ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DESTINY - Time

Kostarika je země, která nemá armádu, což mi přijde úplně skvělé. Dnes hodnocená kapela je pak dalším důvodem, proč mít tuhle osvícenou republiku v oblibě. Nápaditý power-prog s bohatým melodickým obsahem mě mile překvapil a dílo se hned zařadilo mezi adepty na nejlepší žánrové počiny roku. Menší problém je ovšem určit, kterého.

Vydáno bylo už loni. V letošním roce však byla realizována jeho reedice s novým přebalem, dvěma novými skladbami a hlavně v lepší kvalitě, která se zároveň díky (skvělé) firmě Power Prog rozšířila do celého světa. I samotné pořadí písní bylo přeházeno, úvodní nátisk je však shodný v obou případech. Dech beroucí spídovka „Destiny“ je otvírák, jak má být. Vzhledem k tomu, že jde o debut, vyloženě zaskočí profesorským zpracováním stylu. Ve stejných kolejích jede i třetí skladba (a videoklip) „Time“, tedy zpěvně vypjatý refrén, jemný symfonický doping a chutné melodie na všech frontách. Tím však power-speedmetalové představení končí. Kostaričané jsou totiž otevření více žánrovým proudům a jejich debut se tak dá označit jako deska pěti tváří. Jednu z nich jsme si probrali, zbývají další čtyři.

Druhý song „Fallen Angel“ je na albu ve dvojím zastoupení. Variabilní struktura s orientálním feelingem inklinuje k progresivní odnoži, tu však přímo blahodárně odlehčí nádherný chorus. Ona druhá (a zároveň jedna z nových položek) verze je výjimečnější v tom, že v ní pěje Roberto Tiranti (ex-Labÿrinth), který si své hostování velmi užívá a slyšet jeho hlas v umně napsaných vokálních linkách je vyložená slast! Další náladovou povahu Destiny reprezentují dvě slušné (ačkoli ne strhující) baladické skladby („I Saw An Angel Cry“ a „Nothing Last Forever“). Na řadu přichází neoklasický power-prog. Songy číslo pět (druhá novinka „Forgive But Not Forget“) a šest („Into Black Horizon“) nás asociačně přenesou k produkci kapel, jakými jsou Time Requiem, Majestic nebo Ring Of Fire. Tedy sytý hudební podklad s náročnými, ale i zábavnými kytarovými vrtulemi (viz parádní sólo ve „Forgive But Not Forget“). Sice nemohu tvrdit, že by mě to bavilo víc, než power/spídový kvalt, jakost je ovšem neoddiskutovatelná a v rámci dynamiky nahrávky můžeme alespoň tvrdit, že se stále děje něco nového a nečekaného.

Nejméně lichotivě působí poslední kategorie, do které spadá cover nejprovařenějšího hitu Helloween „I Want Out“. Kostaričané jej sice malinko ozvláštnili několika svými riffy, takže naštěstí nejde o zcela tupou kopii, proč je ale umístěna na sedmém místě mezi autorskými skladbami kapely, to lze pochopit jen stěží. Jde o dramaturgický fail jako prase, tohle měl být přece maximálně bonus. Škoda tohoto přešlapu, který je viditelnou jizvou na jinak velmi sympatickém hudebním ksichtu debutového počinu kapely Destiny. Doporučení je ale samozřejmě i tak velmi silné a pro fanoušky melodií přímo naléhavé.

Petr Štěpnička             

O existenci této kapely z daleké Střední Ameriky jsem až donedávna neměl ani potuchy. Ovšem remasterovaná verze o rok staršího bratříčka, navíc obohacena o dvě nové (dost možná i nejlepší) skladby, překvapila víc než příjemně. Chytlavá a melodická směska klasického speedu s neoklasicistním hravým cvrlikáním potěší každého fandu tohoto žánru.

Skladby „Destiny“ a „Time“ jsou prototypem speedových hitů jako z učebnic metalové školy, při poslechu „Forgive But Not Forget“ a „Into Black Horizon“ se ocitáme v době existence kapely Majestic, jejichž sólové pasáže jako by Vivaldimu od pera vypadly a balady „I Saw An Angel“ a „Nothing Last Forever“ příjemně klidní náladu po zdivočelých skladbách okolo. Těžkopádné, progem načichlé „Fallen Angel“ jsem na chuť moc nepřišel, ale cca tisící cover helloweenské klasiky „I Want Out“ pobrat nedokážu vůbec. Proč kapela tuto píseň, na čí popud, na album zařadila, a navíc ne jako finální bonus, ale regulérní píseň ke konci desky? Navíc v komparaci s ostatními skladbami tato působí jako hodně chudý příbuzný. Kompoziční schopnosti této kapely jsou dosti vysoko a již teď jsem velmi zvědav na druhou desku.

Deska je nazvučena velmi slušně, i když o žádný top sound se nejedná. Není to ale nic proti ničemu, deska se poslouchá velmi dobře, její obsah se bez zásadních výkyvů po půlhodince uchýlí k závěru a stisknout „Replay“ se chce víc než kdy jindy. Pro milovníky melodiky povinnost.

Hermes 7,5/10

FB DESTINY

YouTube ukázka - Time

Seznam skladeb:
1. Destiny
2. Fallen Angel
3. Time
4. I Saw an Angel Cry
5. Forgive But Not Forget
6. Into Black Horizon
7. I Want Out (Helloween Cover)
8. Nothing Last Forever
9. Fallen Angel (ft. Roberto Tiranti)

Sestava:
Anton Darusso - zpěv
Allan "Kalay" Murillo - kytara
Cristian Jiménez - kytara
Jose Pablo Sequeira - baskytara
Alejandro Amador - klávesy
Andres Angulo - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 46:53
Label: Power Prog Records
Země: Kostarika
Žánr: melodický power/prog/speed/neoklasický metal

Diskografie:
2014 - Time
2015 - Time (reedice)

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.04.2015
Přečteno: 2925x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nevim nevim..cca 3...3. 04. 2015 6:08 kokoska


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12047 sekund.