DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Petr KUNA Buneš (ALKEHOL) - Hraní je náš život

Tuzemští Alkehol patří mezi stálice naší rockové scény. Mají na svém kontě již patnáct studiových alb a nespočet koncertních vystoupení po celé republice. Přestože kapelu na začátku letošního roku po dlouhých letech opustil bubeník Martin Melmus, tak dle slov kytaristy (a jednoho z hlavních mozků kapely) Petra "Kuny" Buneše se po příchodu Radka Sladkého na bubenický post do kapely dostala nová energie. O aktuálním dění v kapele, ale i o zajímavostech z historie jsem si popovídal právě s Petrem "Kunou" Bunešem.

Kapela vstoupila do roku 2015. Dali jste si nějaká předsevzetí a cíle, kterých byste letos chtěli dosáhnout?
Jako každý rok chceme mít spoustu úspěšných koncertů, kde se my i posluchači budeme společně super bavit. Jelikož máme nový CD, chceme na koncertech propagovat nové písně z alba, aby u posluchačů zdomácněly jako naše starší songy.

Kapelu na začátku roku po dlouhých letech opustil bubeník Martin Melmus. Jaký byl důvod jeho odchodu?
Martina pomalu ale jistě začal unavovat kolotoč muzikanta, kde je neustále na cestách. Jeho aktivita směrem k muzice a kapele byla nulová, a tak to zákonitě muselo skončit jeho odchodem. Momentálně je prý spokojený a užívá si klidu.

Jeho nástupcem se stal Radek Sladký (Törr). Byl jasnou volnou od samého začátku nebo jste přemýšleli i nad jinými kandidáty? Je totiž známo, že není jen hudebníkem, ale také manažerem.
Byl pro nás první volbou, záleželo jen na jeho „ano“. Pro nás byla kromě jeho nesporných kvalit důležitá i lidská stránka a tam nebylo co řešit.

Měl jsem možnost zhlédnout váš koncert v nové sestavě a musím uznat, že se do kapely dostala nová energie. Některé vaše skladby tak dostaly téměř až heavy metalový náboj. Můžeme čekat, že se tento stav promítne i na budoucích studiových albech?
Věříme, že ano. S novým bubenickým „koštětem“ s tím zameteme pěkně od podlahy!

Vaše novinkové album má název „R.U.M.“. Kdo má tento název na svědomí?
Náš dvorní grafik, který na obalu CD dělal. Přinesl nám návrh a místo písmen INRI, které na kříži bývá, použil R.U.M. Nám se to líbilo a tak to zůstalo.

„R.U.M.“ se honosí nejlepším zvukem, se kterým jste doposud přišli. Přesto se nemohu ubránit pocitu, že se nese v podobném duchu jako poslední tři předchozí alba. Nenapadlo vás opět více uhnout z nastoleného směru jako u vašich předchozích nahrávek, kde každá dýchá svým vlastním životem?!
Za zvuk na R.U.M. je kompletně podepsán Ota Hereš. Vždy se nám zdálo, že naše demonahrávky před vlastním novým albem mají lepší zvuk, než výsledný produkt ve studiích. A dema finálně Ota míchal. Tak jsme letos kromě nahrání bicích vše nahráli u Oty doma a ejhle, ono to šlo taky a jsme spokojeni.

Na novém albu opět servírujete slušnou várku hitů. Za všechny mohu jmenovat „Narozeniny“, „Jesus Chlast“ či „Poslední pitka vzplála“. Jakým způsobem vaše tvorba vzniká? Skládáte každý sám nebo využíváte společné nápady ve studiu?
Skládám já a Ota vlastní kompletní písně, který doma nahrajeme a přepošleme si je navzájem. Pak si je buď pochválíme nebo zkritizujeme, doladíme texty a vybereme ty nejlepší na budoucí album. Žádná věda to není. :-)

Potěšil mě skvělý text ke skladbě „Svět patří těm, co se neposerou“. Oceňuji nenásilné spojení kritiky politiků a vaše holdování alkoholu. Patří texty vašich skladeb mezi důležité části nebo to příliš neřešíte?
Tak to je jediný kus, který není náš. Tento skvělý text napsal Kuba Ryba z Rybiček 48. My víme, koho oslovit, viď? Texty řešíme hodně, hlavně jejich finální doladění. Často přineseme něco, co pak pracně předěláváme, aby to aspoň trochu stálo za to!!! Není to vůbec žádná sranda!

