ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LINKIN PARK - The Hunting Party

Linkin Park byli kapelou jedné generace. Generace, která se do šestice muzikantů okamžitě zamilovala a adorovala první dvě alba. Z přímého nu-metalu se však náhle stala experimentující alternativa a elektronický rock. Kapela dávno přesáhla okruh svých věrných fanoušků a stala se celosvětovým fenoménem, který hraje nejen na rockových koncertech a v rádiích, ale i na diskotékách, v počítačových hrách a ve filmech. Marketingový kolotoč se nezastavuje a Linkin Park je slyšet všude.

Po rapidní změně stylu u alba „A Thousand Suns“ a pokračovatele „Living Things“ přichází na řadu „The Hunting Party“ – album, které bylo samotným Mikem Shinodou proklamováno jako jistý návrat ke kořenům a k devadesátkovému rocku. Inu, jak to tak bývá, pravda je někde uprostřed a stejně jako třeba u posledních KoRnů je návrat k začátkům pravdivý přinejlepším napůl. Dobrým znamením je zvuk, který není tak otřesně „taneční“ jako u předchozího alba a celkově je zemitější a „obyčejnější“. I tak se ovšem na albu objeví syntetizátory a spousta elektroniky, byť je „The Hunting Party“ paradoxně nejkytarovější plackou v celé historii kapely (upozorňuji, že se na albu objevují kytarová sóla!).

Bohužel, klasické schéma, se kterým Linkini uspěli (tedy hutné mezihry a breakdowny s Chesterovými screamy) se variuje elektronickou formou a jistým náznakem odlišnosti od výrazu písní může být pouze četnost hostů, kteří se podíleli na výsledku desky (i když…o tom později). I tak je však album rvačka bídy s nouzí, protože se jedná o kočkopsa, který nedělá nic jiného, než pořádně nudí. Nenechte se zmást, písní je celkem deset, a ne dvanáct. Minutové „The Summoning“ by mnohem víc slušel přesun na první místo alba jako obligátní intro a „Drawbar“ je spíše atmosférickou předehrou k následující „Final Masquerade“. Proč je však u „Drawbar“ přítomno jméno Toma Morella, je mi záhadou. Marketingový tah? Proč je jméno takového formátu u instrumentální vložky, po které se za necelé tři minuty zapráší? Tohle mi hlava nebere, stejně jako fakt, že téměř u každé písničky máme několikavteřinový dovětek v podobě elektronického chaosu doprovázeného mluveným slovem. Hlubší smysl nenacházím, snaží se nám kapela něco sdělit nebo chtějí jen zviditelnit samplera Hahna?

Pokud se zvuk kytar povedl, ostatní zvukové složky se mezi sebou povážlivě perou. Je totiž nad míru zneklidňující jednou slyšet přehnanou elektroniku a auto-tune, pak začne další píseň a máme najednou punkově špinavý zvuk („War“). Zvuk není jednotný (bicí mají na sobě občas naverbovaný hrůzostrašný efekt, zejména v úvodu skladeb) jako třeba u dvou posledních koncepčních alb, které sice svým zvukem míří na diskotéky, ale na druhou stranu mají komplexní tvar po celou dobu. „The Hunting Party“ se tak jeví, že se chce zavděčit všem. Starým i novým fandům zkrátka dopřává něco, oběma však plnohodnotně nemůže jít po chuti. Pro nové fanoušky je deska příliš „surová“, pro staré fanoušky tady není nic nového a poslech je příliš rušivý a komplikovaný. Album se totiž v žádném případě dobře neposlouchá a po chvíli začne sloužit jako kulisa k nějaké zajímavější aktivitě (chytání lelků, spánek, cokoliv). Mám takový neodbytný pocit, že kapela se zkrátka sešla a ze srandy si zajamovala. Potom si kluci řekli, že by nebylo špatné tam nasolit pár známějších jmen a bude se to prodávat po milionech. Smutné na tom je, že minimálně druhá polovina věty je pravdivá. Pár nápadů nalézt jde, ale spíš je to louhování starých věcí a vlastních postupů. Kytarista Brad Delson v jednom z rozhovorů tvrdil, že bylo vážně fajn zase hrát na kytaru celé hodiny jako kdysi a vymýšlet si, co ho zrovna napadne a že celé nové album je jedno velké překvapení. Eh, dobře. Maximálně „Mark the Graves“ není typickou LP skladbou a hraje si s rytmikou a dynamikou. Většinou však skladby poslušně naplňují schéma sloka-refrén-sloka-refrén-mezihra-refrén bez nástrojů-refrén. A začíná to nudit. Zvlášť, když se přistihnete, že stejné frázování a podobné slovní obraty jste již někde slyšeli (ideálně dvě nebo tři písničky zpátky).

