ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ANGRA - Secret Garden

Brazilská Angra byla vždy víc než jen obyčejná powerprogová kapela. Jako jedna z mála jihoamerických kapel se dostala do širšího povědomí veřejnosti jak v Americe, tak v Evropě a její počiny sklízely téměř vždy vysoká hodnocení jak v recenzích, tak u posluchačů samotných. Zároveň s tím se kapela mohla pyšnit puncem originality, odvíjejícím se od jejích kořenů, zapuštěných právě v brazilské kultuře. Jak pak může dopadnout fúze jihoamerické kultury s italským zpěvákem? O tom se přesvědčíme na nově vydaném albu „Secret Garden“, pro které Angra za mikrofon povolala jednoho z nejaktivnějších evropských pěvců, Fabia Lioneho, známého především z Rhapsody Of Fire.

O tom, že je Lione dobrý zpěvák se zajímavým hlasem nemá cenu polemizovat. A o jeho snaze ovládnout svět (alespoň ten hudební – vzhledem k míře nahrávek, na kterých se v poslední době objevil) také ne. Jenomže spolu s jeho nebrazilským přízvukem Angra ztrácí stopy své vlastní kultury, které se vždy v její hudbě nacházely. Navíc Fabio není žádný výškař jako původní vokalista André Matos. Na druhou stranu, na sestupnou tendenci vokálních výšek začala kapela posluchače zvykat už s první výměnou vokalisty. Edu Falaschi sice ještě horní tóny zvládal, nikoliv však takové jako Matos, avšak jeho hlas ve střední poloze k Angře ve výsledku dobře sednul. Stejně tak si Lione našel posluchačsky příjemnou polohu. Velkým pozitivem také je, že se netlačí do svých typických rhapsodiovských kliček, které jsou jeho dominantou a poznávacím znamením i na jiných nahrávkách, na kterých si zapěl.

Do „Tajné zahrady" vstupujeme s „Newborn Me“. Tato silná skladba je jednoznačným topem alba, svižná, melodická a s jednou mezihrou progresivní a druhou folklorně zavánějící „vybrnkávačkou“. Skladba je vhodným pilotním singlem, neboť navnadí posluchače na poslech celé desky. Stejně i následující druhý klenot „Black Hearted Soul“je svižnou záležitostí a navíc zní nejvíce jako tradiční Angra. Nabízí typické kytarové linky a i Fabiův zpěv zapadá do klasičtějšího „angrovského“ schématu.

Bohužel po tomto zajímavém začátku upadá album na pár skladeb do průměrnosti. Neznamená to však, že samo o sobě by bylo vyloženě špatné, jen už není tolik odlišné od progové scény, jako tomu bylo u většiny předchozích nahrávek. „Final Line“ vyloženě neosloví, ač se duo Loureiro & Bittencourt postarali o poměrně zajímavou kytarovou linku, „Storm of Emotions“ zrovna moc nebouří, na druhou stranu v ní Fabio ukazuje ne zrovna typickou, avšak příjemnou polohu svého hlasu.

„Violet Sky“ opět patří mezi nejzajímavější položky na desce především svým stupňovaným refrénem, ač, nebo možná právě pro to, že se za mikrofon tentokrát nepostavil Fabio. Titulní skladba „Secret Garden“ je zcela netradiční nejen pro Angru, ale ji sama o sobě. Vokální linky se ujímá zpěvačka Simone Simmons, kterou dobře známe z jejího působení v Epice. Nebývá obvyklé, aby se titulní skladby ujal host a „domácí“ zpěvák si nezapěl ani notu, ale skladba sama o sobě zapadá do konceptu alba a Simone v ní dokazuje, proč patří mezi současné nejoblíbenější vokalistky. V „Upper Levels“ už Lione zní naopak typicky lioneovsky, což tentokrát této skladbě dodává na výstřednosti.

