RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AC/DC - Highway To Hell

Čím se AC/DC stávali většími a slavnějšími, čím rostly prodeje a koncerty byly stále natřískanější, tím větší začínaly být problémy se zpěvákem Bonem Scottem. S vydáním živáku „If You Want Blood“ se ukázalo, že cesta, kterou kapela nastoupila, je ta pravá. Aniž by museli AC/DC uhnout ze svého přesvědčení, prodeje utěšeně stoupaly i ve Spojených státech. Tam si AC/DC dávali dohromady se začínající heavymetalovou vlnou, která začala rašit po odeznění punku na britských ostrovech (jaký je to paradox, když ještě před dvěma lety házeli novináři AC/DC do jednoho pytle s punkery). Ovšem především Angus Young toto škatulkování odmítal.

Jak už jsem zmínil v článku k „Powerage“, došlo rovněž na velmi citlivou změnu na producentském postu. Prsty v tom měl nový americký agent kapely Doug Thaler (později spolupracoval s Docem McGheem na managementu kapel jako Mötley Crüe nebo Bon Jovi), který prosazoval renomovaného amerického producenta Eddieho Kramera. Ten měl na svém kontě desky interpretů jako David Bowie, The Beatles, Kiss, Rolling Stones či The Kinks. Tím ze hry samozřejmě vypadl Harry Vanda a i George Young, což bylo pro kapelu hodně bolestivé. Brzy proto mezi Kramerem došlo ke třenicím a kapela začala své nahrávky opět konzultovat s Youngem a Vandou. Do všeho se musel vložit manažer Michael Browning, který přišel na kompromisní řešení. To se jmenovalo Robert John „Mutt“ Lange. Lange nebyl Američan a neměl za sebou hvězdný zástup natočených trhákových desek. Ale s kapelou si konečně sedl.

Ale teď zpět ještě k problémům s Bonem. Zpěvák se stával čím dál nekontrolovanějším. Pil přes míru, občas bral drogy, pral se po hospodách. Sice, jak mu v některém rozhovorů v polovině devadesátých let (když vycházela kolekce „Bonfire“ na jeho počest) přičetl k dobru Malcolm, Bon nikdy nezmeškal žádný koncert. Objevil se někdy třeba jen několik minut před zahájením, leckdy ve stavu, který už byl na pováženou, ale vždy se hrálo. A také se natáčelo a Bona práce na albu bavila. Všichni tušili, že vzniká něco, co je posune dál. Mnohem dál. Co ale netušil nikdo, byl fakt, že tahle etapa směřuje neochvějně ke konci.

Tentokrát se deska, která dostala název „Highway To Hell“ nahrávala částečně ve studiích v Sydney a částečně v Londýně. Možná pomohla změna studia, možná za to mohl Mutt Lange, který své schopnosti dokázal zejména v osmdesátých letech, ale na „Highway To Hell“ se kapele podařilo zachytit živočišný přístup z „Let There Be Rock“ s komerčnějším zvukem, kterým jim neubíral ani zbla na dravosti, ale už byl přijatelnější pro americké posluchače, protože si musíme uvědomit, že kapelami číslo jedna v té době byly za oceánem Foreigner, Journey, The Eagles či REO Speedwagon.

Navíc tady byly skutečné hity. Jistě, jistě, „Whole Lotta Rosie“ hit byl, „Rock n´Roll Damnation“ či „T.N.T.“ ve své podstatě taky, ale nebyly to hity v pravém slova smyslu, mainstreamové, komerční. To titulní „Highway To Hell“ a „Touch Too Much“ ano. Obě skladby stejně jako hymnická „If You Want Blood“ mají chorálové sbory a refrény, které se už nehodily do hospody pro několik desítek vyvrhelů, ale byly určeny pro největší stadiony světa.

Album samozřejmě nestojí jen na těchto třech zmíněných skladbách. Deska je až neuvěřitelně vyvážená bez jediného slabšího místa (jako nejslabší věc můžeme jmenovat „Beating Around The Bush“, ale i ta je silná až dost). A z AC/DC se skutečně hvězdy stávat začaly. Přijala je už i Amerika a čekalo se, že další deska bude znamenat jejich totální celosvětový průlom.

Z historického pohledu to tak bylo. Ale už u toho nebyl Bon Scott. Začalo to obvyklým tahem s kamarády po londýnských knajpách. Podle výpovědí svědků ovšem Bon nebyl nijak zvlášť opilý, tedy ne více než jindy. Když jej pak jeho kumpán Alistear Kinnear vezl k sobě domů, aby se Bon trochu vyspal, zpěvák usnul už v autě. V garáži mu Kinnear, mimochodem taky pěkně pod parou, položil sedačky a přikryl ho dekou, aby se vyspal tam. Bon se už nikdy neprobudil. Ráno jej Kinnear našel v autě mrtvého. Oficiální příčina? Udušení zvratky. Ten den se psal devatenáctý únor 1980. A slibně rozběhnutá kariéra se zdála být na konci.

Jan Skala             


www.acdc.com

YouTube ukázka - Highway To Hell

Seznam skladeb:
1. Highway To Hell
2. Girls Got Rhythm
3. Walk All Over You
4. Touch Too Much
5. Beating Around The Bush
6. Shot Down In Flames
7. Get It Hot
8. If You Want Blood (You´ve Got It)
9. Love Hungry Man
10. Night Prowler

Sestava:
Bon Scott - zpěv
Angus Young - kytara
Malcolm Young - kytara
Cliff Williams - baskytara
Phil Rudd - bicí

Rok vydání: 1979
Čas: 41:42
Label: Atlantic
Země: Austrálie
Žánr: AC/DC!

Diskografie:
1975 - High Voltage
1975 - T.N.T.
1976 - Dirty Deeds Done Dirt Cheap
1977 - Let There Be Rock
1978 - Powerage
1979 - Highway To Hell
1980 - Back In Black
1981 - For Those About To Rock (We Salute You)
1983 - Flick Of The Switch
1985 - Fly On The Wall
1987 - Blow Up Your Video
1990 - The Razors Edge
1995 - Ballbreaker
2000 - Stiff Upper Lip
2008 - Black Ice
2014 - Rock Or Bust

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.03.2015
Přečteno: 4029x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na ten pocit při...20. 03. 2015 21:04 Down
Klasika......všech klasik....19. 03. 2015 8:22 Kolík
Jeden z velmismutných dnů v...19. 03. 2015 7:58 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0837 sekund.