TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALESTORM - Sunset On The Golden Age

U posledního alba skotských pirátů konstatovala kolegyně Radka, že kdyby Alestorm chtěli, očividně by měli na mnohem „umělečtější“ hudbu. Ale oni prý nechtějí. Soudě podle jejich čtvrté výpravy, nazvané „Sunset On The Golden Age“, bych si tohle tvrzení dovolil trochu rozvinout a poupravit. Možná by na to i měli, ale přestala by s nimi být sranda, jejich pirátská image by totálně pozbyla smysl a ten esprit vychechtaně připité jedinečnosti by vzal nemilosrdně za své. Takže to, že nechtějí, může být v téhle fázi plavby po folk metalovém moři nahrazeno spíš tím, že nemohou jinak, neb by to vedlo k autodestrukci vlastní bárky.

O tom, jak by to v takovém případě mohlo vypadat, totiž „Západ slunce“ poměrně jasně vypovídá, vždyť i zde na tenhle pomyslný „střet“ bohapusté strhující zábavy a umění dojde. Je jasné, která strana má navrch. Folkem líznuté songy, u kterých se dá křepčit, jančit, hulákat a vyřvávat nekomplikované rýmovačky až do bezvědomí. A nutno uznat, že se v tomhle ranku nenajde mnoho dalších, u kterých by tenhle útok na nultou signální byl tak snadno uvěřitelný a spontánní. A v těch nejpotrhlejších momentech i přes infantilní primitivismus maximálně chytlavý.

Tyhle chvíle jsou jednoduše identifikovatelné již podle názvů. Vždyť co by se dalo čekat od tak jednoznačných titulů, jako je „Chlastej“, „Dřevěná noha!“, či výpůjčka od Taio Cruze s názvem „Kocovina?“ V prvním případě ukřepčená halekačka se srandovním motivem kláves (stoprocentně funkční zejména s kriglem či jiným podobným nářadím v ruce), ve druhém případě strhující retardovaná vyřvávačka s naprosto pošahanými klávesami (ty mají obecně k dispozici tak bláznivé rejstříky, že sledování už jen těchto momentů člověku spolehlivě zvedne náladu), v poslední řadě tanečně uvolněné úsměvné opilecké disko s úchvatnými sbory. Tohle je kategorie buď – anebo, která vám buď důkladně podráždí bránici anebo způsobí totální sepsi intelektuálního centra.

Na opačném pólu chuťového spektra pak stojí ty vážnější položky. Těm pochopitelně dominuje závěrečná titulní skladba, která se svojí víc jak jedenáctiminutovou délkou (a zejména v kontextu s předchozí smrští) docela ztrácí tlak, se svojí nepříliš barvitou výpravností (byť pochopitelně i tady dojde na divoké zvrhnutí) je příliš rozvláčná. Neurazí, nenadchne. To už mi daleko zajímavější přijde úvodní „Walk The Plank“ s fanfárami alá Turisas (zdaleka ne naposled využitými) a lehce oslavným (nikoliv chlastacím) oderém, či bonusové CD s akustickými verzemi hitů z prvních třech alb Alestorm a jedním bonusem.

Pokud vám dosavadní hodnocení přijde příliš kontrastní, nezapomínejte na, že je tu ještě pět podařených kousků, které kombinují výše zmíněné (i když daleko blíž mají k té rozjuchanější poloze – dovolím si upozornit zejména na „1741 (The Battle Of Cartagena)“ s úchylným Atari úvodem a svérázným pokusem o dramatičnost) a které, dle mého, představují právě tu působivě zábavnou podstatu aktuální velice dobré „pijácké“ formy Alestorm. Tak doufejme, že skotským pirátům ty jejich sudy s rumem hned tak nevyschnou.

Savapip             


www.alestorm.net

YouTube ukázka – Drink

Seznam skladeb:
1. Walk the Plank
2. Drink
3. Magnetic North
4. 1741 (The Battle of Cartagena)
5. Mead from Hell
6. Surf Squid Warfare
7. Quest for Ships
8. Wooden Leg!
9. Hangover
10. Sunset on the Golden Age

Sestava:
Christopher Bowes – zpěv, klávesy
Dani Evans – kytary
Gareth Murdock – baskytara
Elliot Vernon - klávesy
Peter Alcorn – bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 48:11
Vydavatelství: Napalm Records
Země: Skotsko

Diskografie:
2008 – Captain Morgan´s Revenge
2009 – Black Sails at Midnight
2011 – Back Through Time
2014 – Sunset On The Golden Age


Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.10.2014
Přečteno: 4317x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
10/10Imho deska roku. Od...31. 10. 2014 14:35 Fenris 13
4/10Tak jsem ani po...29. 10. 2014 15:56 Hellhammer
Jestli je lepší...29. 10. 2014 10:30 ov42
Pro mě je to také...29. 10. 2014 9:08 Anonim
8.5/10Jednoznačně...27. 10. 2014 16:31 Dustter


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09725 sekund.