remember Now
2. Anarchy-X
3. Revolution Calling
4. Operation: Mindcrime
5. Speak
6. Spreading the Disease
7. The Mission
8. Suite Sister Mary
9. The Needle Lies
10. Electric Requiem
11. Breaking the Silence
12. I Don't Believe in Love
13. Waiting for 22
14. My Empty Room
15. Eyes of a Stranger

Sestava:
Geoff Tate – zpěv
Chris DeGarmo – kytary
Michael Wilton – kytary
Eddie Jackson – basa
Scott Rockenfield – bicí

Rok vydání: 1988
Čas: 59:14
Vydavatelství: EMI Music
Země: USA

Diskografie:
1984 – The Warning
1986 – Rage for Order
1988 – Operation: Mindcrime
1990 – Empire
1994 – Promised Land
1997 – Hear in the Now Frontier
1999 – Q2K
2003 – Tribe
2006 – Operation: Mindcrime II
2007 – Take Cover
2009 – American Soldier
2011 – Dedicated to Chaos
2013 – Queensrÿche

Související články


Vydáno: 27.03.2014
Přečteno: 4714x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
prve album, kde som...28. 03. 2014 13:03 johny
Absolutní...27. 03. 2014 13:35 Fenris 13


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12972 sekund.