RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TŘI SESTRY - Alkáč je největší kocour aneb několik písní o lásce

Jak již bylo řečeno, předpokládat u Tří sester, že by novinka měla jet přesně v kolejích desky předchozí, je (respektive byla) činnost značně riziková. Ačkoliv letopočet vydání druhého alba se od prvotiny liší o pouhý rok, je „Alkáč je největší kocour aneb několik písní o lásce“, alespoň co se vývojových zvratů týká, asi nejvýraznějším zástupcem této teorie. Hlavní důvod je prostý – Tři sestry se pod vydavatelskými (a ve finále ne zrovna opěvovanými) křídly Reflexu, pod která si odskočili od Monitoru, pokusili o umění. Téměř se vytratila ta neučesaná spontánnost, živelnost a velkorysé kašlání na preciznost (hudební i zvukovou, pochopitelně vyjma rozevlátých krákorů) a nastoupila pěkně vymydlená (především zvukově) snaha o učesanou dokonalost. Dalším důvodem je kvalitativní rozkolísanost jednotlivých skladeb, potvrzující tvrzení o usazenosti osvědčených skladeb na debutu. Zachovány zůstaly charakteristické proslovy Přemka Podlahy i hlášky štamgastů, nezanedbatelnou roli hrají hostující banjo, housle i ságo, vokální zpestření namísto absentujícího Sahuly přináší rodinný klan Jandů (ve studiu hlavy rodiny nahrávka opět vznikla a studio Propast bylo nahrávacím domovem Sester skoro celou první desetiletku), i když jejich party se týkají nepříliš typické polohy Tří Sester a v tom horším případě slabších momentů alba. A i když před touhle deskou založili Tři sestry z hlediska tvůrčího jednu důležitou tradici, totiž předdeskové soustředění v Krkonoších, došlo i na vymetání šuplíků a tak se objevuje i jedna z oblíbených činností Tří sester, totiž využívání předělávek od hudebních kolegů, které v tomto kole dopadly tak nějak na půl.

Nezapomenutelných kousků na téhle desce není zas tak moc. Do té avizované uhlazenosti sice textově (i jinými vokálními projevy) nezapadá úvodní zpěvná výpůjčka (jedna z těch vydařených) od Sham 69, zde nazvaná „Pěší zóna“, ale (možná je to tím, že jde o první skladbu na desce a tudíž to může být jen šok z hodného soundu), je to jedna z věcí, kterým hodný zvuk ublížil asi nejvíc. Nejlepší charakteristiku koncertní tutovky „Ta naše rytmika“ s potrhlou staromilskou vložkou dává sám ing. Magor – „je to sice stupidní písnička, ale je při ní na koncertech legrace“ , parádní je rytmická divočina „ABCD“ s dobře nažhaveným kytarovým sólem. Pozornost si zaslouží uřvaná halekačka „Na Kovárně to je nářez“, přeslechnout se nedá svérázná adaptace Orlíkovského „Bílého jezdce“. Nejsilnější melodie, výrazná harmonika i basa, gradace, vyřvávací sborově alkoholní refrén v „Zelené“ a melancholicky hořká „Janova láska“ s posmutnělou harmonikou, coby nejsilnější kousky alba otevírají druhou (opět chmelově rozdělenou) stranu desky, na které ještě boduje parodie na Pomádu se svéráznou slovní česko-anglickou hříčkou.

Necelého půl rolu po vydání „Alkáče“ Fanánek vydal debut svého krátkodechého projektu Hagen Baden (pikantní bylo, že jej vydal Monitor, od kterého si Tři sestry vlastně jen odskočili). Hlavně díky nesmrtelnému „Průšovi“ (i když na téhle desce se těch pecek najde víc, osobně bych jako největší tutovku desky vsadil na „Ďábla“) to chvíli vypadalo na to, že by Hagen Baden mohli být pro Tři sestry dost zásadním soupeřem o příznivce. Pro personální propletenec je třeba u Hagen Baden upozornit především na hostujícího Sahulu (mimo jiné kromě zpěvu a kytary hlavní role v klipu k „Průšovi“), kytaristu Ronalda Seitla coby budoucí posilu Tří sester, sboristku Áju Sukovou, která měla dostat solidní prostor na jedné z budoucích desek a kytaristu Davida Matáska a basáka Blázna Malečka coby další propojení s Orlíkem. Ale jak se ukázalo, nakonec z konkurence nebylo nic.

