RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ACHSAR - Septentrionalis

Nemám ruské pohádky najeté natolik, abych vám byl schopen prozradit, zda Achsar, jehož jméno pochází právě z tohoto pramene, je postavou veskrze kladnou, či zda je to naprostý záporák. Soudě podle debutu stejnojmenné kapely ze slovenských Levic by mohlo jít o odvážného, přímočarého sympaťáka, ctícího a pevně spojeného s kořeny svého zemitého původu, schopného postavit se hordě nepřátel, patřičně hrdého na svou bojovnost, inspirovanou uměním a statečností severských válečníků (ke kterým se hlásí již samotným názvem alba).

Přesně tak totiž působí album „Septentrionalis“, se kterým Achsar slaví desetiletku svého působení. A vezmeme-li v úvahu fakt, že oslavu tímto způsobem pořádají vůbec poprvé (považujme předchozích šest demáčů jen za důkladný výcvik), je na místě pochvalně zařinčet zbraněmi. To základní, na čem koncepční příběh + pagan metal (asi nejsnazší sesumarizování toho, že se Achsar pohybují od nevázaného folku až kamsi k hrubému death/blacku) stojí, totiž atmosféera, z téhle desky prýští všemi póry.

A jedno, jestli Achsar vsází na pompéznost, syrovost, majestátnost, přímočarost či halekačkovost, prakticky vše spolehlivě funguje. Od povedeného intra, postaveného na kombinaci důstojného vypravěče (ten dostane příležitost ještě párkrát a je výborné, že se ani v jednom případě nestane brzdou svižného a nadupaného příběhu a atmosféru ještě zahušťuje), osudových bicích a skandujícího sboru až po závěrečnou „Anthem“, ve které se příjemně proplétají stěžejní elementy tvorby Achsar – pompézně melodická majestátnost a lá Turisas i těžkopádná zemitost. To vše (a to již platí nejen pro uvedené dva kousky) okořeněné vydařeným soubojem uskřípaného vokálu a chropotu, vzrušující kytarovou přehlídkou riffů, blackové ubzučenosti i bezhlavého sprintování, intenzivní nekomplikovanou masáží bicích, skromnou orchestrálností i nenápadnou lidovostí.

Z toho, co se odehrává mezi zmíněnými póly, bych si (jsa příznivcem těch odvázanějších, optimističtějších a „mumrajových“ kousků, dáváte-li však přednost těžkotonážnější muzice, i pro vás se najde dostatečná nabídka) dovolil vyzdvihnout rozvernou refrénovou melodii v pestré (dokonalý kolotoč námětů a změn) fanfárovce, „New Heroes Rise“, neskutečně chytlavě průhlednou a přitom strhující pijáckou halekačku „Old Tavern Song“ a melodickou řež v intenzivní a strhujcí „Sign Of Light“.

„Septentrionalis“ je velice vydařeným důkazem toho, že severská krev může kolovat v žilách i válečníkům u našich východních sousedů. Deska, která šmakuje pohanštinou, propracovaná muzika, která využívá osvědčené zbraně z výzbroje kapel jako Turisas, Ensiferum, Bal-Sagoth, Black Messiah či Wolfchant a přitom dokáže do tohoto mixu rozpustit i slušnou porci vlastní osobitosti.

Savapip             


Bandzone ACHSAR

YouTube ukázka - Sign Of Light

Seznam skladeb:
1. In Regio Septentrionalis
2. Glory Ride
3. Praedictum Ex Tenebrae
4. Shadowless
5. New Heroes Rise
6. Old Tavern Song
7. Through Waters Untamed
8. Lost In Dungeons Of Ungor-Hel
9. In Dark Remembrances
10. Sign Of Light
11. March Of Terror
12. Anthem

Sestava:
Milan Krištofík- zpěv, bicí (studio)
Anton Kalmancai - kytara
Michal Ag - kytara
Ján Nilaš - baskytara
Rado Botka - klávesy
Martin Sivák – bicí (live)

Rok vydání: 2014
Čas: 41:43
Label: Gothoom Productions
Země: Slovensko

Diskografie:
2014 - Septentrionalis

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.08.2014
Přečteno: 3671x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Hmmmm, moc děkuji...27. 08. 2014 8:11 Fenris 13


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09847 sekund.