RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ANATHEMA - Distant Satellites

Před dvěma lety jsem „Weather Systems“ pasoval na jedno z nejlepších alb roku 2012. Za tímto hodnocením si zcela stojím, protože Anathema na něm dosáhla svého druhého vrcholu (za ten první můžeme považovat doommetalový monolit „The Silent Enigma“) a proto ohlášená novinka „Distant Satellites“ měla docela velká očekávání. K tomu do kapely přibyl portugalský multiinstrumentalista Daniel Cardoso, který v poslední době spolupracoval s Anneke van Giersbergen a na svém kontě už má desítky alb. Navíc „Weather Systems“ byla po komerční stránce nejúspěšnější nahrávka v dějinách kapely, když to v oficiální britské hitparádě dotáhla na padesátou příčku.

„Distant Satellites“ tak logicky na „Weather Systems“ navazuje a Anathema je očividně a ušislyšně při chuti. Dalo by se říci, že po letech hledání se výraz kapely konečně ustálil, když mu dominuje atmosférická kytara, klávesové plochy, čistý klavír a vokální přednesy obou hlavních protagonistů, Vincenta Cavanagha a jeho ženského protějšku, Lee Douglas. Samozřejmě v tvorbě současné Anathemy nenajdete, tedy leda kromě místy stísněné atmosféry, žádné odkazy na minulost z dob „The Silent Enigma“. Jedinou možnou spojkou, tedy s velkou dávkou představivosti, by mohla být skladba s názvem „Anathema“, kde se ke slovu dostane zkreslená kytara. Ta jinde spíše tiše preluduje v koutku, než aby se drala do popředí.

Podobně jako u „Weather Systems“ zafungoval i na novince fígl se dvěma po sobě jdoucími skladbami téhož jména, kdy Part 1 je trošičku odvázanější a hlavní slovo v něm má Cavanagh, zatímco dvojka je spíše niterní záležitostí a hlavní vokál v ní přebírá Lee Douglas. Tentokrát k „The Lost Song Part 1 a 2“ přibyla i trojka a všechny tři skladby tvoří pomyslný vrchol kolekce. K nim ještě můžeme zařadit atmosférickou a křehkou „Ariel“ a titulní osmiminutovou „Distant Satellites“, kde vás sice na začátku trochu odradí automatický bubínek, ale to je jen drobný detail na kráse.

Vždycky jsem na Anathemě obdivoval její ochotu experimentovat, nebát se jít do věcí, kam jejich kolegové nikdy nedokoukli. Teď se jen trochu bojím, aby po úspěchu „Weather Systems“ neustrnuli na místě, protože „Distant Satellites“ je skutečně věrné pokračování. Uvidíme, co přinesou věci příští.

Oproti předchozí desce tentokráte půl bodíku uberu. Aktuálně totiž Anathema nepřišla s tak úžasnou skladbou, jakou byla „Untouchable Part 1“. Ale co, jiné kapely takovouhle věc nevypotí ani za celou kariéru. To je známka toho, že z Anathemy se už stali velcí muzikanti.

Jan Skala             

Anathema je na vrcholu své kariéry. Po vynikajícím albu „Weather Systems“ přichází neméně kvalitní dílo, které opět doslova zacloumá emocemi a které navíc dokonale vystihuje současný styl kapely. Má naprosto podmaňující atmosféru, skvěle vystavěné vokální linky a stopáž, která ani po více posleších neomrzí. Vše do sebe krásně zapadá … A je úplně jedno, jestli „Distant Satellites“ posloucháte ráno, v poledne nebo večer. Vždy to bude neskutečně silný zážitek! V tom je podle mě v současné době Anathema nepřekonatelná. Má svou vlastní identitu, nezaměnitelný styl i zdravé sebevědomí. Díky této kombinaci vděčíme za skladby jako „Ariel“, Distant Satellites“ nebo všechny tři části „The Lost Song“. Co je ale nejdůležitější, album funguje jako celek. Každá skladba má svůj smysl a své jedinečné kouzlo. Klaním se, protože tak nějak si představuji čisté umění!

Mikka 10/10

www.anathema.ws

You Tube ukázka - The Lost Song part III.

Seznam skladeb:
1. The Lost Song part 1
2. The Lost Song part 2
3. Dusk (dark is descending)
4. Ariel
5. The Lost Song part 3
6. Anathema
7. You're Not Alone
8. Firelight
9. Distant Satellites
10. Take Shelter (6:07)

Sestava:
Vincent Cavanagh - zpěv, kytara
Lee Douglas - ženský zpěv
Daniel Cavanagh - kytara
Jamie Cavanagh - baskytara
John Douglas - klávesy, bicí
Daniel Cardoso - bicí, klávesy

Rok vydání: 2014
Čas: 56:40
Label: Kscope
Země: Velká Británie
Žánr: atmospheric pop rock

Diskografie:
1993 - Serenades
1995 - The Silent Enigma
1996 - Eternity
1998 - Alternative 4
1999 - Judgement
2001 - A Fine Day To Exit
2003 - A Natural Disaster
2010 - We´re Here Becuase We´re Here
2012 - Weather Systems
2014 - Distant Satellites

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.06.2014
Přečteno: 5972x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
10/10Nádhera. Nemohu se...3. 07. 2014 18:22 Dave
9/10... Po úvodním...26. 06. 2014 15:37 Gormit
Souhlasím s...25. 06. 2014 16:36 Stick
hmmmZial, najhorši...24. 06. 2014 17:47 Demonick
Skvělá...24. 06. 2014 11:33 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10539 sekund.