DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ROMEO´S DAUGHTER - Spin

Svých patnáct minut si britští Romeo´s Daughter užili v roce 1989, kdy ve filmu „A Nightmare On Elm Street 5: Th Dream Child“ zazněla jejich skladba „Heaven In The Back Seat“, ze které se díky MTV stal docela velký hit, který táhl jejich bezejmenný debut. Ten měl vysoké předpoklady. Kapela hrála v té době komerční pop metal se silnými vlivy AOR, MTV je mělo vcelku rádo a desku jim produkoval a velký autorský vklad vložil slovutný Robert John „Mutt“ Lange (jeho manželka Olga Lange byla manažerka kapely), který si užíval úspěchů desek jako „Back In Black“ (AC/DC), „Foreigner 4“ nebo „Hysteria“ (Def Leppard). Jenže úspěch AC/DC, Foreigner ani Def Leppard se Romeo´s Daughter nepodařilo zopakovat ani náhodou.

Album končilo spíše ve spodních patrech hitparády (když už se do ní dostalo) a i když posléze songy z něho předělali Eddie Money, Heart a Bonnie Tyler, žádných zlatých či platinových ocenění se kapele nedostalo. Dvojka „Delectable“, přestože nebyla vůbec špatná, se dostala na světlo světa v roce 1993, tedy přímo v kulminaci seattleské muziky a její vydání se rovnalo komerční sebevraždě. Brzy také Romeo´s Daughter oznámili rozpad, ovšem to už skoro nikoho nezajímalo. V té době zmírali na úbytě zájmu i Foreigner, takže Romeo´s Daughter ani nikomu moc nechyběli.

Kdybychom se před pár lety bavili o kapelách a jejich comebaccích, na Romeo´s Daughter bych si nevsadil ani náhodou. Co by formace, která sice hrála slušnou hudbu, ale nikdy se nepodívala ani do druhé ligy, měla říct v roce 2015, když se nedokázala prosadit ani v době, kdy jejich styl byl na vrcholu? Jenže dneska je doba všeobecného revivalu kde čeho a zdá se, že na hudební zeměkouli jako kdyby bylo místo pro každého. I tak mě tento comeback udivuje a ještě víc překvapuje fakt, že „Spin“ už je druhá postreunionová deska. Předchozí „Rapture“ vyšla v naprosté tichosti, jako kdyby žádný návrat nebyl…

Romeo´s Daughter se ale během doby, kdy byli v hibernaci, moc nezměnili. Nezkouší prakticky žádné nové postupy, všechno se hraje úhledně na AOR písečku, kde prim hrají neagresivní kytary, občasné klávesvé podklady a silné melodie, pro které je jako stvořený hlas zpěvačky Leigh Matty. Prakticky jediné, co se od osmdesátých let u této kapely změnilo je fakt, že už produkce není tak bombastická, což je ovšem jen a jen dobře, protože to, co bylo nutné v osmdesátých letech by dnes mohlo působit nepatřičně. Možná proto otvírák „Touch“ zní zpočátku až moc zemitě, dalo by se s nadsázkou říct, že až zeppelinovsky (ten riff, ten riff…).

Samozřejmě dojde i na chvíle, kdy by se kapela zase nejradši rozlétla k pořádné orchestraci jako z nějakého hollywoodského trháku, jako v případě baladické „Love Will Come To Those That Wait“ nebo „Didn´t See It Comin´“, která dokonce vzdáleně může evokovat „Breaking The Habbit“ od Linkin Park. Ale klid, pořád jsou to ti stejní Romeo´s Daughter jako v roce 1988, ale už jsou dospělejší a hudebně více vnímavější. Dokáží proto dát na desku i vcelku niterní skladbu „Tonight“ pohrávající si až s folkovou náladou a na druhou stranu také svižnou hairmetalovou „Tall Buildings“, která je pravděpodobně nejlepší kouskem alba.

Alba, které sice nepřináší ani zbla nového, ale svůj účel, s jakým bylo tvořeno, splní. A to, že udrží jméno kapely mezi věrnými fanoušky (kolik jich asi tak je…?). Na nějaké hitparádové eskapády nemůže být ani pomyšlení, ale o to už téhle kapele určitě nejde. Jde jí o to, aby předložila slušný materiál stylu AOR, což se v případě „Spin“ také stalo.

Jan Skala             


www.romeosdaughter.co.uk.com

YouTube ukázka - Spin Trailer

Seznam skladeb:
1. Touch
2. Already Gone
3. Love Will Come To Those Who Wait
4. Enemy
5. Didn’t See It Coming
6. Radio
7. Tonight
8. All Because Of You
9. Perfect Plan
10. Tall Buildings

Sestava:
Leigh Matty - zpěv
Craig Joiner - kytara
Ed Poole - baskytara
Andy Wells - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 39:18
Label: Riff City Records
Země: Velká Británie
Žánr: AOR

Diskografie:
1988 - Romeo´s Daughter
1993 - Delectable
2012 - Rapture
2015 - Spin

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.05.2015
Přečteno: 1795x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Oni maji novou...29. 05. 2015 8:21 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10089 sekund.