DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CEA SERIN - The Vibrant Sound of Bliss and Decay

Pokud byste se chtěli dostatečně nabažit umění dvojice Jay Lamme a Keith Warmen, asi by bylo účelnější sáhnout po jejich sólové tvorbě. Pod hlavičkou Cea Serin totiž není produkce téhle progresivní dvojice kvantitativně zrovna objemná. Za téměř osmnáct let své existence (jasně, oni si kluci od téhle značky na pár let pochopitelně odpočinuli) totiž Cea Serin mají na kontě pouhá dvě alba, přičemž na tom druhém, vloni vydaném „The Vibrant Sound Of Bliss And Decay“ nabídli pouhých pět skladeb. Ale ti, kteří měli možnost se s tvorbou Cea Serin seznámit na deset let starém debutu věcí, že v tomto případě je počet skladeb zanedbatelnou veličinou.

Dát nějakou stručnou charakteristiku téhle desky není zrovna jednoduchá záležitost. Ne náhodou bývá hudba Cea Serin označována jako „náladový či vrtošivý metal“. A s nejúžasnější, a poté i s nejrozsáhlejší kompozicí desky se nabízí otázka, zda pojem metal je ještě vůbec na místě. První dvě skladby by tuto otázku rozhodně nenastolily. Úvodní vypjatá a chvílemi pocitově silně obnažená „Holy Mother“ s dominantními kytarami a jejich sekanými riffy, se štěkaně jedovatou náladou, interesantním křížením vokálů hlavních protagonistů, nezbytným instrumentálním zašmodrcháním (i když nejde o nic krkolomného) má děj, melodii i energii (a netřeba, aby šlo o něco ohromujícího) kříženou z pramenů progresivního power metalu. Následující „The Illumination Mask“ s apokalyptickým intrem nabídne relativně chytlavou melodii (žádná prvoplánovitost) s power metalovou splavností, dynamické bicí s až thrashovou energií, futuristické klávesy a opět vír strhujících událostí a nezbytnou přirozenou exhibičnost v instrumentálních pasážích.

Jako z jiného světa pak funguje zlom v podobě citlivě podmanivé „Ice“, vypůjčené od Sarah McLachlan. Melancholické piáno, saxofon, perkuse, španělka, lehce najazzlý ocásek, tklivá atmosféra, zasněné klávesy, sametově procítěný zpěv a výsledkem je jedna z nejpřitažlivějších balad progresivního (i když jak říkám, o metal se neotírá ani šosem) ranku.

Zásluhou poměrně neuspořádané a komplikované „The Victim Cult“ se Cea Serin zase vrací k hrubější a útočné poloze, působivému střídání čistého a uštěkaného vokálu, melodickým zvratům, kompozičním přemetům a nátlaku. O závěrečné „What Falls Away“ stačí říct jen tolik, že se rozprostírá na ploše dvaceti minut (nedovolil bych si tvrdit, že by délka skladby byla uměle natahovaná, i když o smysluplnosti diskuze na toto téma bych taky raději nepolemizoval) a je smysluplným a živým křížencem výše uvedeného – od decentního piána, přes jakousi art rockovou (na jazyk se mi derou Marillion) vzdušnost, k mohutnící teatrálnosti až do nezbytné agrese, opětovně s výraznou instrumentací (a dostatkem prostoru pro oba nástroje Jaye Lamma).

U Cea Serin není od věci, že co desetiletka, to jedna deska. Aspoň má člověk dost času na to vstřebat jejich spletitou a zajímavou muziku.

Savapip             


www.ceaserin.com

YouTube ukázka - Ice

Seznam skladeb:
1. Holy Mother
2. The Illumination Mask
3. Ice
4. The Victim Cult
5. What Falls Away

Sestava:
Jay Lamme – zpěv, baskytara, klávesy
Keith Warman – zpěv, kytara
Rorz Faciane - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 47:50
Label: Generation Prog Records
Země: USA

Diskografie:
2004 - …Where Memories Combine
2014 – The Vibrant Sound Of Bliss And Decay

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.01.2015
Přečteno: 1854x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Naprostoideální...28. 01. 2015 20:43 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.143 sekund.