ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JUDAS PRIEST - Redeemer Of Souls

Vydání nové desky Judas Priest, ať už by byla jakákoliv, je vždy největší událostí metalové sezóny. Ne nadarmo jsou Judas Priest jednou z nejdůležitějších metalových kapel všech dob a jejich alba „British Steel“, „Screaming For Vengeance“, „Defenders Of The Faith“ nebo „Painkiller“ se zapsala do historie takovým písmem, že jen těžko budete hledat důležitější desky pro celý heavy metal. Ovšem je také pravda, že od vydání slavného „Painkillera“ byla kvalita judasovských desek všelijaká. Jistě, bylo to tím, že je na čas opustil zpěvák Rob Halford a první věc s jeho nástupcem Timem „Ripperem“ Owensem „Jugulator“ vyšla po sedmi letech hibernace. „Jugulator“ nebyla špatná deska, ale nebyli to ani pořádně Judas. Ultratvrdá, místy až industriální hudba zněla opravdu zajímavě, ale po „Painkiller“ byste čekali rozhodně víc.

Následující „Demolition“ (stále ještě s Ripperem) bylo ve znamení návratu ke klasičtějšímu zvuku, ale s poněkud nevýraznými skladbami. Comeback s Halfordem v podobě chudičké kolekce „Angel Of Retribution“ jen korunoval rozpačitost nad alby, se kterými Judas v posledních letech přicházeli. Reputaci proto nemohl vylepšit ani veskrze podivný „Nostradamus“, jehož nápad sice nebyl zlý, ale materiál. rozplizlý na hodinu a třičtvrtě, byl daleko za hranicí únosnosti. O novince „Redeemer Of Souls“ se už od začátku mluvilo jako o návratu ke kořenům. Ale znáte, jak to s těmi návraty je…

Je to pár (možná tři) roků zpátky, co jsem četl rozhovor s Robem Halfordem. Ten tvrdil, že kapela nechce svou diskografii zakončit netypickou deskou, jakou „Nostradamus“ byl, a že novinka (možná už poslední) bude někde mezi „Screaming For Vengeance“ a „Painkiller“. Sakra odvážné tvrzení, maje na paměti zejména fakt, co obě desky znamenaly. Ale co, potenciál v téhle kapele vždycky byl a snad i je i poté, co je opustil velice důležitý člen, kytarista K. K. Downing. Jeho nástupce, o generaci mladší Richie Faulkner (druhdy člen doprovodné kapely dcery basisty Iron Maiden Stevea Harrise) se ale své role zhostil důstojně a na novince se dokonce směle zapojil i do skladatelského procesu. Už jsme tu nakousli Halfordovo prohlášení, že by deska měla být mezi těmi nejklasičtějšími Judas, tak se na ní tedy pojďme podívat. Jelikož se jedná opravdu o událost sezóny, vezmeme ji, jak se říká track by track.

Start obstarává „Dragonaut“, kterou táhne kupředu neskutečně výživný refrén a tempo, co dokáže pohnout davem na stadiónu. Jako otvírák je tahle skladba velice slušná, i když samozřejmě na „Freewheel Burning“ nebo „Painkiller“ ji ještě kousíček chybí a refrén není ten z nejzapamatovatelnějších. Ale prostě Judas Priest jak vyšití. Tedy v plné zbroji a síle. Titulní „Reddemer Of Souls“ má také velice zdařilý riff, ale jinak, jako kdyby se v ní nic moc nedělo. Když v pasáži, která připomene „Hell Patrol“ čekáte, že se do toho Halford pořádně opře, nestane se nakonec nic a zdá se, jako kdyby se zpěvák šetřil na následující věc. Tou je „Halls Of Valhalla“. Tady Halford ukazuje, proč je jedním z nejopěvovanějších zpěváků. Zde si jeho vysokých výkřiků užijete dosytnosti, stejně jako Judas Priest celkově ve své nejlepší hodince. Pravděpodobně nejsilnější skladba celé desky.