Je na vás, budete-li „Alkáče“ brát jako krok zpět či jako představení jiné tváře kapely. Ve srovnání s prvotinou jasně slabší kousek, ale rozhodně ne blbá deska.

Savapip             

Na "Alkáčovi" se ukázalo, jak nebezpečně moc vysoko nasadili Tři sestry laťku s debutovou "Kovárnou". Přestože si tentokrát kapela pohrála se zvukem, který je lepší než na debutu (i když tam má úplně jiné kouzlo), skladatelsky "Alkáč" za "Kovárnou" znatelně pokulhává. Možná za tím byla nutnost, po úspěchu debutu, hned vydat druhou desku. Jak jinak vysvětlit zařazení nenápadných až tuctových věcí typu "Ta naše rytmika", "ABCD", "Had Stupid" nebo "Janova láska"...? Ano, jistě, je tady "Zelená", což je samozřejmě jedna z nejlepších věcí, které kdy Sestry udělali a dodnes jasná koncertní tutovka, ale je jedna z mála tak výrazných věcí. O momentálním skladatelském výpadku svědčí i to, že desku kromě "Zelené" a dalších dobrých kousků typu "Krámy" (s hostujícím Petrem Jandou), "Francouzská" (tu zase skvěle nazpívala Marta Jandová), "Večírek" či "Don´t Drink And Drive" táhnou kupředu spíše covery "Pěší zóna" (výtečně zpracovaná Sham 69) a "Na Kovárně, to je nářez", původně "California über alles" od Dead Kennedys. "Alkáč" tak představuje první, tentokrát jen mírné zaklopýtnutí. Možná ale už také naznačuje, že kvalita Sestreských alb bude v budocunu značně nevyrovnaná.

Pepsi Stone 7/10

www.trisestry.cz

YouTube ukázka - Janova láska

Seznam skladeb:
1. Pěší zóna
2. Ta naše rytmika
3. ABCD
4. Bylo mi blbě
5. Taneční průmysl
6. Na Kovárně, to je nářez
7. Francouzská
8. Had Stupid
9. Bílej jezdec - pozor jez
10. Zelená
11. Janova láska
12. Krámy
13. Letní den
14. Večírek
15. Don't Drink & Drive
16. Amprnál
17. Deset černejch piv

Sestava:
Lou Fanánek Hagen - zpěv
Nikotýn - kytara
Ing. Magor - baskytara
Sup - harmonika
Hadr - bicí

Rok vydání: 1991
Čas: 38:18
Label: Reflex
Země: Česká republika

Diskografie:
1990 – Na Kovárně to je nářez
1991 – Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce
1993 – Švédská trojka
1993 – 25:01
1995 – Hudba z Marsu
1996 – Zlatí hoši
1998 – Průša se vrací
1999 – Soubor kreténů
2002 – Do Evropy nechceme
2003 – Lihová škola umění, aneb válka s loky
2005 – Na eXX
2007 – Mydlovary
2010 - Lázničky
2013 – Líná hudba, holý neštěstí
2015 – Fernet Underground

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.05.2015
Přečteno: 4071x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Možná taky...29. 05. 2015 16:15 Aldys
A já mám radši...29. 05. 2015 16:13 Aldys
Je to tak :-) Nasi...29. 05. 2015 9:41 adrian
Tohle k desátých...29. 05. 2015 9:27 Pepsi Stone
10/10Tuhle desku jsem...29. 05. 2015 8:09 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11257 sekund.