ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




QUIET RIOT - 10

Quiet Riot by dnes mohl být jen encyklopedický pojem. Tahle kapela vznikla před neuvěřitelnými jedenačtyřiceti lety, tedy v létě 1973 v Los Angeles. Svou tvář dostala o dva roky později, kdy její kostru začali tvořit zpěvák Kevin DuBrow a kytarista Randy Rhoads. Dnes už jsou oba nebožtíci. Rhoads zahynul v roce 1982, už jako člen doprovodné kapely Ozzyho Osbournea při letecké havárii a DuBrow se v roce 2007 předávkoval kokainem. Z původních Quiet Riot v té dnešní sestavě nepůsobí už nikdo. Jediní, kdo si pamatují multiplatinové časy „Metal Health“ jsou basista Chuck Wright a bubeník Frankie Banali.

Takže o legitimitě současné sestavy by se dalo pochybovat. Jenže ona zas tak špatná není. Banaliho a Wrighta doplňuje kytarista Alex Grossi (jinak člen Bang Tango a pravidelný přispěvatel na štěky, pokoušející se oživit dávno zašlou slávu Stevena Adlera) a světoběžník za mikrofonem Jizzy Pearl, který se stihl mihnout v sestavách L.A. Guns, Ratt a vést druhdy vcelku úspěšné Love/Hate. Čili s přihlédnutím k faktu, že DuBrow a Rhoads jsou už na pravdě boží a další klasický kytarista Carlos Cavazo o kapelu nemá zájem, neboť je členem Ratt, můžeme dnešní sestavu Quiet Riot uznat jako právoplatnou.

Pro tuhle kapelu byl vždycky její nomen omen opus „Metal Health“. Ten tehdy, v roce 1983, vylétl do čela americké hitparády a dodnes se jej jen v USA prodalo přes šest milionů kousků. Pro Quiet Riot to byl okamžik, kdy se z lokální kapely, která vydala dvě alba pouze v Japonsku, stala přes noc obrovská senzace a najednou se zařadila po bok hegemonů té doby, jako byli Kiss, Foreigner, Cheap Trick, Van Halen nebo AC/DC. Spolu s Mötley Crüe se stala tahle parta mluvčími nové generace.

Jenže už s dalším albem „Condition Critical“ bylo po slávě boží. Deska to nedotáhla dál než na patnáctou příčku a „jen“ miliónový prodej kapelu nemohl uspokojit. Postupný propad, DuBrowův odchod a rozpad, a následný comeback vrátil kapelu tam, kde byla před „Metal Health“. Spolehlivá, slušně šlapající klubová záležitost, využívající hrstky hitů a vynikajících a prověřených coverů od britských Slade. Přítrž tomu udělala DuBrowova smrt, ovšem spoluhráčům to bylo líto jen tak zabalit. Po několika neznámých zpěvácích přišel Pearl a najednou s ním i nová deska.

No, nová deska. Album „10“ tedy obsahuje deset věcí, to ano. Ale jen šestice z nich je novinkových, zpívaných Pearlem. Další čtyři jsou záznamem jednoho z posledních DuBrowových koncertů. Podívejme se tedy napřed na novinky. V podstatě se o nich dá říci, že jsou to klasičtí Quiet Riot. Takoví, jako kdyby dneska stále ještě navazovali na „Metal Health“. Hned první a celkově i pilotní singl „Rock In Peace“ má houpavé boogie tempo, ale obrovský stadiónový refrén, na jaký jsme si od Quiet Riot už v podstatě zvykli. Navíc Pearl zde podává dobrý výkon a je znát, že tenhle druh mu sedí více než alternativa, kterou nabídl letos začátkem roku prostřednictvím své sólovky „Crucified“.

„Bang For Your Buck“, „Backside Of Water“ (asi nejlepší pecka) a „Back On You“ jsou skutečně silnými skladbami, které šlapou jako za starých časů a proto kapele odpustíte i trochu slabší (rozuměj méně energické) kousky typu „Band Down“ a „Dogbone Alley“, jenž ale stále mají svou úroveň.

O té se v podstatě dá hovořit i u posledních čtyř věcí, které jsou zmíněným zachycením jednoho z posledních DuBrowových koncertů. Zvuk sice trochu pokulhává, zejména basa se tyčí nad ostatními nástroji, ale zase na druhou stranu je z toho cítit autenticita. Navíc DuBrow zde podává docela dobrý výkon, který rozhodně neznačí fatální události dnů příštích.

Soudit, jak jsou na tom Quiet Riot dnes dost dobře nejde. Pearl je v jejich řadách jen krátce a „10“ není až tak úplně regulérní album, když obsahuje jen šest nových, i když v pravdě docela dost vydařených kousků. Počkáme si tedy na další album (jestli nějaké bude), ale jasné je, že tahle tvář Quiet Riot jménu kapely ostudu dělat nebude.

Jan Skala             


www.officialquietriot.com

You Tube ukázka - Rock In Peace

Seznam skladeb:
1. Rock In Peace
2. Bang On Your Buck
3. Backside Of Water
4. Back On You
5. Band Down
6. Dogbone Alley
7. Put Up Or Shut Up (live)
8. Free (live)
9. South Of Heaven (live)
10. Rock n´Roll Medley (live)

Sestava:
Jizzy Pearl - zpěv
Alex Grossi - kytara
Chuck Wright - baskytara
Frankie Banali - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 46:52
Label: RSM Records
Země: USA
Žánr: hair metal

Diskografie:
1977 - Quiet Riot
1978 - Quiet Riot II
1983 - Metal Health
1984 - Condition Critical
1986 - QR III
1988 - QR
1993 - Terrified
1995 - Down To The Bone
1999 - Alive And Well
2001 - Guilty Pleasures
2006 - Rehab
2014 - 10

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.07.2014
Přečteno: 3141x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Myslím, že Jizzy...1. 08. 2014 20:41 down
To jsem celkemnečekal, že Quiet...27. 07. 2014 9:18 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09739 sekund.