Využití hostů je tristní. O případu Morella už jsem se zmiňoval, čili pojďme dál. „All for Nothing“ mohl zazpívat klidně Chester sám, v „Guilty All the Same“ zase mohl na tu minutu zarapovat Mike (což dělá na koncertech). Nic by se nezměnilo na formě ani vyznění písně. Z jediné „Rebellion“ jde cítit autorský vklad Darona Malakiana a jeho přidaná kytara se specifickým zvukem dává písni jasný „soadovský“ náboj. Osobně jde o nejpovedenější věc z alba, byť i tento song mohl dostat větší péči (při prvním poslechu jsem refrén považoval za předrefrén, což je škoda). Co ovšem nedokážu spolknout, je poslední píseň s názvem „A Line in the Sand“. Je mi záhadou, jak může kapela takového jména okatě vykrádat části svých písniček. Pokud by se z písně vyjmuly klidné pasáže, jde o syntézu písní „Victimized“ a „Guilty All the Same.“ Jedná se až o tak totožné riffy a melodii, že jsem měl pocit, zda se nejedná o nějakou pastiš, neboť propojení různých alternativních konců skladeb, spojování více písní dohromady či různých jejich částí je koncertní doménou kapely již několik let. Pochybuji, že by byli LP tak hluší a téměř totožné shody si nevšimli, čili se nabízí otázka: proč se tato skladba na albu objevuje? Být v kůži hochů, honem rychle se nad skladbou zamyslím a přepíšu ji tak, aby nebyla takovou kopírkou. Čili totální ztráta invence nebo soudnosti nad vydaným materiálem? Těžko říct.

Z Linkin Park se stalo těleso, které má vlastní svět a fungování v něm. Je jedno, co vydají. Je jedno, jestli se vrací zpátky ke kořenům nebo budou pokračovat v experimentování. Není už kam se vracet a není už kam experimentovat. Kapela, která během debutu vystřelila ihned na vrchol zkrátka nemá už co nabídnout, protože se skladatelsky a zvukově vyčerpala. Koncerty ještě fungovat můžou, ale nehodlám předpovídat, jak bude znít další album. A co je nejsmutnější, je mi to už úplně jedno.

Radek Neuman             

Tak se po pár letech opět budu muset postavit na obranu Linkin Park. S celou první třetinou kolegovy recenze můžu souhlasit, jenomže s hodnocením už bohužel ne. Po dvou elektroničtějších a mainstreamovějších deskách LP přišli opět s mnohem tvrdším stylingem. Přestože jsem velkou fanynkou alba „Hybrid Theory“, musím přiznat, že jsem si u nich na tu hip hopovost a elektroniku téměř zvykla, a skoro mi na novince schází nějaká ta věc jako „Lost In The Echo“ nebo „Castle Of Glass.“
Je sice fakt, že ten avizovaný návrat ke kořenům není nijak výrazný, protože s nu metalem nemá „Hunting Party“ nic moc společného, na druhou stranu např. se skladbou „War“ by se ani v nejmenším nemuseli stydět vystoupit na metalovém festivale. „Wastelands“, „Guilty All The Same“, nebo pomalejší „Final Masquarade“ jsou komerčněji vyznívající hitovky, ale obě mají melodický a chytlavý refrén, což z nich dělá tahouny alba. Kromě tvrdší „War“ se i otvírák „Keys To Kingdom“ prezentuje až punkovým nádechem, a když nevypneme závěrečnou „A Line In The Sand“ hned na začátku, dočkáme se zajímavé kombinace uvřískaného, skoro až melodicky metalcorového refrénu, s pasážemi klidně a vtíravě „recitovanými“. Avšak Mikův rap už nečekejte.
„Mark The Graves“ je ale unylou nudnou záležitostí, a stejně jako v „Rebellion“, ve které hostuje Daron Malakian, vyznívá Chesterův vokál plytce a prázdně, přestože instrumentálně je skladba velmi zajímavá. „Rebellion“ zní opravdu hodně jako SOAD, což ale vůbec není na škodu. Vezměte si takové Ayreon, kdy v jednotlivých skladbách Arjen Lucassen používá hosty nejen jako vokální prostředky, ale naopak jim jejich pasáže ve skladbě upraví často tak, že zní skoro jako jejich vlastní tvorba. Bez instrumentálky „Drawbar“ by se album klidně mohlo obejít. Kolem a kolem se ale Linkin Park konečně vrátili s deskou plnou hitů, která má jen pár hlušších a slabších míst. Za mě palec nahoru, desku si ráda pustím častěji, než její dvě předchůdkyně.

Veronika 7,5/10

www.linkinpark.com

YouTube ukázka - Until It´s Gone

Seznam skladeb:
1. Keys to the Kingdom
2. All for Nothing (featuring Page Hamilton)
3. Guilty All the Same (featuring Rakim)
4. The Summoning
5. War
6. Wastelands
7. Until It's Gone
8. Rebellion (featuring Daron Malakian)
9. Mark the Graves
10. Drawbar (featuring Tom Morello)
11. Final Masquerade
12. A Line in the Sand

Sestava:
Chester Bennington – zpěv
Mike Shinoda – rap, kytara, klávesy
Brad Delson – kytara
Dave Farrell – baskytara
Joe Hahn – samply
Rob Bourdon – bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 45:12
Label: Warner Bros. Records
Země: USA
Žánr: Alternative/electronic rock

Diskografie:
2000 - Hybrid Theory
2003 - Meteora
2007 - Minutes to Midnight
2010 - A Thousand Suns
2012 - Living Things
2014 - The Hunting Party

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.06.2014
Přečteno: 6487x




počet příspěvků: 41

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Lepší než nemít...23. 07. 2017 14:05 Dustter
Dusttere, ty seš z...23. 07. 2017 13:24 Ferda
No jo pravda má...23. 07. 2017 13:04 Guns
Dustter: Hlavně v...23. 07. 2017 12:07 Pepsi Stone
to GunsTohle odvoláš,...23. 07. 2017 12:03 Dustter


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12592 sekund.