TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TODD RUNDGREN - Global

Todd Rundgren zanechal v rockové historii nesmazatelnou stopu především jako producent. Jako pětadvacetiletý se totiž podepsal pod debut New York Dolls a vzápětí hned pod zásadní album Grand Funk Railroad „We´re An American Band“. V dalších letech si pak vydobyl obrovské uznání, když spolu s Meat Loafem a Jimem Steinmanem dal dohromady slavnou desku „Bat Out Of Hell“ a posléze produkoval nejúspěšnější album Patti Smith „Wave“. Producentské úspěchy Todda Rundgrena jsou mnohem větší, než jeho úspěchy hudební, i tak vydává tento umělec v současné době už své pětadvacáté sólové album. No… klobouk dolů, to už je úctyhodný výkon.

Když mu bylo zmíněných pětadvacet, trávil svůj čas po boku Johnnyho Thunderse a dalších Dolls. O punku sice ještě tehdy nebyla řeč, ale jejich společný život k němu neměl daleko. I tehdejší sólová Rundgrenova tvorba neměla k New York Dolls až tak úplně daleko, i když Todd byl vždy velký experimentátor, takže tam kde Dolls vyřvávali svoje „trash, go pick it up…“, Rundgren to rozvíjel směrem k art rocku a psychedelii. A chuť experimentovat jej neopustila ani v současnosti, po čtyřiceti letech. A to je u šestašedesátiletého chlápka co říct…

„Global“ samozřejmě není klasická rocková deska. Už léta je známa Rundgrenova záliba v elektronice, která se naplno projevila v roce 1993, kdy vydal (pod pseudonymem T.R.-1) electro/rapovou desku „No World Order“, která propadla na celé čáře a proto se Rundgren zase vrátil k rocku na dalším albu „The Individualist“. V posledních letech už je ale tak nějak ukotvený, i když samozřejmě experimentům se nevyhýbá.

„Global“ je proto pop rocková deska, která se hodně ohlíží do osmdesátých let a reflektuje postpunkovou scénu a umělce typu Adam Ant, Lords Of The New Church, Siekiera či Bauhaus. Sem tam Toddova novinka může evokovat i Billyho Idola na jedné straně a Frankie Goes To Hollywood na straně druhé. Pěkný zmatek, co? Ale přece jen jedno pojítko mezi skladbami na „Global“ je, a to je fakt, že v první řadě jde o písničku. Rundgren je samozřejmě obratný skladatel a i když vám styl jeho vyjadřování nemusí být úplně blízký, nakonec stejně uznáte, že je to prostě pan umělec. Dokáže na klasickém diskotékovém rytmu vytvořit výbornou hitovku „Flash And Blood“, do které implantoval kytary ve stylu Steva Stevense (Billy Idol, ex-Vince Neil). Umí udělat zmrzačené elektronické reggae „Holyland“, které ale má nápěv, za který by se nestyděli ani Beach Boys, kdyby jim radili Depeche Mode.

Největší zážitek ale Rundgren ukryl pod název „Blind“. Tato skladba má nejblíže ke klasickému rocku a absolutně věrně z ní na vás dýchne atmosféra špinavých newyorských ulic sedmdesátých let a vy máte pocit, že posloucháte soundtrack k zapomenutému nultému dílu „Rockyho“. Výrazově pak tato skladba čerpá z AOR a blues rocku a stojí tak jako protipól věcem typu „Skyscraper“, což je jasná diskotéka ze třiaosmdesátého, kde si může Rundgren podat ruku s Duran Duran.

„Global“ samozřejmě není žádná zásadní deska. Je to ale slušně zahraná práce věčného experimentátora a inovátora, který, jak už jsem zmínil, patří k zásadním producentům sedmdesátých let. Za poslech tohle album určitě stojí, ovšem na titul desky roku určitě aspirovat nebude.

Jan Skala             


www.tr-i.com

YouTube ukázka - Terra Firma

Seznam skladeb:
1. Evrybody
2. Flesh & Blood
3. Rise
4. Holyland
5. Blind
6. Earth Mother
7. Global Nation
8. Soothe
9. Terra Firma
10. Fate
11. Skyscraper
12. This Island Earth

Sestava:
Todd Rundgren- zpěv, všechny nástroje

Rok vydání: 2015
Čas: 48:33
Label: Esoteric Antenna
Země: USA
Žánr: classic rock/elektronika/post punk

Diskografie:
1970 - Runt
1971 - Runt: The Ballad Of Todd Rundgren
1972 - Something/Anything?
1973 - A Wizard, A True Star
1974 - Todd
1975 - Initiation
1976 - Faithful
1978 - Hermit Of Mink Hollow
1981 - Healing
1982 - The Evere Popular Tortured Artist Effect
1985 - A Cappella 1989 - Nearly Human
1991 - 2nd Wind
1993 - No World Order
1995 - The Individualist
1997 - Up Against It
1997 - With A Twist
2000 - One Long Year
2004 - Liars
2008 - Arena
2011 - Todd Rundgren´s Johnson
2011 - (re)Production
2013 - State
2015 - Global

Foto: archiv umělce


Vydáno: 27.05.2015
Přečteno: 1923x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.52788 sekund.