Zajímavá je jak instrumentálně, tak vokálně píseň „Crushing Room“, kde se spojí síly kytaristy Rafaela s pěnicí Doro Pesch, a jejich hlasy se prolnou s naprostou precizností a libozvučností. „Perfect Symmetry“ se zase vrací na starou známou cestu, a zní jako něco, co by se mohlo objevit na deskách vydaných před „Aquou“ - jak melodicky, tak vokálně. Závěrečná poloorchestrální „Silent Call“, zpívaná opět kytaristou Rafaelem, je příjemnou teatrální tečkou k zamáčknutí slzy za lyrickým příběhem na desce zobrazeným.

Angra s Fabiem rozhodně není pro fanoušky této kapely záležitostí na první poslech. Pro tyto totiž obvykle nastává zklamání, že už Angra nezní příliš jako Angra. Po více posleších ale zjistíte, že se jedná o kvalitní a velmi zajímavou nahrávku, jejíž kvalita stoupá s každou novou šancí a dalším protočením alba. (Leč opravdu s původní originální typickou Angrou se na Secret Garden musíme rozloučit.)

Veronika             

Na novince Angry uslyšíme dvě spídovky a obě působí jako „pěst na ucho“. Brazilská kapela jakoby se tím chtěla zavděčit svým letitým fanouškům, kteří ji vlastně vyhajpovali do výšin, ve kterých se nyní nachází. Zároveň je ale evidentní, že skladatelský středobod už leží dávno někde jinde a s každou novou deskou citelně rozšiřuje svůj teritoriální dosah. Deska „Secret Garden“ je vyspělým dílem s řadou sofistikovaně vystavěných kompozic, včetně zmíněných rychlovek, o kterých se i přes jejich tematickou nepatřičnost v žádném případě nedá říct, že by byly pouze do počtu. Angra si své posluchače postupně vychovává, těžko však říct, kolik z nich dokáže překousnout víceméně rockové vyznění alba. Nejen že se tentokrát vůbec nikam nespěchá, většinou se jede vyloženě na rockovou pohodu. Závěrečný kus „Silent Call“ pak dokonce zavane nefalšovanou vánoční atmosférou. Tahle „nová éra“ se hezky poslouchá, včetně všudypřítomného Fabia, jenž je však velmi umírněn, a ačkoli bych tomu nevěřil, je pro kapelu přínosem (pravděpodobně však opět dočasným). Skvěle ho doplňuje, ne-li převyšuje, Rafael Bittencourt, jehož hlas dodává skladbám klidnou důstojnost a dokonale sedí k současné podobě Angry (příště by to klidně mohl dát celý sám, spídovat se už stejně možná nebude). Otázkou zůstává, přistoupí-li posluchač na tuhle hru. Když chci vyklidněnou muziku, jsou k dispozici desítky jiných a neméně kvalitních možností. Angru mám podvědomě spojenou s powermetalovým spektáklem a důvodů, proč bych měl tuhle fixní ideu najednou měnit, mnoho nevidím.

Pagan 7/10

www.angra.net

Angra – Storm Of Emotions
Angra – Newborn Me

Seznam skladeb:
1. Newborn Me
2. Black Hearted Soul
3. Final Light
4. Storm Of Emotions
5. Violet Sky
6. Secret Garden
7. Upper Levels
8. Crushing Room
9. Perfect Symmetry
10. Siletn Call

Sestava:
Fabio Lione – zpěv
Rafael Bittencourt – kytara, zpěv
Kiko Loureiro – kytara, klávesy
Felipe Andreoli – baskytara, klávesy
Bruno Valverde – bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 48:57
Label: earMUSIC
Země: Brazílie

Diskografie:
1993 – Angels Cry
1996 – Holy Land
1998 – Fireworks
2001 – Rebirth
2004 – Temple of Shadows
2006 – Aurora Consurgens
2010 – Aqua
2015 – Secret Garden

Související články

Foto: archiv kapely - Raony Coreia


Vydáno: 03.02.2015
Přečteno: 6116x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Troska iny album od...11. 02. 2015 19:20 kamzo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08954 sekund.