ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WARHAWK - War Of Memories

Soudě podle druhého alba českobudějovických Warhawk, válečná tématika je zjevně přitažlivé téma. I když nutno přiznat, že mezi tímto neradostným námětem a hudbou jihočeských powermetalistů existuje jistý pocitový rozpor. Warhawk totiž na desce „War Of Memories“ sází na optimistickou, melodickou a chytlavě přístupnou tvorbu, stejně tak hlas nové pěnice Simony Reidlové funguje smyslně a přitažlivě a stopy po válečné destrukci či hrubém testosteronu sice jsou k nalezení (především maximálně nakopávající bicí a vokální hostovská výpomoc v excelentním finále alba), ale zdaleka nepatří k hlavním hybatelům děje.

V konečném důsledku tahle diference není zas až tak podstatná, neboť zásluhou povedených melodických nápadů je „War Of Memories“ funkční a stylově snadno vstřebatelnou nahrávkou. Oproti čtyři roky starému debutu jsou Warhawk skladatelsky obratnější, hravější, pestřejší, přístupnější a o ždibec méně syroví, což vyplývá jednak z toho, že do popředí se (občas na úkor kytar) derou košaté klávesy, jednak z projevu Simony, jejíž hlasivky jsou méně uštěkané a o něco více nadýchanější, než jak to měla její předchůdkyně.

Za co u mě Warhawk získali naprosté absolutorium, to je rafinovaná dramaturgie téhle desky, která si – na rozdíl od běžné snahy ohromit v úvodu a pak paběrkovat - schovává to nejlepší na konec. Ulovit příznivce melodického metalu (nemluvě o milovnících divokých kláves a ženského vokálu) se podaří již s úvodním náladově nenápadně sílícím intrem a následným energickým „Black Hawk Down“, a to i přes to, že bych si jej dovolil označit za nejslabší položku alba, neb se jedná o jediné místo, kde mi poměrně křehký a „hodný“ Simonin projev úplně nezapadá do jinak strhujícího víru. Už v následující „The Earth“, startující až diskotékově sladkými klávesami a vybuchující do dynamického kvaltu se ta líbivost obou pólů hudby Warhawk začíná požitkářsky propojovat a na téhle vlně jako podle žánrové učebnice se (s křehkou zastávkou v instrumentální „Between Two Worlds“) prolétne nekomplikovaně nad válečným územím.

To hlavní přijde jednak v nádherně symbiotických kousavých kytarách a staromilských (v sólové pasáži až progresivních) klávesách v dramatickém „Jerichu“ s pohlcující melodickou skluzavkou a šarmantním harmonikově posmutnělým vyvrcholením, a následně v explozivní vypalovačce „Men Of The God“, postavené na emotivní vypjatosti melodického motivu a náladově kontrastní vokální spolupráci s kluky ze Sebastien, jasně dokazující, že v hudbě Warhawk je řezavé agresivity až na půdu.

„War Of Memories“ je deska maximálně zpěvná, melodická, dostatečně pestrá, plná změn, s přitažlivým vokálem a kupou energie. Zmiňoval-li jsem skladatelskou obratnost, některým skladbám by slušela o ždibec větší gradace, moment překvapení či vyklouznutí ze zajetých kolejí, tak jak to Warhawk předvedli v závěrečných dvou položkách. Tady někde se láme chleba pro důležité třetí album. To druhé jasně předvedlo, že žánrově jsou Warhawk velice přesvědčiví. A na to, aby vyklouzli z davu (když už se pohybují v jeho vyšších patrech) by jim právě špetka odlišného koření mohla stačit.

Savapip             


FB WARHAWK

YouTube ukázka - The Battlefield

Seznam skladeb:
1. The Opening
2. Black Hawk Down
3. The Earth
4. The Forest
5. The Battlefield
6. Between Two Worlds
7. Overdose
8. Memory Of Sins
9. Jericho
10. Men Of The God

Sestava:
Simona Reindlová - zpěv
Míra Syrovátka - kytara
František Farka - kytara
Denisa Sochorová - baskytara
Pavel Dvořák - klávesy
Štěpán Halla - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 40:35
Země: Česká republika

Diskografie:
2010 – Depth Of Your Soul
2014 – War Of memories

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.04.2015
Přečteno: 2327x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09506 sekund.