RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DAWN OF DESTINY - F.E.A.R. ( Forgotten, Enslaved, Admired, Released)

Ti, kteří mají rádi sladké, půjdou vpravo, ti, kteří upřednostňují kořeněné, půjdou vlevo. No a ti, kteří zůstali stát uprostřed (na důvodu nezáleží, i když ideální by bylo, kdyby jim voněla kombinace těchto chuťových elementů) si můžou pustit páté album německých Dawn Of Destiny „F.E.A.R. ( Forgotten, Enslaved, Admired, Released)“. Dawn Of Destiny na něm svým způsobem pokračují tam, kde před dvěma lety skončili s předchozí deskou „Praying To The World“. Nabízejí mix melodií, které (v těch nejkrajnějších polohách) umí být až protivně sladké, ale i nečekaně ostré a pikantní, ve svých písních dokáží proplést agresivitu s pompou i teatrálností či nadýchanost i dynamiku.

Může to vypadat nesourodě. A přiznám, že dřív než jsem se dobral příčiny té rozháranosti, přesně tímhle pocitem jsem trpěl a považoval ho za největší minelu alba. Podstatnou informací však je, že „F.E.A.R.“ je koncepční příběh, popisující (alespoň se dohaduji z těch kusých dostupných informací) vyprávění dívky, jejíž matka na kolečkovém křesle zavinila dopravní nehodu. Jak podtitul desky napovídá, album je rozděleno do čtyř tematických pasáží, které jsou náladově natolik odlišné, že ten kontrast až bije do uší.

Mnohem působivější je dramatičností nabitá první polovina alba, ve které nenarazíte na slabý kousek (a vydržet na téhle úrovni celou desku, je zaděláno na album roku). Po atmosférickém krátkém povídání na to Dawn Of Destiny pěkně z ostra šlápnou a stejně jako na minulé desce dokáží překvapit tím, jak agresivně dokážou znít (jak vidno, nová akvizice u bicích Julio Pablo Da Silva jde přesně ve stopách svého předchůdce). Díky tomu je úvodní „And With The Silence Comes The Fear“ s hrubým základem, výpravností, melodickým sklouznutím v refrénu i nadrzlým projevem zpěvandule Jeanette Scherff vynikajícím startem a jednou z nejpůsobivějších položek desky. Možná trochu k zamyšlení je fakt, že, i přes to, že Jens Faber se svými hlasivkami dokáže být pro Jeanette výborným parťákem, ta nejimpozantnější představení přichází přesně ve chvílích, kdy se do toho opřou hostující zpěváci, v již zmíněném prvním kole Mats Levén, v kole druhém v absolutním dramatickém vrcholu alba (nikoliv příběhu) se v „No Hope For The Healing“ přidá se svým charakteristickým hlasem Jon Oliva – Dawn Of Destiny jako by se Jonovi snažili vyjít vstříc jeho domovskému spolku, takže svou melodickou nadýchanost naředí ampulí jedu, čímž chytnou Savatageovskou náladu (zvláštní, že to piáno, které D.O.D. využívají, má ten osudový odstín jen v téhle skladbě) a skvěle vystavěná skladba je na světě.

Následující třetí část příběhu chytne až popíkově sladkou náladu (a stejně jako minule mi z toho lezou rozblemcaní Skylark) a kdyby si tuhle pohodovou pasáž Dawn Of Destiny odpustili (jasně, dějová linie příběhu je dějová linie, s tím se těžko co udělá a navíc, přesně tohle je typická vlastnost D.O.D.), nic by se nestalo. Sladko-kořeněná funkční nálada ještě zabouří ve finálním partu v epicky rozmáchlé a vyhrocené „One Last Time“ a do samotného cíle už se Dawn Of Destiny jen pohodově a emotivně vydýchávají.

Závěr bude podobný jako před dvěma lety. Jak je možné, že Dawn Of Destiny nejsou skloňováni mezi female metalovou elitou? Možná kvůli sladkým lízátkům, která do své dramatičnosti tradičně přimíchávají, možná kvůli tomu, že Jeanette Scherff sice umí, ale je se svými hlasivkami přece jen poměrně obyčejná, možná jen proto, že jim chybí krapítek štěstí. Se svým pátým albem mu však udělali (jako již tradičně…) další krok vstříc.

Savapip             


www.dawnofdestiny.de

YouTube ukázka - No Hope for the Healing

Seznam skladeb:
1. And with Silence Comes the Fear
2. Waiting for a Sign
3. My Memories
4. Innocence Killed
5. End This Nightmare
6. No Hope for the Healing
7. Rising Angel
8. Finally
9. Prayers
10. Then I Found You
11. One Last Time
12. Dying in Your Arms
13. To Live Is to Suffer

Sestava:
Jeanette Scherff - zpěv
Veith Offenbächer - kytara
Jens Faber - baskytara
Dirk Rackiewicz - klávesy
Julio Pablo Da Silva - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 1:03:54
Label: Phonotraxx Publishing
Země: Německo

Diskografie:
2007 – Begins
2008 – Rebellion In Heaven
2009 – Human Fragility
2012 – Praying To The World
2014 - F.E.A.R. ( Forgotten, Enslaved, Admired, Released)

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.04.2014
Přečteno: 3788x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
11/10-ved o tom je...17. 03. 2015 12:56 Andi Deris
10/10Ano tahle deska...13. 05. 2014 19:58 Kyborg
10/10Prvá tohtoročná...21. 04. 2014 15:22 Soichiro Honda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0917 sekund.