MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TŘI SESTRY - Švédská trojka

Další pokračování příběhu je ve znamení trojek (ostatně tím číselná magie u Tří sester zdaleka nekončí). Třetí album Tří sester vyšlo ve třetím roce poslední dekády minulého století pod názvem „Švédská trojka“. Tento lehce zavádějící titul má prosté vysvětlení. Švédy byly označovány postavičky, které chodily na koncerty Tří sester a vypadaly jako Švédové na konci třicetileté války - špinaví a roztrhaní (jen dovětkem „znásilňovali ženy a žrali poslední krávy“ bych si v tomhle případě nebyl až tak jist). No a trojka, jak již naznačeno, označovala pořadové číslo desky, na které se Tři sestry vrátili zpět k Monitoru a zároveň do formy. Ne snad, že by se plně vrátili do doby živelně neučesaného debutu, ale oproti „Alkáčovi“ je zřetelně znát (alespoň v drážkách alba, jinak to v řadách kapely docela slušně skřípalo) uvolnění, spontánnost a radost.

Těch skladeb, které tuhle jiskřivost deklarují, je plná deska. Krásně zvonící banjo v parádně jednoduché a chytlavé melodii klipovky „Pijánovka“ s halekacím sborem, koncertní „autobiografická“ tutovka „Aparát“, skvěle vygradovaná melodická zvrhlost „Lidojedi“ s excelentním příběhem, strhujícím refrénem, slastně hravou harmonikou a rozjetým Fanánkem ve finálním překřikování, dokonale rozladěný Supův vokální štěk „Ženy v ohňový zemi“, znásilnění původně emotivního Dylanova „Klepání na nebeskou bránu“, kde již samotný název „Tragédie v JRD Čifáre“ naznačuje, jakou zvrhlost z toho Tři sestry dokázali vyrobit, nemluvě o ulítlém zpěvu, tklivá „Balada“ s milým žonglováním s češtinou a „dramatickou“ vesnickou story, „Představovačka“ s potrhlými sóly, spolupráce s Danem Landou v primitivní halekačce „Večerníček“, či atmosférický duet s nesmyslným textem „Dodo a Dude“, reflektující úspěch této dvojky se skladbou „Soudím“.

Deska se však nenese jen v rozjuchané, uvolněné a nevázané náladě, z textu a lehké melancholie „České hospody“ (výborný kontrast s pohodovou harmonikou), z agresivního a hrubého domácího dramatu „Maminka“, či s hořkou vyřvávačkou „Plesový ráno“, díky houslím koketující až s country, může lehce mrazit v zádech. Nezastupitelnou roli opět hrají sice nepříliš kvalitní, ale o to zábavnější záznamy nenapodobitelných mezipísničkových koncertních proslovů ( „není slyšet harmonika ty…debile!“ ). Jednoduše pestrá a velice vydařená deska, kterou ing. Magor sám pochválil konstatováním, že je důkazem toho, že „je-li rozesraná parta, nemusí zákonitě vzniknout sračka…“).

„Švédskou trojku“, ještě v témže roce následovalo nejpodivnější album, které Tři sestry kdy vydali, a které by v celorepublikovém měřítku v této kategorii také aspirovalo na přední příčky. Všechno to odstartovala aféra kolem desky Shalom, která se svojí krátkometrážní deskou nesplnila normu (25 minut) pro zařazení do albové hitparády. A tak Sestry aktuálně zareagovali a název desky „25:01“ vypovídá o tom, v čem spočíval jejich trik s útokem na hitparádu (nemluvě o tom, že závěrečný song je brutálně ušmiknut za účelem dosažení té správné délky). Trik, který fanoušci celkem těžce rozdýchávali, neboť cena desky odpovídala plnometrážnímu albu, ale jeho délka i náplň nikoliv. Sestry na desku dali jedinou novinku, „Balíčkem karet“ načichlou „Tramvaj“ s famózním textem, a zbytek tvořili nevydané zbytky, či remixy (bohužel originálům spíše ubírající na kráse) vlastních skladeb. Následně zakopl i Fanánkův Hagen Baden, který se svým nemastným neslaným druhým albem „Ahoj kluci“ předvedl, že debutem se naprosto vyčerpal a tak skončil i jeho poměrně jepičí život. To už větší význam mělo pozdější Fanánkovo spojení s Františkem Sahulou, zvěčněné ve vzpomínce „Stará Kovárna“.

