DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AC/DC - The Razors Edge

„Bylo to jako: Vítej zpátky, kámo. Jsi v pohodě?“ Přesně těmi slovy popisuje tehdejší bubeník Simon Wright návrat Malcolma Younga do kapely. Turné k „Blow Up Your Video“ za něho odehrál jeho synovec Stevie Young a Malcolm se během té doby dal dohromady a zbavil se svého alkoholového návyku, který mu bránil v další práci. Malcolm spolu se svým bratrem Angusem tedy začali znovu skládat věci pro další desku, ale tentokrát pracovali velmi volně, od konce turné uplynul rok a stále nebylo nic hotovo. Brian s Cliffem volno vítali, ovšem mladý bubeník Wright začínal pošilhávat po jiném angažmá. Rok pro něj byla moc dlouhá doba. A proto, když mu Ronnie James Dio nabídl, aby nabubnoval jeho album „Lock Up The Wolves“, bylo to pro něj jako dárek z nebes.

Brzy si dokonce s Diem plácl napevno a už nesl Malcolmovi výpověď. Kapela tedy byla opět bez bubeníka. Návrat Phila Rudda v té době ještě nepřicházel v úvahu, protože Rudd se zcela nezbavil svých starých návyků, takže došlo opět na konkurz. Volba nakonec padla na holohlavého Chrise Sladea (narozen roku 1946), který na hudební scéně působil už od roku 1965, kdy nastoupil do doprovodné kapely Toma Jonese. Z té doby se traduje historka, že Sladea pochválil dokonce sám Elvis Presley a pozval jej na zkoušku. Jenže Slade ji tehdy nestihl a proto si s rock n´rollovým králem nikdy nezahrál. Pro Malcolma to ale bylo vynikající doporučení a netrvalo dlouho a Slade se stal pevnou součástí AC/DC.

Začalo se znovu pracovat. Dokonce s Georgem Youngem na producentském místě, ovšem výslednou nahrávku má na svědomí kanadský producent Bruce Fairbairn (stál za úspěchem „Slippery When Wet“ od Bon Jovi a alby Bryana Adamse), protože George musel z osobních důvodů opustit studio ve Vancouveru. Nakonec, soudě podle výsledku „The Razors Edge“, byl Fairbairn dobrá volba. Dokázal totiž zachytit energii AC/DC a naroubovat ji na soudobý zvuk. Ve světě tehdy letěli Guns n´Roses a před celosvětovým úspěchem stála Metallica a Fairbairn se učil i u nich. Proto „The Razors Edge“ má trochu zmetalizovaný zvuk, neobrací se tolik k bluesovým kořenům a svůj podíl na tom, že album zní opravdu živě má i bubeník Slade, který ke klasickému pochodovacímu rytmu Phila Rudda přidal i několik parádiček, které dělají desku zase o něco pestřejší.

Bratrskému duu Youngových se tentokrát podařilo vymáčknout dva celosvětové hity „Thunderstruck“ a „Moneytalks“, ke kterým kapela natočila nákladné videoklipy, jenž se díky MTV dostaly do denní rotace a hnaly „The Razors Edge“ k platinovým metám. „Thunderstruck“ je vskutku mohutný otvírák, který snese ty nejpřísnější kritéria, kdežto „Moneytalks“ díky svému zpěvnému refrénu trochu pošilhává po popovější stránce, což můžeme přičíst právě spolupráci Fairbairna s Bon Jovi. Deska však nestojí jen na dvou velkých hitech. Naopak, dá se hovořit o tom, že na ní takřka není slabého místa.

Fanoušky rozhodně potěší také rychlopalná „Fire Your Guns“ a další singlovka „Are You Ready“, disponující ohromným sborovým refrénem, určeným pro stadiónovou produkci. Právě mohutné refrény jsou další velkou devizou desky, asi nikdy v historii si na nich AC/DC nedali tak záležet. Proto také skladby typu „Shot Of Love“ nebo „Mistress For Christmas“, které by mohly být považovány za ty průměrnější, vyznívají díky hromovým sborům výborně.

S albem „The Razors Edge“ byli AC/DC v pravý čas na správném místě. Ihned kápli do noty masám, hltajícím MTV a opět se dokázali vyšvihnout mezi světovou extratřídu. To, co započali na „Blow Up Your Video“, kde se odrazili od dna, dotáhli na „The Razors Edge“ do konce. Znovu stáli v zájmu médií, kteří je před pěti lety odepisovali, znovu vyprodávali největší stadióny světa. 17. srpna 1991 vystoupili potřetí v pozici headlinera na festivalu Monsters Of Rock v Donningtonu a pak dokonce dorazili do Moskvy, kde se Michail Gorbačov snažil zachránit sovětské impérium. Na jejich vystoupení v doprovodu Metallicy, Pantery a The Black Crowes tehdy přišlo 1,2 milionu lidí. AC/DC chytli druhý dech.

Jan Skala             


www.acdc.com

YouTube ukázka - Thunderstruck

Seznam skladeb:
1. Thunderstruck
2. Fire Your Guns
3. Moneytalks
4. The Razors Edge
5. Mistress For Christmas
6. Rock Your Heart Out
7. Are You Ready
8. Got You By The Balls
9. Shot Of Love
10. Let´s Make It
11. Goodbye & Good Riddance to Bad Luck
12. If You Dare

Sestava:
Brian Johnson- zpěv
Angus Young - kytara
Malcolm Young - kytara
Cliff Williams - baskytara
Chris Slade - bicí

Rok vydání: 1990
Čas: 46:32
Label: Atlantic
Země: Austrálie
Žánr: AC/DC!

Diskografie:
1975 - High Voltage
1975 - T.N.T.
1976 - Dirty Deeds Done Dirt Cheap
1977 - Let There Be Rock
1978 - Powerage
1979 - Highway To Hell
1980 - Back In Black
1981 - For Those About To Rock (We Salute You)
1983 - Flick Of The Switch
1985 - Fly On The Wall
1988 - Blow Up Your Video
1990 - The Razors Edge
1995 - Ballbreaker
2000 - Stiff Upper Lip
2008 - Black Ice
2014 - Rock Or Bust

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.04.2015
Přečteno: 4231x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Vyborne,...30. 04. 2015 12:47 johny
Souhlasím......do puntíku....30. 04. 2015 7:48 Kolík
zlato rozděluju,...30. 04. 2015 7:38 Pepsi Stone
Jojo, zalto...30. 04. 2015 7:37 Pepsi Stone
Jo jozlatý časy to...30. 04. 2015 7:33 Gogo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09998 sekund.