ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KELDIAN - Outbound

Keldian jsou celkem úkaz, neb je to jedna z mála norských kapel, které nemastí nějakou extrémnější metalovou odnož. Tady jde hlavně o melodie, ovšem ne ledajaké. Dvojice myslitelů, Christer Andresen a Arild Aardalen, disponuje natolik mohutnou autorskou silou, že pouhá dvě alba stačila k tomu, aby se Keldian etablovali jako jedno z nejoriginálnějších a nejzajímavějších uskupení současné (nejen!) powermetalové scény. Očekávání třetí fošny bylo tedy enormní. Jak dopadla?

Nejprve kousek historie. Po druhé desce „Journey Of Souls“ jakoby se po kapele slehla zem. O to větší radostí bylo, když se pánové na počátku roku 2013 ozvali s tím, že jsou připraveni zase nahrávat (několik skladeb už měli v té době hotových), jen je na to potřeba vybrat určitou sumu peněz. Fandové nezklamali a aktuální album tak mohlo vyjít už v říjnu téhož roku. Tvůrci nakonec dali dohromady 13 skladeb, na desku se však rozhodli umístit pouze devět z nich, dle svých slov proto, "aby měla střízlivější stopáž, neb není nutné narvat CD po okraj jen proto, že se tam vejde osmdesát minut hudby, jak to dělají některé jiné spolky". Konečná stopáž je tak ideálních 52 minut.

Výsledkem je však něco malinko odlišného, než na co jsme byli zvyklí z minula. Ne že by šlo o ztrátu hudební integrity a vysoké autorské invence, deska však na několik prvních pár poslechů ne a ne strhnout způsobem, jakým se to povedlo jejím dvěma předchůdcům. Časem si sice některé skladby začaly tzv. sedat, pokud bych však měl shrnout celkové pocity, těch vyloženě pikantních kousků, kterými kapela tak proslula, novinka zkrátka tolik neobsahuje. Punc osobitosti se však naštěstí nevytratil, uslyšíme jej zejména v řadě elektronicko-atmosférických sci-fi zvuků, jež nás spolehlivě přenesou na palubu vesmírné lodi, hledající nové stopy života v nejtemnějších hlubinách vesmíru. Mezi výjimečné přednosti Keldian patří rovněž zpěv Christera Andresena, jehož popové zabarvení ukrývá permanentně pozitivní poselství.

Mezi nejchytlavější skladby můžeme počítat tři položky, z nichž dvě desku „Outbound“ rámují. Otvírák „Burn The Sky“ a zejména závěrečná pecka „F.T.L.“ oplývají přesně tím nábojem, jaký tradiční fanoušek od kapely očekává. Šmrncovní dynamika ve spojení s atraktivně vystavěnými vokálními linkami (sloky v „F.T.L“!) jedou na jasný hitový efekt, který ještě dopuje powermetalová energie, jež není pravidlem hudebních tónů „keldianských“ a je užita pouze tenkrát, když je to adekvátní pro vizionářskou tvorbu atmosféry. Na druhou stranu na novince uslyšíme na poměry kapely nebývalý počet kytarových sól, takže metalověji laděný fanoušek strádat nebude. Zbývajícím vrcholným kusem je trojka „Never Existed“, jejíž podmanivost je úzce spojená s popovým nadhledem a nenápadným, o to však více efektním techno rytmem.

Na všechny zbylé songy beze zbytku sedne označení „pozoruhodné, ale do vesmíru nevystřelující“ (abychom se drželi tematičnosti kapely). Vždy něco zaujme, někdy však také malinko rozhodí, třeba v případě nijak zvlášť zajímavě vystavěných refrénů („Earthblood“, „The Silfen Paths“). Při prvních posleších alba mně v hlavě létaly myšlenky typu: „propadák“, „průser“, „zklamání“. Bylo to však příčinou obrovských očekávání, ve skutečnosti Norové nezklamali, „pouze“ přinesli standardní počin, který v porovnání s předešlými alby přináší méně jedinečných a originálních „wow“ momentů. To je celé.

Petr Štěpnička             


www.keldian.com

YouTube ukázka - Never Existed

Seznam skladeb:
1. Burn the Sky
2. Earthblood
3. Never Existed
4. Morning Light Mountain
5. Kepler and 100 000 Stars
6. The Silfen Paths
7. Run for Your Life
8. A Place Above the Air
9. F.T.L.

Sestava:
Christer Andresen - zpěv, kytary, basa
Arild Aardaren - klávesy, zpěvy

Další:
Jørn Holen - bicí
Helene Hande Midje - vokály (skladby 2, 4, 5, 6)
Thommie Myhrvold - vokály (skladby 7, 9)
Kjell Vidar Merkesdal - vokály (skladba 4)


Rok vydání: 2013
Čas: 52:07
Mastering: Mika Jussila
Země: Norsko
Žánr: melodic/power/pop/"space" metal

Diskografie:
2006 - Heaven's Gate
2008 - Journey Of Souls
2013 - Outbound

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.07.2015
Přečteno: 2898x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to Meta....Na mě je tohle už...3. 08. 2015 20:45 martan
Co Hammerforce?...30. 07. 2015 23:33 Metamorphic Dreamer
Po prvnímposlechu debutu...29. 07. 2015 10:14 b.wolf
10/10Tahle kapela by...28. 07. 2015 15:05 adrian
:-) Voyager jsem...28. 07. 2015 14:07 Metamorphic Dreamer


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0887 sekund.