RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JUDAS PRIEST - Jugulator

Rocková scéna v první polovině devadesátých let se podobala vroucímu kotli. Z historického pohledu je dnes už jasné, že to byla doba, která se dá označit jako poslední, kdy se v hudbě děly převratné věci. Klasický metal, jaký reprezentovali Judas Priest začal svůj vrchol zažil kolem roku 1984 a koncem osmdesátých let zmutoval a začal dostávat různé podoby. A Judas Priest, jelikož nikdy neměli oči zavřené a po celou dobu své kariéry absorbovali vlivy okolí, na to nemohli nereagovat. Ale to trochu předbíháme. Napřed se vraťme do roku 1992, kdy končí monstrózní turné k „Painkiller“ během kterého Rob Halford oznámil, že se rozhodl kapelu opustit.

O rok později Halford přišel (spolu se Scottem Travisem) s debutovým albem své kapely Fight „War Of Words“ a to ukázalo tvář Metalového boha ještě brutálnější a modernější, než v případě „Painkiller“. Samotní Judas Priest vyhlásili, že si kapela dává dočasnou pauzu, kterou hodlá využít k hledání nového frontmana. Mlčení bylo nakonec prolomeno až v roce 1996. Přestože v souvislosti s pěveckým postem se mluvilo o Sebastianu Bachovi (ex-Skid Row), Michaelovi Kiskem (ex-Helloween) nebo Ralfu Sheepersovi (ex-Gamma Ray), volba nakonec padla na absolutně neznámého Tima Owensem, který předtím měl zkušenosti jen z revivalového spolku Judas Priest pod názvem British Steel. Nakonec po krachu Fight, který skončil s druhým, tentokrát už ne moc vydařeným albem „A Small Deadly Space“ se kajícně vrátil i Scott Travis.

V dobových rozhovorech svorně Tipton, Downing a Hill tvrdili, že Owens, který si ke jménu vetkl přezdívku Ripper, je ještě lepší zpěvák než Halford a že s ním budou Judas Priest znít skutečně moderně. „Na scéně jsou takové kapely jako Machine Head, Fear Factory, Pantera nebo Biohazard a ty všechny my posloucháme. Nebráníme se žádným vlivům,“ vysvětlil Tipton v jednom z rozhovorů, které předcházely vydání desky, kterou kapela nazvala „Jugulator“. Ta se objevila koncem října 1997 a samozřejmě vzbudila hned velký poprask.

Pochopitelně po takové desce jako byla „Painkiller“, která se stala žánrovým milníkem, by bylo každé další album očekávané. Ještě navíc, když má mít kapela jinou hlavní tvář. Ale co, devadesátá léta experimentům přála, čehož nakonec Judas Priest plně využili. Tipton rozhodně nelhal, když tvrdil, že kapela má oči otevřené, což ukázal hned samotný úvod, jež uvozuje industriální lomoz, tak typický pro Fear Factory, do čehož kytaristé začnou sázet strojově chladné a ocelově tvrdé riffy. První Ripperovo zaječení - jóóó, je to tam…! Ten chlap má hlas jako hrom, že skutečně jeho srovnání s Halfordem nemůže být ničím nenormálním. Úvodní a zároveň titulní věc tak ukázala cestu, jakou se Judas Priest ubrali. Nastolili ještě větší tvrdost než na „Painkiller“, trochu svou tvář odlidštili a zmodernizovali.

Přichází „Blood Stained“ a „Dead Meat“ a ejhle… Trošičku se s nimi může na mysl vkrádat i nuda. Právě zde se projevil fakt, že kapele přece ten Halford chybí. Když ne jako zpěvák (což samozřejmě taky…), tak jako skladatel. Celou desku dal dohromady Downing s Tiptonem, což byly jen dvě třetiny úspěšného vzorce na judasovské hity. Ty na albu nejsou žádné. Tady nečekejte žádné „Breaking The Law“ nebo „You´ve Got Another Thing Comin´“. Tady jsou metalové fláky podřízené v podstatě jen agresivitě a tvrdosti.

Proto skladby z desky lze rozdělit na ty vydařené, které by i dnes mohly být klasikami kapely a kam patří kromě titulní věci i ostrá „Death Row“, klipovka „Burn In Hell“, pravděpodobně nejlepší „Bullet Train“ a závěrečný epos „Cathedral Spires“. Zbylá polovina desky už takových kvalit nemá, zejména „Dead Meat“ a „Decapitate“ nedosahuje takřka ani na lehce nadprůměrnou laťku . Tady prostě došly veškeré nápady.

Když bychom „Jugulator“ měli shrnout, jedná se v kontextu diskografie Judas Priest o velice, velice zajímavou desku. Dokumentuje přesně stav metalové scény devadesátých let, ukázala, že i staříci jsou schopni velice sympatického pokroku, ovšem ukázala i fakt, že sem tam nějaký ten dobrý nápad by bodl. Její přínos lze spatřit i v tom, že světu dala Rippera Owense, i když bez Halforda prodeje přece jen trochu klesly. Jenže kapela s „Jugulator“ byla velice spokojena. Alespoň navenek to tvrdila.

Jan Skala             


www.judaspriest.com

YouTube ukázka - Bullet Train

Seznam skladeb:
1. Jugulator
2. Blood Stained
3. Dead Meat
4. Deathrow
5. Decapitate
6. Burn In Hell
7. Brain Dead
8. Abductors
9. Bullet Train
10. Cathedral Spires

Sestava:
Tim "Ripper" Owens - zpěv
K.K. Downing - kytara
Glenn Tipton - kytara
Ian Hill - baskytara
Scott Travis - bicí

Rok vydání: 1997
Čas: 58:13
Label: SPV/Steamhammer
Země: Velká Británie
Žánr: heavy metal/thrash metal/industrial metal

Diskografie:
1974 - Rocka Rolla
1976 - Sad Wings Of Destiny
1977 - Sin After Sin
1978 - Stained Class
1978 - Killing Machine/Hell Bent For Leather
1980 - British Steel
1981 - Point Of Entry
1982 - Screaming For Vengeance
1984 - Defenders Of The Faith
1986 - Turbo
1988 - Ram It Down
1990 - Painkiller
1997 - Jugulator
2001 - Demoliton
2005 - Angel Of Retribution
2008 - Nostradamus
2014 - Redeemer Of Souls

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.01.2015
Přečteno: 5221x




počet příspěvků: 19

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ogaři.......tohle album je...27. 01. 2015 14:51 Kolík
Je vidět, že od té doby, co maj' Jánošíci...27. 01. 2015 13:26 b.wolf
Z toho sa...26. 01. 2015 12:30 Demonick
2Demonick: Tak hlavně že ty jsi...26. 01. 2015 10:07 b.wolf
musím se postavit...24. 01. 2015 16:52 Jirka


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09987 sekund.