Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Míra SLÁMA (SAVAGE MESSIAH) – Sen se mi ještě nesplnil, ale snažím se ho následovat

Připadá mi to jako pohádka. Jenom si to představte. Jste muzikant, jenž se snaží prosadit na domácí scéně. Nemáte ale adekvátní podmínky, a tak se rozhodnete, že štěstí budete hledat v cizině, resp. rovnou v kolébce populární hudby – v Anglii. Začátky jsou samozřejmě extrémně náročné. Pak ale přijde zlom. Někdo si vás všimne a vy dostanete exkluzivní nabídku hrát v kapele, se kterou můžete procestovat Evropu! Nezní to skvěle? Uznávám, že možná malinko přeháním, jenže český rodák Míra Sláma, baskytarista kapely Savage Messiah, skutečně něco podobného prožívá. Že by ho to ale nějak uspokojilo, to ani náhodou. Míra má ještě spoustu plánů a cílů, kterých chce dosáhnout.

Jak vypadaly tvé hudební začátky?
Učil jsem se hrát sám doma podle skladeb Iron Maiden a jiných oblíbených kapel. Tehdy jsem se seznámil s kamarádem Mírou Litomerickým ze stejného města. Hrál na kytaru a poslouchal stejnou muziku. Ihned jsme proto spolu založili kapelu. Zpočátku se nám sice nedařilo sehnat dostatek lidí, ale časem jsme je našli a hráli koncerty na Tachovsku, Plzeňsku a v Praze. Postupem času jsme chtěli víc a víc, ale ostatní kluci do toho zas tak zapálení nebyli, tak jsem dostal nápad odstěhovat se do Anglie a zkusit tam najít ty správné lidi.

Mohl bys nám rovnou prozradit, jak to chodí na tamější hudební scéně? V čem je to tam jiné než u nás?
Je tu obrovská hudební scéna a spousta možností si zahrát. Kapely tak tady určitě mají větší šanci prorazit než v ČR. O to je tu ale větší konkurence. Znám kapely, co hrají léta, snaží se a dávají do toho skoro všechny peníze, co mají, ale pořád nedostaly ani smlouvu s nahrávací společností. Každý den tu je navíc spousta koncertů velkých kapel. Ať je to středa nebo sobota, lidi pořád chodí. V ČR (pokud nejsi větší kapela) máš v pracovních dnech daleko menší návštěvnost. Je ale pravda, že v ČR dostaneš většinou aspoň cesťák, najíst i napít. Když jsem byl v Anglii krátkou chvíli, tak jsme nedostali ani penny a i cestovné na koncert jsme museli platit z vlastních kapes.

Prosadit se s hudbou v zahraničí musí být pěkná dřina. Jaký byl tvůj recept?
Určitě musíš mít štěstí. Musíš poznávat nové a nové lidi a ty tě časem můžou seznámit s kapelou, která o tebe bude mít zájem. Když jsem byl v Anglii asi už čtvrtým měsícem, napsal mi Sam (nynější kytarista kapely Mortad), že viděl video mé kapely z ČR a že by si se mnou rád zajamoval. V té době jsme s kamarádem Mírou nemohli najít další členy do kapely a on se navíc rozhodl vrátit do ČR. Řekl jsem si tedy, že to zkusím (i když jsem nejdřív odmítal). Se Samem jsme tedy zkoušeli a ve studiu jsme se potkávali s jeho kamarády ze Savage Messiah. Odehráli jsme několik koncertů po Londýně i mimo něj. Táhnout vlastní kapelu úplně od začátku je opravdu hodně náročné. Po delší době jsem brouzdal po internetu a narazil jsem na kapelu, která hledala basáka v žánru, který mi vyhovuje.

Pojďme se již věnovat kapele Savage Messiah, kde aktuálně působíš. Konkrétně by mě zajímala aktuální deska „The Fateful Dark“. Recenze na ní jsou velmi kladné. Zkus se vcítit do role posluchače a popiš nám ji.
Vůbec se nedivím, já sám desku zbožňuji! Album jsem slyšel měsíc před vydáním, Dave (zpěvák a kytarista kapely - pozn. autora) mi ji totiž poslal k naučení. Kapela postoupila muzikantsky o několik stupňů výše a mně to učení také neskutečně prospělo. Deska má skvělou melodickou heavy atmosféru s kombinací thrashe. To vše táhne úžasný zpěv. Skvělé skladby, které naživo mají náboj. Deska však bohužel postrádá basu.