Dále mne zaujala skladba „Skvělej den“, ve které chvílemi zníte neuvěřitelně tvrdě a melodicky. Máte rádi melodický metal nebo se chcete ve své tvorbě více ubírat k punku a rocku?
Tak tohle vůbec neřešíme, jak stylově bude vypadat píseň. Jednou vyjde metalově, jednou punkově, hlavně musí být dobrá.

Marně na novém albu hledám nějaký protipól vaší tradiční tvorby, ve kterém jste s úspěchem potvrdili, že umíte hrát i s vážnější tváří. Dříve to byly např. „Až se vrátím“, „Den už končí“, „Než půjdeme k čertu“ či „Nebudeme čekat“. Je to náhoda, že se tentokrát nedostalo na nějakou skladbu, která takto vybočuje?
Máš pravdu, že vysloveně vybočující písnička na albu asi není. Asi nás tentokrát nic takového nenapadlo. Ale zase když si vezmeš song Jesus Chlast, takhle „riffovitě“ taky moc často nehrajeme :-)

Chystáte letos nějaké turné na podporu alba? Kolik z něho budete hrát skladeb?
Turné bude vlastně celoroční včetně letních festivalů a už teď hrajeme tři novinky. Brzy přibude i čtvrtá.

Pravidelně koncertujete každý rok na všech koutech naší republiky. Nenapadlo vás někdy vyrazit na speciální turné, kde by se hrály vůbec či jen málo hrané skladby? Na skladě jich máte obrovské množství a podle mého názoru by byla škoda, kdyby zůstaly jen v této studiové podobě.
Je to dobrý nápad a určitě ho někdy zrealizujeme. Už dříve jsme zahráli koncert složený pouze z písní z prvního alba, tak tentokrát vybereme neprávem zapomenutý „klenoty“ :-)

Váš jediný živý CD záznam (pokud nepočítám DVD „Natočeno v Plzni“) je dnes již archaické album „Alkeholism“. Nechystáte někdy v blízké době vydat záznam koncertu na CD/DVD?
Je to už hodně dlouho co „Alkeholism“ vyšel, vlastně už 21 let. Na live CD se v nejbližší době nechystáme, ale určitě by stálo za to o tom popřemýšlet. Vnesu to do pléna.

Již mnoho let se na vašich nosičích neobjevila žádná coververze. Dočkáme se od vás někdy v budoucnu zase nějaké předělávky nebo se chcete věnovat především své vlastní tvorbě?
Zrovna nedávno jsme se o tomhle bavili. Dali jsme si za úkol najít nějakou písničku, kterou bychom nějak zprznili, jak to jen my umíme :-) Tak nám držte palce, lidičky.

Když jsme u těch předělávek… Neuniklo mi, že se téměř nehlásíte k albu „Alkohol, to je moje milá“. Je za tím nějaký důvod? Osobně v něm nevidím žádný problém (skladba „Shane“ mi ve vašem podání přijde mimořádně zdařilá).
Tohle album je zajímavý, ale prostě to nejsou naše autorský věci a tak proto asi ten odstup. Koncertně v poslední době hrajeme jen píseň „Alkohol“, dříve to byla i „Bitva u Little Big Hornu“. Radši hrajeme totiž rockový kousky z naší dílny než country předělávky.

Na závěr se nemohu nezeptat. Kapela Alkehol stále s úspěchem vydává studiová alba a zuřivě koncertuje. Dokážete si vůbec představit, že byste i v sedmdesáti hráli živě „Vypít se“ či „O chlastu“?
A co by jsme jako měli jinýho dělat? :-) Pokud o nás bude stále zájem a zdraví bude sloužit, tak nasedáme do naší dodávky a frčíme…..tohle je přece náš život !!!

František Šafr             


www.alkehol.cz

Související články


Vydáno: 22.03.2015
Přečteno: 9315x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Diky za rozhovor!...22. 03. 2015 0:43 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09399 sekund.