DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EXODUS - Blood In Blood Out

Jakékoli nové album Exodus je vždy událostí, páč se dá automaticky očekávat výjimečně příjemná žánrová masáž. Minulou fošnu jsem ale nepřijal s tomu odpovídajícím nadšením. Vadila mi schematičnost materiálu a také přepálená stopáž. Novinka je na tom lépe. Skladby mají o něco vyšší sugestivní účinek a hrací doba přesahuje hodinu jen o dvě minuty, nikoli o čtrnáct (pořád je to ale zbytečně moc). Na opravdu výjimečnou událost desku ovšem upgradují jiné okolnosti. Je to návrat legendárního zpěváka Zetro Souzy a také neskutečně zabijácký sound!

Producent Andy Sneap odvedl mistrovskou práci a je v podstatě dalším regulérním členem kapely. Basa a kytary jsou masivnější než deset řeznictví dohromady. Obzvlášť si ale vychutnávám zvuk bicích. Tom Hunting do toho mydlí jako posedlej. Každé švihnutí do baterie se odráží v démonických tělních vibracích. Kopákový kmitočet bezpečně provrní každým pórem a buňkou. Ovšem pozor, k tomu se váže jedno důležité upozornění: abyste to všechno náležitě ocenili, je absolutní nezbytností otočení volume co nejvíce doprava. Vaši sousedi musí tohle album nenávidět!

Patřičně hlasitý level si ostatně zaslouží i Steve Souza. Ten když začně štěkat, tak se v Pekle začnou řadit všichni čerti. Když je pak vokální linka nafrázovaná strhujícím způsobem, jako třeba ve skladbách „Blood In Blood Out“ nebo „Numb“, jsou návaly obdivu tak silné, že máte chuť vytetovat si logo kapely rovnou na čelo. Může nám sice být líto bývalého zpěváka Roba Dukese, se kterým pravděpodobně pánové z Exodus poněkud vyjebali. Co se dá dělat, faktem zůstává, že Souza je specificky a kvalitativně nenahraditelný a tradiční fanoušek chce slyšet právě jeho.

Těméř vše má na svědomí Gary Holt, jenž ještě navíc spolupracuje se Slayer, což z něj ve výsledku činí jednu z nejvlivnějších osobností celé současné scény a na místě je hluboce uctivé pokleknutí (zvlášť od nás, kteří na nic hrát neumíme). Gary tentokrát o něco zeštíhlil strukturu skladeb (žádná naštěstí nepřesáhne délku sedmi minut) a k tomu je dokázal naplnit poutavějším obsahem, než tomu bylo na albu minulém. Neznamená to ale neurvalou jízdu od začátku do konce, autorova zkušenost vnáší do tónů vždy trochu uklidnění. Někdy snad až moc a dovolím si tvrdit, že ten správný zážitek nastává právě při rychlé až drtivé rytmice.

Dva kousky („Body Harvest“ a „Honor Killings“) složil druhý kytarista Lee Altus a nevedl si špatně. I když u prvně zmíněného přece jenom zamrzí nudné vyštěkávání názvu skladby. Ani u Garyho kompozic se ale nevyhneme určitým negativům. Je to občasná podobnost aktuálních riffů s těmi předešlými, nebo (opět) postupná splývavost materiálu. První čtyři songy jsou strhující (včetně parádního intra, jež obsahuje první skladba), pak se ale zvolní, pocity se malinko rozmělní a ačkoli se v závěru alba opět laťka zvedne, ztracený dech už se zcela nahodit nepodaří. Pro statistiky dodáváme, že limitovaná edice obsahuje cover od Angel Witch „Angel Of Death“, japonská verze zase song „Protect Not Dissect“. Na albu hostuje Kirk Hammet z Metallicy (sólo v „Salt The Wounds“) a Chuck Billy z Testament („BTK“). Jde ale pouze o přátelské gesto (a samozřejmě marketingový tah, ale proti tomu nic), neznamená to, že by Holt a spol. snad na něco nestačili. Naopak, Exodus opět potvrdili svůj vysoký standard. Stejně bych ale příště prosil ještě větší nářez a ještě střídmější stopáž.

Petr Štěpnička             


www.exodusattack.com

YouTube ukázka - Blood In Blood Out

Seznam skladeb:
1. Black 13
2. Blood In Blood Out
3. Collateral Damage
4. Salt the Wound
5. Body Harvest
6. BTK
7. Wrapped in the Arms of Rage
8. My Last Nerve
9. Numb
10. Honor Killings
11. Food for the Worms

Sestava:
Steve "Zetro" Souza - zpěv
Gary Holt - kytara
Lee Altus - kytara
Jack Gibson - baskytara
Tom Hunting - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 01:02:17
Produkce: Andy Sneap
Label: Nuclear Blast
Země: U.S.A.
Žánr: technický thrash metal

Diskografie:
1985 - Bonded By Blood
1987 - Pleasures Of The Flash
1989 - Fabulous Disaster
1990 - Impact Is Immiment
1992 - Force Of Habit
2004 - Tempo Of The Damned
2005 - Shovel Headed Kill Machine
2007 - The Atrocity Exhibiton... Exhibit A
2010 - Exhibit B: The Human Condition
2014 - Blood In Blood Out

Související články:
EXODUS - The Atrocity Exhibiton... Exhibit A
EXODUS - Exhibit B: The Human Condition

Fptp: archiv kapely


Vydáno: 21.10.2014
Přečteno: 4690x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
BiBoKdyž to srovnám s...29. 02. 2016 0:01 rumcajs
SlabéOproti deskám s...28. 02. 2016 21:26 Dejvátor
5,5/10Old school thrash....21. 10. 2014 15:43 Hellhammer
No ja vam neviem......21. 10. 2014 10:21 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09801 sekund.