S vydařenou „Švédskou trojkou“ na kontě Tři sestry mířili k prvním ztrátám v sestavě, k prvnímu konkursu v dějinách kapely, k první pauze, zaviněné nástupem individuálních zájmů i k dalšímu vydařenému albu, na kterém došlo k poměrně nečekané inovaci.

Savapip             

"Švédská trojka" bývá obecně považována za desku, která jako kdyby uzvaírala klasickjé období Sester. Ovšem jaké klasické, když "Alkáč" byl odlišný od "Kovárny" a "Švédská trojka" stojí někde mezi nimi.Kvalitativně má spíše blíž k "Alkáčovi", protože na "Kovárnu" nedosáhne ani náhodou a stylově je také rozháraná spíše jako "Alkáč". Ke "Kovárně" má blíže rozjitřelou hospodskou atmosférou a vstupy mezi skladbami, které pocházejí jakéhosi improvizovaného vesnického vystoupení. A samozřejmě, jako všechny ranné desky Sester obsahuje. Na minulé desce byla "Zelená", která mezi posluchači už dávno zlidověla, zde tuto funkci plní "Pijánovka", což je jedna z nejznámnějších Sesterských klasik.

Samozřejmě i tentokrát došlo k několika přehmatům, ovšem nejsou cítit tak silně jako na "Alkáčovi", protože už to není tak silný náraz jako po "Kovárně". Zbytečně se jeví závěrečná "Dodo a Dude", "Představovačka", totálně zprasená dylanovka "Tragédie v JRD Čifáre" nebo "Večerníček" s hostujícím Danem Landou ( i když na druhou stranu refrén je vcelku vtipný). Na druhou stranu kromě "Pijánovky" určitě zaujmou "Lidojedi", dobře zpracovaný cover od The Professionals (pohrobci Sex Pistols) "O melouny boj", dramatická "Balada", ostré "Plesové ráno" a zejména "Kovárna III." popisující, jak dopadla jejich milovaná hospoda pon restitucích. "Švédská trojka" je ještě nastavený sesterský standart. Pak už pomalu kloužeme dolů, ale o tom až příště.

Pepsi Stone 7,5/10

www.trisestry.cz

YouTube ukázka - Pijánovka

Seznam skladeb:
1. Pijánovka
2. Aparát
3. Lidojedi
4. Dechovka
5. Namol pít
6. Česká hospoda
7. Ženy v ohňový zemi
8. Tragédie v JRD Čifárie
9. Balada
10. Představovačka
11. Plesový ráno
12. Maminka
13. Boule
14. Večerníček
15. O melouny boj
16. Metalice II
17. Kovárna III.
18. Dodo a Dude

Sestava:
Lou Fanánek Hagen - zpěv
Nikotýn - kytara
Ing. Magor - baskytara
Sup - harmonika
Hadr - bicí

Rok vydání: 1993
Čas: 40:36
Label: Monitor
Země: Česká republika

Diskografie:
1990 – Na Kovárně to je nářez
1991 – Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce
1993 – Švédská trojka
1993 – 25:01
1995 – Hudba z Marsu
1996 – Zlatí hoši
1998 – Průša se vrací
1999 – Soubor kreténů
2002 – Do Evropy nechceme
2003 – Lihová škola umění, aneb válka s loky
2005 – Na eXX
2007 – Mydlovary
2010 - Lázničky
2013 – Líná hudba, holý neštěstí
2015 – Fernet Underground

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.06.2015
Přečteno: 4448x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Po vynikajících...18. 06. 2015 8:38 Avram
9,5/10Tentokrát s vámi,...4. 06. 2015 9:49 Anonim
9,5/10Tezka klasika, ale...4. 06. 2015 8:18 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09492 sekund.