TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AC/DC - High Voltage

Ten začátek příběhu zná snad každý. Zajímalo by mě, kdo z návštěvníků těchto stránek alespoň jednou nečetl o stěhování rodiny Youngových v roce 1963 ze Skotska do Austrálie, aby se tam posléze jeden z bratrů George proslavil jako člen formace The Easybeats se světovým hitem „Friday On My Mind“ (na album „Wild Frontier“ jej převzal Gary Moore). Byl to právě George Young, který se stal velkým vzorem pro své dva mladší bratry Malcolma (narozen v roce 1953) a Anguse (1955), když je inspiroval ke hře na kytaru. První samozřejmě prorazil starší Malcolm, který se dostal do australské formace The Velvet Underground (pozor, zde neplést se slavnou newyorskou kapelou, kde působil Lou Reed).

Jenže mladší Angus oplýval velikou ctižádostí a proto každý den po příchodu ze školy letěla taška s učením do kouta a další dlouhé hodiny cvičil na kytaru. Brzy se začal chodit dívat na zkoušky a vystoupení The Velvet Underground, aby nakonec Malcolma přesvědčil, když už jeho kapela byla ve fázi rozpadu, aby s ním dal dohromady projekt nový. Podle legendy jim jméno vymyslela jejich starší sestra Margaret s tím, že se jedná o zkratku stejnosměrného a střídavého proudu. Postupem času se vyrojila spousta dalších vysvětlivek, ale my zůstaňme u toho nejpravděpodobnějšího.

Start kapely, která pak změnila celý hudební svět, přišel na Silvestra roku 1973. Přestože se sestava kapely často měnila, neboť udržet krok s trojicí bří Youngů (k Malcolmovi a Angusovi se jako poradce přidal George se svým spoluhráčem z The Easybeats Harrym Vandou), bylo obtížné. Na čas se v AC/DC objevil zpěvák Dave Evans (před necelými dvěma lety vydal slušné album „Revenge“, které bylo na tomto webu recenzováno) nebo basista Larry Van Kriedt, který je dnes uznávaným jazzmanem. Jenže zejména Malcolmovi nebylo nic úplně recht, na což vzpomíná právě Larry Van Kriedt: „Malcolm byl tak trochu vizionář. Vždycky to byl on, kdo viděl celou kapelu. Nemyslel jen na kytaru. Byl to ten chlápek, co to organizoval. Angus byl spíš showman a sólový kytarista.“ Proto dochází k výměně Dave Evanse, který Malcolmovi připadal moc glamrockový, za protřelého Ronalda „Bona“ Scotta (nar. 1946). Ten na scéně působil už deset let a měl na svém kontě angažmá v kapelách The Spektors, The Valentines a Frantenity. Spolu s ním a jeho špinavě zabarveným bluesovým hlasem dostává konečně hudba AC/DC ten správný rozměr. „Škoda, že už není naživu Hendrix. Mohli jsme ho sfouknout z pódia,“ šklebil se sebevědomě Angus začátkem roku 1975. V době, kdy se kapela připravovala na debutovou desku.

Tu s nimi už nešel nahrávat Van Kriedt ani bubeník Collin Burgess, nakonec basovou linku nahrál sám George Young a jako bubeník je uváděn jistý Tony Currenti. „High Voltage“ vyšlo 17. února 1975, ale zatím jen na území Austrálie (pod stejným názvem pak vyšlo celosvětově výběrové album obsahující skladby z této desky a z dvojky „T.N.T.“). Na tuhle debutovou desku můžeme dnes nahlížet dvojím pohledem. Rozhodně její největší deviza je to, že světu představila unikátní styl kapely, kterým se prezentuje dodnes a který do té doby nikdy nehrál. Na druhou stranu v porovnání s dalšími klasikami od AC/DC „High Voltage“ až tak úplně neobstojí. I když mladý Angus (v době nahrávání mu bylo devatenáct let) se může směle řadit mezi nejlepší nové kytaristy světa, skladatelský um kapely není až tak úplně vytříbený. To dokládá i fakt, že na celosvětové vydání „High Voltage“ se dostaly jen dvě skladby z toho debutu – „She´s Got Balls“ a barově bluesová „Little Lover“. Podle mého to ovšem nejsou ty nejlepší kousky z desky. Mezi ně rozhodně patří burácivá „Soul Stripper“ a první část úvodní coververze od Big Joe Williamse „Baby, Please Don´t Go“, která demonstruje naprosto elektrizující energii kapely.

Jenže, jak už jsem zmínil, největší přínos alba je ten, že prostřednictvím něho se AC/DC představili. V Austrálii, kde vyšlo, z něj byla najednou senzace. „Lidi ho milovali. Brzy se ho prodalo 125 tisíc kusů,“ zmínil George Young. Na světový průlom ale bylo zatím ještě brzy. Hned po vydání kapela doplnila chybějící posty a proto nejprve přišel bubeník Phil Rudd (rok narození 1954) a hned záhy mladičký basista Mark Evans (1956). I koncertů začalo přibývat a Malcolm a Angus si mohli dovolit opustit svá civilní zaměstnání. To se netýkalo Bona Scotta, který do práce nikdy nechodil. Byl prostě rock n´rollové zvíře…

Jan Skala             


www.acdc.com

YouTube ukázka - She´s Got Balls

Seznam skladeb:
1. Baby, Please Don´t Go
2. She´s Got Balls
3. Little Lover
4. Stick Around
5. Soul Stripper
6. You Ain´t Got A Hold On Me
7. Love Song
8. Show Business

Sestava:
Bon Scott - zpěv
Angus Young - kytara
Malcolm Young - kytara
George Young - baskytara
Tony Currenti - bicí

Rok vydání: 1975
Čas: 39:51
Label: Albert Productions
Země: Austrálie
Žánr: AC/DC!

Diskografie:
1975 - High Voltage
1975 - T.N.T.
1976 - Dirty Deeds Done Dirt Cheap
1977 - Let There Be Rock
1978 - Powerage
1979 - Highway To Hell
1980 - Back In Black
1981 - For Those About To Rock (We Salute You)
1983 - Flick Of The Switch
1985 - Fly On The Wall
1987 - Blow Up Your Video
1990 - The Razors Edge
1995 - Ballbreaker
2000 - Stiff Upper Lip
2008 - Black Ice
2014 - Rock Or Bust

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.02.2015
Přečteno: 3546x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
AC/DC budou...12. 02. 2015 20:31 Pepsi Stone
Rovněž děkuji......recenzovat celé...12. 02. 2015 14:23 Kolík
Začáteklegendy, která...12. 02. 2015 12:40 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09068 sekund.