ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VEXILLUM - Unum

O stále vzrůstající popularitě této power/folkové party z Itálie jsem moc dobře věděl, nicméně můj postoj po poslechu prvních dvou desek byl spíše nezaujatý, možná dokonce apatický. Třetí zářez z letošního roku tento stav ale celkem razantně změnil. Ne snad do té míry, že bych honem vyhledával koncertní zastávky kapely, v pohodlném zázemí svého bytu si však tóny alba „Unum“ aplikuji s nemalým nadšením.

Pro seznámení s největšími lákadly musím začít seznamem hostujících jmen, neboť ten stojí opravdu za to. A protože je nové dílo koncepčně "muzikálovým" počinem, všichni zároveň zastávají určité charaktery. Pod vedením vrchního principála Daria Vallesiho tak vystoupí Hansi Kursch (Blind Guardian) jako „The Sentenced“, Chris Bay (Freedom Call) jako „The Jester“, Mark Boals (Malmsteen, Iron Mask…) jako „The Hermit“ a nakonec postava zvaná „Lady Thief“ v podání pěvy Maxi Nil (Jaded Star, ex Visions Of Atlantis), která se vrací po svém představení na minulé desce „The Bivouac“ (skladba „The Oak And Lady Flame“). Z této velkolepé sestavy se dají vyčíst nemalé ambice spojené s autorskou jistotou, že tvořená hudba má svoji jasnou kvalitu. Je tomu opravdu tak?

Z velké části (odpovídající výsledné známce pod recenzí) ano. Zároveň si ale nemohu odpustit poznámku o nedostatečném využití všech zúčastněných, kterým dle mého názoru mohl být dát (když už to všichni odkývli) daleko větší prostor. Jejich vystoupení v písních, pokud zpívají sami za sebe, nemá dlouhé trvání, když pak doplňují (velmi časté) sbory, jsou jejich hlasy téměř utopeny. Nejvýrazněji z toho nakonec vychází (i díky razanci svého hlasu) Hansi Kursch („The Sentenced: Fire And Blood“). Až příliš brzo se ale vždy chopí mikrofonu Dario, jehož tenor sice není vůbec špatný, zpívající hosté však znějí ještě zábavněji.

Hudební struktury jsou už naštěstí zábavné adekvátně. Jejich melodické lůno vězí ve skočných refrénech, které nás pocitově přenesou někam do středověké krčmy, kde bezzubá obsluha servíruje jeden džber piva za druhým a všude kolem se potulují kurtizány s vnady napěchovanými v dekoltu tak svůdně, že lze jen těžko odvrátit hříšný zrak. Když už to ale vypadá, že dáme průchod světské vilnosti, v pravý čas prostorem zazní řízné metalové riffy, aby nás zase hodily do důstojné mužské pozice.

Jindy se budeme díky bojovnému mručení cítit jako na výpravě za „miláškem“, tedy mocným Prstenem („The Way Back: The Clash Within“) nebo na nějaké country zábavě v texaském saloonu. To už se však bavíme o závěrečné písni „Run Runaway“, která je coververzí songu kapely Slade. Na desce jí předchází ještě jedna předělávka od italské Tazendy. Ta se poslouchá, i díky zpěvu v rodném jazyce, velmi hezky, otázkou je, zdali mají být coververze pevnou součástí regulérní řadovky. Bez nich by však původních skladeb bylo pouze sedm a stopáž by se nedostala přes 40 minut. Že by tedy nedostatek vlastní invence? Těžko říct, nicméně i ony předělávky, zejména proto, že nebyly stvořeny ke známým písním, působí nakonec jako přirozená součást nahrávky, takže není moc co řešit. Na závěr je nutné zmínit naprosto precizní sound, díky kterému může dojít každý z nástrojů plnohodnotného vychutnání (mým favoritem je ozvučení bicí soupravy, která „kope“ přesně dle mého gusta). Doporučuje sedm kurtizán z deseti.

Petr Štěpnička             


www.vexillum.biz

YouTube ukázka - The Jester: Over the Clouds

Seznam skladeb:
1. The Departure: Blow Away the Ashes
2. The Jester: Over the Clouds
3. The Sentenced: Fire and Blood
4. Lady Thief: What We Are
5. The Hermit: Through the Mirror
6. The Way Back: The Clash Within
7. The True Beginning: Standing as One
8. Spunta la Luna dal Monte (Tazenda cover)
9. Run Runaway (Slade cover)

Sestava:
Dario Vallesi - zpěv
Michele Gasparri - kytara, dudy
Francesco Caprina - kytara
Francesco Ferraro - baskytara
Efisio Pregio - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 46:42
Label: Limb Music GmbH
Země: Itálie
Žánr: power/folk metal

Diskografie:
2011 - The Wandering Notes
2012 - The Bivouac
2015 - Unum

Souvisjící články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.04.2015
Přečteno: 2393x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Fajn album, i když...19. 04. 2015 12:52 Aldys


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10109 sekund.