MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RIOT - Unleash The Fire

Hned v úvodu recenze je nutné objasnit onu římskou číslici, která je vidět na obrázku (a také na některých coverech) za logem kapely. Je to totiž ten známý Riot a zároveň tak trochu není. Běžný čtenář našeho webu je jistě metalově vzdělaný, takže si je vědom dva roky starého úmrtí v té době již jediného původního člena a hlavně zakladatele Riot, Marka Realeho. Zásadní otázkou v tom smutném čase tedy bylo, pokračovat, nebo ne? Zbytek kapely se zeptal Markova otce, zdali je to možné právě s onou římskou modifikací, aby se tak z respektu a zachování odkazu odlišilo původní od nového. Markův otec evidentně souhlasil a my se tak můžeme radovat. Díky tomu máme totiž k dispozici další úchvatnou porci melodického hard'n'heavy metalu! Zároveň se ale budeme s dovolením držet původního názvu, aby v tom nebyl bordel (navíc mi popravdě řečeno úplně nedochází, proč zrovna římská pětka a ne třeba dvojka).

Pojďme si ale nejprve odbýt statistickou sušinu. Opět totiž proběhly značné personální rošády, pro tuto kapelu celkem tradiční. Na novince už zase neuslyšíme Tonyho Moorea, kterého nahradil (neméně výtečný!) Todd Michael Hall, působící v několika dalších smečkách (Burning Starr, Harlet, Reverence…). Nová pozice byla zastoupena také u jedné z kytar a (staro)nově zasednuta i na bicí stoličce (Frank Gilchriest s Riot namlátil už „Army Of One“). Vytrvali alespoň Mike Flyntz a především Don Van Stavern, který se zaručil, že fanoušky nezklame a při skládání bude ctít rukopis legendární desky "Thundersteel". Netřeba dodávat, že se to povedlo.

Ona už předešlá fošna "Immortal Soul" byla prvotřídní, a ať už se mezitím prostřídalo kolik chtělo lidí, cit pro psaní chytlavých písní byl zachován. Určitou změnou může být pouze jistý odklon od výrazného metalového pojetí směrem ke klasickému hevíku a hard rocku. Náhul, jakým byl hned úvodní song „Riot“, tentokrát nečekejme. Nevadí to ale ničemu. Možná spíše naopak. Tvrdost ustoupila prosluněné pohodě. Přímo neuvěřitelně působí lehkost, jež z většiny songů sálá a díky níž to málem vypadá, že skládání je ta nejsnadnější věc na světě. Samozřejmě není, a pokud se atraktivity týká, mohli by myslitelé z Riot vyučovat i daleko slavnější jména na metalové scéně, která s ničím výjimečným na svých posledních řadovkách přijít nedokázala (Sonata Arctica, Edguy, Gamma Ray). Díky několika „true metal“ skladbám se rovněž nabízí srovnání s Hammerfall. Jenže tam, kde se Švédové berou smrtelně vážně, jsou Amíci nad věcí a jakkoli jsem už dalece za hláškami typu „brothers of metal we stand unified“, v případě Riot si tato klišé rád zapěji s nimi. Chytrá melodická vynalézavost k tomu totiž přímo vybízí, neb dává otrockým okovům křídla svobody.

Vlastně to mnohdy působí až nevhodně. Tak třeba refrén songu „Kill To Survive“. Ten je vůbec nejzpěvnější ze všech, plný optimistické vstřícnosti, což se s oním názvem ovšem příliš neslučuje. Je to trochu jako kdyby Cannibal Corpse zpívali o lásce a kytičkách. No nic. Jinak jde o bytelnou pohodu, a to je hlavní. Hned při prvním seznamování jsem album sjel poctivě pětkrát celé, což se mně nestalo ani nepamatuji (mastil jsem u toho sice Gran Turismo 6, ale stejně). Chytlavost působí okamžitě (krom refrénů ihned zaujmou skvostná sóla) a navíc se s každým dalším poslechem násobí. Ideální muzika pro uvolnění a zpětné nabrání energie po pracovní pakárně. Muzika, která je schopna osvítit šedivou každodennost prohřátou září čiré radosti. Jistě, když budu chtít najít nějaký ten mrak, naleznu jej. Konkrétně ve dvou skladbách „Bring The Hammer Down“ a „Unleash The Fire“. Právě v nich totiž melodie ztěžkne sedavým prachem nudné repetice. Trochu dobré je, že jdou hned po sobě, takže není nic snadnějšího, než je přeskočit a dynamika zbytku nebude příliš nabourána. I tak je to škoda a nutno dodat, že bez nich by bylo dost možná zaděláno na desku roku. Dojem totiž nekazí ani závěrečný živý záznam sice notně provařeného, ale (zejména díky sólovým trylkům) stále funkčního songu „Thundersteel“. Tomu předchází balada "Until We Meet Again", jež evidentně vzdává hold Markovi Realemu. Účinek tklivě kroucených melodií je stoprocentní a nezasaženo tak může zůstat jen nepěkně okoralé srdce. Album "Unleash The Fire" se prostě povedlo a z vlastní zkušenosti vím, že jej doporučuje osm metláků z deseti.

Petr Štěpnička             


www.areyoureadytoriot.com

YouTube ukázka - Land Of The Rising Sun

Seznam skladeb:
1. Ride Hard Live Free
2. Metal Warrior
3. Fall from the Sky
4. Bring the Hammer Down
5. Unleash the Fire
6. Land of the Rising Sun
7. Kill to Survive
8. Return of the Outlaw
9. Immortal
10. Take Me Back
11. Fight Fight Fight
12. Until We Meet Again
13. Thundersteel (live)

Sestava:
Mike Flyntz - kytara
Nick Lee - kytara
Don Van Stavern - baskytara
Todd Michael Hall - zpěv
Frank Gilchriest - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 01:00:31
Label: Avalon Online // Spv/ Steamhammer
Země: USA
Žánr: melodický hard rock/heavy metal

Diskografie:
1977 - Rock City
1979 - Narita
1981 - Fire Down Under
1982 - Restless Breed
1983 - Born in America
1988 - Thundersteel
1990 - The Privilege of Power
1993 - Nightbreaker
1995 - The Brethren of the Long House
1998 - Inishmore
1999 - Sons Of Society
2002 - Through the Storm
2006 - Army Of One
2011 - Immortal Soul
2014 - Unleash The Fire


Související články: RIOT - Immortal Soul

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.10.2014
Přečteno: 3800x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
8/10Hodne poctive...12. 10. 2014 12:54 adrian
NovinkaRiot je po Immortal...8. 10. 2014 17:12 b.wolf
Naprostá pecka! co...7. 10. 2014 9:12 Serpenth


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.092 sekund.