MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HARLEJ - Na prodej

Že by byl stav české scény v posledních letech nějak oslnivý, to se tedy rozhodně nedá říct. V podstatě to dokumentuje i vývoj Harleje v uplynulých letech. Když to shrneme, tak od velkého třesku před skoro deseti lety se téhle kapele podařilo přijít jen s jednou opravdu povedenou deskou – „University“. „Máme vlka“ byl skutečný odpad a pokus o reparát v podobě „Teleskopickýho telete“ vyšel jen tak napůl. Ne že by se nad Harlejem v současnosti musela lámat pomyslná hůl, ale prostě už to zdaleka dávno není, co to bejvávalo.

„Na prodej“ tak plně dokumentuje rozpoložení současného Harleje. Je to kapela, která se už dávno vyčerpala, ale sem tam se jí povede udělat nějakou tu dobrou skladbu. Samozřejmě, že se (jako vždycky) jedná o takřka triviální popěvky, hodící se k hulákání u piva nebo k tomu, aby poslední hasiči, co chodí k nám do hospody, neusnuli, když hlídají májku před těma z druhý vesnice. Pravda, o tom sice byl Harlej vždycky, ale dneska je už je to spíše otřepané klišé.

A o tom otřepaném, už možná trochu zatuchajícím klišé vlastně je i novinka „Na prodej“. Ten esprit, který měly před lety věci jako „Tramvaj číslo 50“ nebo skutečné hitovky „Z Cuby kiwi“ a „Přirození“, je už dávno pryč a dnes zbyla jen ta tancovačká příchuť, která je sem tam naředěna vážnější věcí typu „Touhy“, což je jeden z vrcholů alba, ale prostě nemá tu sílu, aby táhnul sám celou desku.

Jistě, najde se tu pár skutečně podařených věcí, které Harleji v posledních letech sakra chybí a mezi něž na novince patří výborná „Kulisácká“ nebo „Majdalenka“, ovšem ty tvoří jen protiváhu vyloženě hloupým skladbám jako je otvírák „Začnem hrát“ (proboha, kdo mohl napsat tak neskutečně idiotský text: „zamkněte dcery, nechcem se s tím srát“?), titulní „Na prodej“ nebo hrozná táboráková odrhovačka „Než to s náma půjde ke dnu“.

Harlej je v poslední době kapela, která už nezískává nové fanoušky a desky točí pro ty stávající. Těm se „Na prodej“ pravděpodobně líbit bude. Deska je to jednoduchá, dalo by se říct čím dále jednodušší a její poslech rozhodně nežádá vysoké nároky. Odlepit od úplného dna z „Máme vlka“ se Harleji podařilo, ale že by někdy ještě mohli pošilhávat po metách, kde byli například s počinem „Musíme se pochválit…“, to už je asi utopie.

Jan Skala             

Tuzemská rocková stálice Harlej je tu s námi již téměř 19 let a za tu dobu stihla vydat jak alba výtečná, tak i průměrná. Po předloňském "teleskopickém teleti", které mě (až na pár vyjímek) zklamalo, jsem od nového alba nic závratného neočekával. Možná právě proto mě album "Na prodej" nakonec tak překvapilo. Přitom to po prvním poslechu tak vůbec nevypadalo.

Zahřívací kolo v podobě "Začnem hrát" patří mezi nevýrazné kousky a je jasným vítězem v soutěži o nejhorší otvírák kapely. Album tak pro mne začíná až s "Thajskou". První polovina alba vlastně nic extra zajímavého nenabízí. Můj zájem se však začal zvyšovat při poslechu deprimující, ale skvělé balady "Touhy". Od této skladby začíná opravdová "harlejácká" jízda. Skladby jako "Kulisácká" (pecka jako hrom!), "V dálce možná už svítá" a zejména "Než to s náma půjde ke dnu" (jeden z nejlepších hitů kapely!) se právem řadí mezi to nejlepší, co kapela kdy stvořila.

Těmto hitům dále sekundují punkové "Dej mi sílu" a "Balada o jedný kulce", které patří mezi "harlejácký" standard a nebýt těch několika kiksů v podobě skladeb v první polovině, tak bych měl z tohoto alba opravdu skvělý dojem. Takto výše než sedm bodů dát nemohu. Každopádně mi kluci potvrdili, že se s nimi stále musí počítat a za to jsem rád.

PS: Tomáš Hrbáček zpívá (zvláště v "Kulisácká" a "Než to s náma půjde ke dnu") velmi dobře.

František Šafr -/10

www.harlej.cz

YouTube ukázka - Než to s náma půjde ke dnu

Seznam skladeb:
1. Začnem hrát
2. Thajská
3. Na prodej
4. Majdalenka
5. Přistávám
6. Touhy
7. Kulisácká
8. Dej mi sílu
9. V dálce už možná svítá
10. Než to s náma půjde ke dnu
11. Viva, Viva Barcelona
12. Balda o jedný kulce

Sestava:
Tomáš Hrbáček - zpěv
Tonda Rauer - kytara
Milan Hoffmann - kytara
Kolinss - baskytara
Libor Fanta - bicí

Rok vydání: 2014
Čas:
Země: Česká republika
Žánr: bigbít/punk rock

Diskografie:
1995 - Aj mena ou bejby hel
1997 - Harlej krišna
1998 - Harlejova kometa
2000 - Zastavte tu vodu
2002 - Musíme se pochválit máme auto z m(M)ostu
2004 - Když chválím tak sebe
2006 - Čtyři z punku a pes
2008 - University
2011 - Máme vlka
2012 - Teleskopický tele
2014 - Na prodej

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.11.2014
Přečteno: 6002x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Já bych to zase...11. 12. 2014 20:13 Aldys
hrozná deska.1, 5 z 10 možných...2. 12. 2014 14:01 lukáš
HARLEJHM....celkom by ma...30. 11. 2014 14:22 Michael
Ale co.. Harlej som...30. 11. 2014 12:26 johny
Jen tak dálJá si naopak...30. 11. 2014 10:22 Gogo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13952 sekund.