„Sword Of Democlas“ vypálí riff a vy čekáte na další ostrou jízdu. Ta se však nekoná a skladba se jen tak líně převaluje a trochu připomene svou těžkopádností obě postcomebacková alba s Halfordem. „March Of The Damned“ je na tom líp, i když se zase o žádný pořádný upalovák jako „Metal Meltdown“ nebo „Ram It Down“ nejedná. Skladba spíše opět staví na výborném riffu než na zpěvném refrénu, ale na druhou stranu jí nelze upřít, že s každým poslechem roste. „Down In Flames“ táhne kupředu Halford výtečnou zpěvovou linkou a hudebně je tato skladba pevně ukotvena v osmdesátých letech, ovšem tady to rozhodně nevadí, protože tohle je další skutečně výživný kousek. Podobně je na tom „Hell & Back“, která sice začíná tak, že čekáte nějakou baladu, ale to byste byli na omylu, na ty se tady moc nehraje. Následující basová linka možná až nápadně připomene „Stranger In A Strange Land“, ale pochybnosti rozptýlí výborný riff a hypnotické tempo, které skladbu vrací možná až někam k deskám „Sad Wings Of Destiny“ nebo „Stained Class“.

„Cold Blooded“ je další povedený kousek, kde budete obdivovat kontrast mezi klidnou, skoro až mystickou slokou a rozjetějším refrénem, ve kterém Judas Priest možná trochu více pošilhávají po Americe jako v případě „Turba“. Pořádný nátěr ale posluchače čeká v podobě „Metalizer“. Halford zase ječí jako o život a co vás praští přes uši, jsou kulometné dvojkopáky Scotta Travise, který se činí jako kdysi na „Painkiller“. Výborný kousek se skrývá i pod názvem „Crossfire“, který uvozuje kytarové kvákadlo a atmosféra, která by se více hodila na americké dálnice než do začouzeného Birmighamu. I z téhle skladby vyloženě čpí nejlepší éra Judas Priest. Škoda zase jen, že Halford se už tolik nedere do výšek.

A přichází poslední tři kousky desky. „Secrets Of The Dead“ má opět tajemnou, až „nostradamovskou“ atmosféru, ale jinak je to spíše méně výrazný kousek, který se snaží být „A Touch Of Evil“, ale prostě mu to nejde. Podobně je na tom i „Battle Cry“, která je sice velice svižná, ale nějak jí chybí ten nosný nápad a vám začne v hlavě hlodat něco o nastavované kaši. Na baladu přece jen došlo a to v samotném závěru alba. „Beginning Of The End“ není žádná komerční věcička, ale nostalgická až sentimentální hra kytary a zpěvu. Rozhodně velice příjemné zakončení desky.

Abych se přiznal, tak jsem od „Redeemer Of Souls“ nečekal mnoho a proto jsem příjemně překvapen. Tahle deska strčí do kapsy jak obě postcomebackové, pro mě trochu nešťastná alba, tak i desky s Ripperem ( i když na „Jugulator“ byly některé věci skvělé). A srovnání se zlatou érou? Úplně docela s ní ani obstát nemůže. Tehdy měla ta alba esprit doby a to „Redeemer Of Souls“ nemá. Ani do kvality materiálu se druhé „Screming…“, „Defenders…“, či „Painkiller“ nekoná. Ale tahle deska se klidně může zařadit po bok takových alb jako „Turbo“ nebo „Ram It Down“ a to rozhodně není málo.

Jan Skala             


www.judaspriest.com

You Tube ukázka - March Of The Damned

Seznam skladeb:
1. Dragonaut
2. Redeemer Of Souls
3. Halls Of Valhalla
4. Sword Of Damocles
5. March Of The Damned
6. Down In Flames
7. Hell & Back
8. Cold Blooded
9. Metalizer
10. Crossfire
11. Secrets Of The Dead
12. Battle Cry
13. Beginning Of The End

Sestava:
Rob Halford - zpěv
Glenn Tipton - kytara
Richie Faulkner - kytara
Ian Hill - baskytara
Scott Travis - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 61:58
Label: Epic/Columbia
Země: Velká Británie
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1974 - Rocka Rolla
1976 - Sad Wings Of Destiny
1977 - Sin After Sin
1978 - Stained Class
1978 - Killing Machine/Hell Bent For Leather
1980 - British Steel
1981 - Point Of Entry
1982 - Screaming For Vengeance
1984 - Defenders Of The Faith
1986 - Turbo
1988 - Ram It Down
1990 - Painkiller
1997 - Jugulator
2001 - Demoliton
2005 - Angel Of Retribution
2008 - Nostradamus
2014 - Redeemer Of Souls

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.07.2014
Přečteno: 7477x




počet příspěvků: 16

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Sice jsem to...4. 09. 2014 19:58 Bubák
Judas PriestNa začiatku som...27. 07. 2014 19:23 Martin
Dobu nejvetsi slavy...20. 07. 2014 12:25 František Šafr
Podle mě na...19. 07. 2014 6:43 Pepsi Stone
Slabé, nudné....18. 07. 2014 13:29 Stick


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1018 sekund.