DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GUN - Frantic

Kdo jsou vlastně Gun dnes zač? Parta chlápků přes čtyřicet, kteří vzpomínají na zašlou slávu? Na první pohled by to tak mohlo vypadat, ale myslet si to by byl velký omyl. Gun se totiž už dávno smířili s tím, že doby alb „Gallus“ a „Swagger“, kdy působili jako supernova na britském rockovém nebi, jsou dávno pryč a singly z jejich novinek (pokud tedy nějaké kapela vydá) jim žádné rádio hrát nebude. Nejsou dnes v pozici někdejších souputníků Manic Street Preachers, ovšem jedno se jim musí nechat. Jejich comeback, kdy se museli obejít i bez zpěváka Marka Rankina se jim před pár lety skutečně vydařil na výbornou.

Tři roky staré album „Break The Silence“ se dokonce dá považovat za jejich nejlepší, přestože žádné prodejní zázraky nevykazovalo, ale obsahovalo výtečnou hudbu a po okraj bylo přecpané hity. Proto očekávání od „Frantic“ bylo veliké. Skotští rockeři, kteří v mezičase zase zamíchali se sestavou, do které přibyl druhý kytarista Johnny McGlynn a basistu Dereka Browna vystřídal Andy Carr, tentokrát podle slov hlavního mozku kapely, kytaristy Giuliana Gizziho, desku připravovali v naprosto uvolněné atmosféře. A uvolněnost je také tím jmenovatelem, který se táhne celou deskou.

Nutno ovšem podotknout, že oproti „Break The Silence“ není až tak hitová, jako je veselá a rozmanitá. Možná zaskočí úvod v podobě „Let It Shine“, prodchnuté harmoniemi a lá The Beatles, ovšem dvojka a zároveň pilotní singl „Labour Of Life“ je klasická skladba Gun s práskavými šlehy dechů, která rozhodně bude aspirovat na hit a jasnou koncertní tutovku. Tou by mohla být ještě „One Wrong Turn“ díky svému údernému refrénu. Na popovější notu pak Gun zahrají v „Our Time“, čímž připomenou své kamarády Little Angels, jejichž zpěvák Toby Jepson s Gun natočil comebackové album „Popkiller“ z roku 2009.

Většina skladeb je velmi optimistická, jako zmíněné „Labour Of Life“, „One Wrong Turn“, „Big City“, „Our Time“ nebo „Seraphina“, ovšem vyváženost desky je pak narušena výlety k britpopu („Hold Your Head Up“) nebo k alternativnímu hájemství („Beautiful Smile“), které nepovažuji za ty nejzdařilejší. Stejně tak jako závěrečnou rádobybaladickou „Never Knew What I Had“, která si pohrává s melodiemi šedesátých let, ovšem vše pospolu drží jen nějakým chatrným lepidlem.

V případě „Frantic“ se Gun až tak doslova nepodařilo zopakovat výtečný vzorec „Break The Silence“, ovšem i tak nahráli dobrou desku. Jsou na ní totiž momenty, za které by jiné kapely daly nevím co, aby je vůbec napadly. Skotové totiž mají skvěle vytříbený vkus pro melodie, což deklarují na každém svém albu… A vůbec všimli jste si toho, jak se zpěvák Dante Gizzi začíná vokálně stále více podobat Axlu Roseovi?

Jan Skala             


www.gunofficial.co.uk

YouTube ukázka - Labour Of Life

Seznam skladeb:
1. Let It Shine
2. Labour Of Life
3. Beautiful Smile
4. One Wrong Turn
5. Our Time
6. Frantic
7. Hold Your Head Up
8. Big City
9. Seraphina
10. Never Knew What I Had

Sestava:
Dante Gizzi - zpěv
Giuliano Gizzi - kytara
Johnny McGlynn - kytara
Andy Carr - baskytara
Paul McManus - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 39:10
Label: Mystic Rec.
Země: Skotsko
Žánr: hard rock/pop rock/alternative

Diskografie:
1989 - Taking On The World
1992 - Gallus
1994 - Swagger
1997 - 0141 632 6326
2009 - Popkiller EP
2012 - Break The Silence
2015 - Frantic

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.04.2015
Přečteno: 2035x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11271 sekund.