S kapelou jste se nedávno objevili v Praze. Určitě to byla pro Tebe speciální událost. Jak to nakonec všechno dopadlo?
Neskutečně jsem se těšil, až si po třech letech znovu zahraji doma. Dorazili nejbližší kamarádi, včetně táty, který mě v muzice podporuje. Bohužel promotér akce nezařídil skoro nic. Ani na dveřích nebyl žádný plakát. Akce byla celkově špatně organizovaná a nedávala moc velký smysl. A jelikož pořadatel neuměl ani pořádně anglicky, bylo na mě, abych se postaral o naši kapelu a vše vyřizoval. Byl jsem celý den ve stresu, ale naštěstí jsem si i přes špatnou organizaci koncert užil.

Před Savage Messiah jsi hrál ještě v kapele Monument. Proč si ji nakonec opustil?
V kapele Monument jsem byl rok. Utratil jsem v ní spoustu peněz a kapela nikam nesměřovala. Navíc jsem byl nucený hrát pod anglickým pseudonymem „Matt Scott“. Musel jsem hrát, co mi bylo řečeno a nové nápady skoro nikdy neprošly. Je to kapela, kde zpěvák dělá vše proto, aby byl ze všech členů nejvýraznější. Takže když se natáčela deska a já jsem tam měl své vyhrávky (kde zrovna on zpíval), na desku se to nedostalo. Je tam buď basa ztlumená, nebo okopírovaná jiná část. Na koncertech jsem navíc musel být zeslaben, aby se prý mohl slyšet. Haha! Pak jsem si vše shrnul a usoudil jsem, že to nemá žádný smysl. S kapelou Monument jsem natočil desku Renegades (mimo skladeb Crusaders, Midnight Queen a Runaway). Ze dne na den jsem odešel a svou hudební kariéru jsem úplně zabalil. Přestal jsem cvičit a přemýšlel jsem, co bude dál. Tři týdny na to se mi ozvali kluci ze Savage Messiah, že už mají několik měsíců problém se svým basákem. Nabídli mi, jestli bych ho nechtěl zastoupit na koncertech, dokud nezačne víc cvičit. Také mi řekli, že budu moct hrát pod svým jménem a být tak sám sebou. Byl jsem štěstím bez sebe. Po první zkoušce s kapelou vše klapalo dokonale, a tak jsem dostal hned stálé místo. První koncert jsem odehrál 24. 2. 2014, kdy jsme jeli UK turné jako hlavní předkapela Soulfly.

Jakou hudbu posloucháš ve volném čase? Inspirují Tě i jiné žánry než metal?
Sleduji, co nového se vydává a když mám čas, poslouchám málo známé kapely. Ovšem většinou si pouštím rock/metalové ikony (především starší desky). Mám rád ale třeba i vážnou hudbu a v poslechu muziky jsem vůbec celkově otevřený. Respektuji každý žánr a i jejich průkopníky. Jen tu „taneční“ muziku si doma opravdu nepouštím.

Jeden velký sen se ti asi už splnil. Jaké další cíle máš před sebou?
Sen se mi ještě nesplnil, ale snažím se ho následovat. Hrozně se těším na evropské turné s Amon Amarth a Huntress, které začíná v lednu a trvá měsíc. Také máme velmi zajímavé nabídky ze zahraničí, takže už se nemůžu dočkat, až to budeme moci zveřejnit. Dále si dovolím ještě zmínit projekt mého kamaráda z Pardubic Martin Beck's Induction, na kterém teď spolupracuji. V lednu se bude točit video a producentem je Roland Grapow (Masterplan, Ex-Helloween - pozn. autora). Více o projektu najdete zde.

Přeji ti hodně štěstí a nyní můžeš využít ještě pár řádků …
Díky všem čtenářům a i tobě Michale! Pokud chcete vědět víc o kapele, navštivte náš web nebo náš Facebok!

Mikka             


www.savagemessiahofficial.com

FB SAVAGE MESSIAH

Foto: archiv Míry Slámy


Vydáno: 30.11.2014
Přečteno: 4032x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
pecka...1. 12. 2014 15:12 barcisz
Fajn rozhovor,...1. 12. 2014 9:36 Fenris 13


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14396 sekund.