RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TŘI SESTRY - Hudba z Marsu

Poté, co si Tři sestry dali voraz mimo jiné při vybudování nové Kovárny a oživili na podzim roku 1994 své aktivity, přišly první výrazné změny v sestavě kapely. Už nikdy nemělo zaznít „Představovačkové“ Fanánkovo „kytara Nikotýýýýýn“ a letmým studiem sestavy by člověk asi nenarazil na změnu u harmoniky, kde Supa I (Tomáše Karáska), nahradil Sup II (Miloš Berka). Na postu kytaristy Nikotýna nahradily již známé figury – satelit Sahula a Ronald Seitl, Fanánkův parťák z Hagen Baden. Ta inovace, avizovaná v závěru minulého dílu, však přišla se zpěvačkou Ájou Sukovou. Nebylo to sice poprvé, co ve Třech sestrách pělo něžné pohlaví (zpěvandule se v kapele vyskytovaly před vydáním prvního alba), ale bylo to poprvé, co na albu dostala (pravda, jen v roli hosta) dáma slušnou porci svého prostoru.

Jak Sestry říkají, doba kolem čtvrtého alba „Hudba z Marsu“ byla hodně bujaré období a deska samotná je jakýmsi záznamem večírku, ve kterém kapela žila. A protože, jak známo, Tři sestry byli vyhlášenými kaliči, musela tahle deska dopadnout dobře (a to i přes to, že původně zamýšlený název zněl „Nejhorší deska na světě“). Najdou se hlasy, které o téhle desce dokonce tvrdí, že je nejlepší z toho serióznějšího období Tří sester (zahrnujícím kompletní diskografii vyjma první desky :-) ). Možná bych s tímhle tvrzením lehce polemizoval, ale faktem je, že „Hudba z Marsu“, s obalem pěkně stylizovaným dle úvodní skladby, patří k tomu nejsilnějšímu v arzenálu tohoto svérázného ansámblu.

Přispívá k tomu právě jednak vokální barevnost, neboť kromě Áji Sukové se u mikrofonu často objevil i Sahula, a i když to znamenalo mírné stažení Fanánkova krákoru do pozadí (alespoň co se počtu skladeb týká), trojístek vokalistů je tak příjemně tematicky rozdělen (převážně Fanánek úlety, Sahula ležérní pohoda i zvrhlá divočina a Ája lehce nahořklá nevinnost, bezelstnost až naivita), že to desce dodává maximální šťávu. Samozřejmě, druhým důvodem úspěšnosti desky je lehkost autorská i textařská (až na drhnoucí „Pes Pes“) i povedená trefa do výpůjček.

Tak jako na každé desce první dekády studiového života Tří sester, i zde se najde celá řada jasných pecek. Orientem vonící, strhující úvod „O strašlivé vojně s Turkem“ se skvělými houslemi a vydařeným příběhem, vláčný a lehce melancholický „Konec Bulla Máchy“, plný nadhledu, s melodickým refrénovým sklouznutím (jedna z nejzdařilejších výpůjček, v tomto případě od Iggyho Popa), punková kombinace nesestrovské nálady s návratem do vlastní minulosti v „Auťáky II.“, Sahulovo vrcholně ležérní číslo „Šetři se chlapče“ s výrazným ocáskem Synů výčepu, ulítlý rock´n´roll „Hrábě“, ani ne tak výpůjčky, jako spíš trefné parodie „Dá Dá Dá“ s milou slovní hříčkou, i zvrhlá Gottovka s exceletně rozevlátým Fanánkovým zpěvem a svěžím banjem „Kávu si osladím“, chytlavě pohodová countryovka „Piráti“ s výborným chorálem, či melodicky neškodný Fanánko-sahulovský „romantický“ dialog „Bez kundomu pudu domu“, zvrhlý do tradičního příspěvku Přemka Podlahy a kankánového motivu.

Nápaditou, pohodovou, možná méně hitovou a přitom nejhravější desku Tří sester ještě v témže roce následovalo album „Rarity“, demo skladeb z období před vydáním první desky, doplněné o dvě skladby, které se nevešly na „Hudbu z Marsu“. Nahrání desky trvalo celý jeden den, zvuková kvalita není zrovna oslňující a jedná se spíš o nezbytnost pro skalní (zdokumentování toho, jak to u Sester kdysi vypadalo, dokonale deklaruje posun kapely) než o nějakou lahůdku pro ostatní příznivce, čerstvě namlsané „Hudbou z Marsu“.

Savapip             

Problémy v Sestrách začaly po "Švédské trojce". Odešel harmonikář Sup, odešel i kytarista Nikotýn. Vlastně kapela byla v troskách a možná nebýt návratu Franty Sahuly, bůhvíjak by to tenkrát dopadlo. Právě proto Sahula na další desce "Hudba z Marsu" dostal více prostoru a dá se říct, že jeho "Sluneční strana ulice" patří rozhodně k tomu lepšímu, co deska nabízí. Jinak oproti "Švédské trojce" beru "Hudbu z Marsu" jako přípravu na vyklízení pozic. Ze zpětného pohledu tu hity jsou, ať už si vezmeme lehce nablblou "O strašlivé vojně s Turkem" nebo "Jára ze Sokola" (rozhodně nejlepší věc desky), "Piráti", rock n´rollové "Hrábě", ostřou punkovku "Pyla", "Vokurka", další skvělou "Václavák" nebo coververzi Iggyho Popa "Konec Bulla Máchy". Ovšem na tehdejší poměry Sester je tu více nepochopitelné vaty, mezi kterou patří určitě "Šetři se chlapce", "Pes pes", "Hroch", "Prase" (hergot, kam na ty názvy Fanánek chodil...) nebo úděsnou coververzi jak Ein Kessel Buntes "Dá dá dá". Prostě deska s velkými výkyvy, ovšem ještě taková, která jménu Tři sestry nedělá ostudu..

Pepsi Stone 6,5/10

www.trisestry.cz

YouTube ukázka - Hrábě

Seznam skladeb:
1. O strašlivé vojně s Turkem
2. Konec Bulla Máchy
3. Sluneční strana ulice
4. Hroch
5. Prase
6. Auťáky II
7. Václavák
8. Šetři se, chlapče
9. Hrábě
10. Pyla
11. Dá dá dá
12. Kávu si osladím
13. Toy Dollz
14. Vokurka
15. Pes Pes
16. Piráti
17. Jára (ze Sokola)
18. Bez kondomu pudu domu

Sestava:
Lou Fanánek Hagen - zpěv
František Sahula - kytara
Ronald Seitl - kytara
Ing. Magor - baskytara
Sup - harmonika
Hadr - bicí

Rok vydání: 1995
Čas: 46:23
Label: Monitor EMI
Země: Česká republika

Diskografie:
1990 – Na Kovárně to je nářez
1991 – Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce
1993 – Švédská trojka
1993 – 25:01
1995 – Hudba z Marsu
1996 – Zlatí hoši
1998 – Průša se vrací
1999 – Soubor kreténů
2002 – Do Evropy nechceme
2003 – Lihová škola umění, aneb válka s loky
2005 – Na eXX
2007 – Mydlovary
2010 - Lázničky
2013 – Líná hudba, holý neštěstí
2015 – Fernet Underground

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.06.2015
Přečteno: 4165x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Výborná...11. 06. 2015 23:01 Supermartonátor
8/10Dobrá deska,...11. 06. 2015 11:37 Anonim
10/10Klasika, ktera na...11. 06. 2015 8:53 adrian
Nejlepší deska od...11. 06. 2015 1:02 František Šafr


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09398 sekund.