ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEEP PURPLE - Graz 1975

Deep Purple mají na svém kontě nepřeberné množství živáků a to ne zcela náhodou. V sedmdesátých letech platili za jednu z nejlepších, ne-li úplně nejlepší koncertní kapelu a souboje mezi Ritchiem Blackmorem a Jonem Lordem přiváděli posluchače do transu. A proto by byla škoda, kdyby nevycházely stále další a další záznamy, které přenesou do současnosti ducha té pro rockovou hudbu tak pionýrské doby. Dalším živákem v řadě, který si Deep Purple připsali do diskografie, je záznam „Graz 1975“.

Jak už letopočet v názvu alba napovídá, jedná se koncertní vystoupení z roku 1975, které se konalo v rakouském Grazu. Zajímavostí na tom je, že se jednalo o předposlední koncert sestavy označované Mark III., tedy té, ve které působil zpěvák David Coverdale, kytarista Ritchie Blackmore, klávesista Jon Lord, basista a zpěvák Glenn Hughes a bubeník Ian Paice. Po něm už následovala jedna show v Paříži a pak už se s kapelou pro sedmdesátá léta loučil zdánlivě nenahraditelný Blackmore.

On tenhle živák není až tak velkou neznámou. Jeho část už vyšla v roce 1996 pod názvem „MK III: The Final Concerts“, ale tentokrát nabízí kompletní vystoupení, které tehdy kapela v Rakousku odehrála. Navíc ve skvělém zvukovém kabátku, kde vyniknou všechny parádičky, které si tehdy Mistr Blackmore dovoloval.

Ono soudit živáky Deep Purple ze sedmdesátých let v dnešní době je trochu sporné. Slyšíte skvěle našlápnutou kapelu, která je plná invence, má na rozhazování řadu geniálních songů, ovšem slyšíte také tyhle skladby natahované až za únosnou mez, kde se právě předváděl Blackmore svými nekonečnými sóly. Pro zaryté párplology je to samozřejmě bazlám na uši, pro ostatní už Mistrovo frajerství tak zábavné být nemusí. Jak v nějakém časopise pro puberťáky napsali v době, když se přes tehdejší Československo přehnali Guns n´Roses se svým „Use Your Illusion World Tour“: „Kapela hrála dlouhá sóla při kterých by diváci z jiných koncertů odcházeli ze stadionu.“ V sedmdesátých letech to samé platilo o Deep Purple. Fanoušci jim jejich exhibicionismus prostě odpouštěli, protože pak dostali pěkně výživný kousek.

Překvapením tady není ani setlist. V té době už byla dvojice Coverdale – Hughes v kapele dokonale zabydlena a jejich ego vyrostlo nahoru natolik, že hrát skladby z Gillanovy éry bylo pro ně jen jako splnění nemilé povinnosti. Proto také v Grazu kapela dala jen obligátní závěrečnou „Space Truckin´“ (zde trvající dvacet minut!) a samozřejmě nezbytnou „Smoke On The Water“, kterou Coverdale navíc vcelku odflákl. Těžiště tedy leží ve skladbách z alb „Burn“ a tehdy aktuálního „Stormbringer“. Z obou desek jsou tu titulní skladby, je tu rychlopalná „Lady Double Dealer“, která patří k vrcholům alba, je tu i „The Gypsy“ a „You Fool No One“ a pak bluesová „Mistreated“, která, ač natažená na čtrnáct minut, má neskutečnou sílu a Coverdale v ní předvádí, že je skutečně velkým vokalistou.

„Graz 1975“ je dokumentem doby. Navíc ve vynikajícím zvukovém kabátku a s kapelou plnou síly. Je s podivem, že po tak výborných koncertech se rozhodl Blackmore ukázat zbytku Deep Purple prostředníček a uvedl tak éru Mark IV s dnes již dávno zesnulým Tommym Bolinem. Éru, ve které naopak Deep Purple odehráli řadu koncertů, za které, se podle jejich slov, museli stydět. Tady to bylo ještě skvělé.

Jan Skala             


www.deeppurple.com

Seznam skladeb:
1. Burn
2. Stormbringer
3. The Gypsy
4. Lady Double Dealer
5. Mistreated
6. Smoke On The Water
7. You Fool No One
8. Space Truckin´

Sestava:
David Coverdale - zpěv
Ritchie Blackmore - kytara
Glenn Hughes - baskytara, zpěv
Jon Lord - klávesy
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 80:11
Label: Eagle Rock Records
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie: (pouze studiová alba
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 - Now What?!

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.10.2014
Přečteno: 2465x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Myslím......že vyšlo více...27. 10. 2014 18:57 Kolík
California má...27. 10. 2014 16:53 Venca
Skvělý zvuk?No to jsem tedy...27. 10. 2014 8:12 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.47198 sekund.