RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TŘI SESTRY - Lihová škola umění aneb Válka sloky

Je to až s podivem, byť styl Tří sester je jasný už od první desky, výraz už dávno ustálený a o nějakém vývoji prakticky nemůže být řeč (kdo by ho taky chtěl?), jak kvalitativně odlišné mohou jednotlivé desky být. Po antievropském zakulhání se sestry vrátili do školy. Už samotný název desky naznačuje, že Fanánek při žonglování se slovy, vymýšlení přesmyčkových fórů a pichlavém trefování se do aktuálního dění chytil velice silnou slinu (čímž je půlka úspěchu zaručena), aktuálně to zajiskřilo i při tvorbě melodií, do kterých prosáklo tolik hitovosti (čímž je druhá půlka úspěchu zaručena), že „Lihová škola umění aneb Válka s loky“ musela dopadnout dost dobře.

Při pohledu do bookletu se zdá, že sestavu postihlo další zemětřesení a Krakonošovy postavičky houfně opustily řady Tří sester. Faktem však je, že od roku 2003, kdy kytaristu Mirka Cvancingera nahradil Zdeněk Petr (v minulosti projevující své punkové cítění v Plexis a přinášející do Sester trošičku agresivnější nádech), je sestava kapely v základu prakticky neměnná.

Největším kladem „Lihové školy umění“ je skutečnost, že deska se nesleje dohromady, nálada jednotlivých písní je dostatečně proměnlivá a pestrá, melodie zapamatovatelné, zpěvné a snadno vstřebatelné, nejedná se o desku jednoho výrazného hitu (takže žádná popová pecka se nekoná), ale kolekci vydařených a pro kapelu typických písniček, které by nejméně ze dvou třetin mohly kandidovat do kategorie povedenějších kousků ze sesterské dílny. Ať už je to úvodní skočná „Válka s loky“ s halekacím refrénem, houpavě uklidňující atmosférická „Aida“ s melancholickou harmonikou, svojí náladou úspěšně navazující na nenapodobitelné „Lepší časy“, vypůjčená zvrhlá rychlovka se sladkým úvodem „Homosexuál“, reagující na aktuální tématiku homosexuality, rozvážně mávátkový druhý díl „Keltů“ s příjemnými píšťalkami a cellem, přímočaře nekomplikované klasické rodinné „drama“ „Aj ta kuna“, hravá „Golgota open air“ s vtipným textem, autobiograficky vizionářská dechovka „Vlachovka“ (ve které kolem Sester opět v jednom ze svých posledních příspěvků proletěl Sahula), s parádními sbory a dokonale zvrhlými bicími, nekompromisně punkový uřvaný „Vesuv“, dokonalá melodie s milou hříčkou s názvem, parádním textem a koncertně ideálním a capella závěrem „Modlitba pro partu“ (v té době Fanánek zápasil se zdravím a varianta, že nebude moci pokračovat dál se odrazila v téhle skladbě), či závěrečná halekačka „Už koluje fáma“ s rozvernými housličkami a mládeži nepřístupnou variací na text uvedený v bookletu.

Na „Lihové škole umění“ se Sestrám podařilo skvěle propojit dávnou divokou minulost, postupně narůstající nadhled a uvolnění, prakticky se vyhnuli prázdným blbostem a to vše okořenili vydařenými vtipy. Přechody mezi jednotlivými skladbami obstarávají vydařené hlášky především z z Belmondovek, skvěle zapadající do veselé nálady alba. Tři sestry se na své kvalitativní houpačce dostali zase na vrchol sinusoidy. Zatím naposledy (tenhle díl vznikl ještě před vydáním alba „Fernet Underground“, takže stále doufám).

Savapip             

Klasika novodobých Sester. Tady sedělo úplně všechno. Ledacos už naznačila předchozí "Do Evropy nechceme" a sice, že se do Sester vrací svěží duch a nápady, "Lihová škola umění" proces dokonala. Tady se Fanánkovi, Magorovi a spol podařilo nasázet hit vedle hitu a rozhodně to není tak, že by ostatní skladby stály ve stínu dvou největších hitů "Aida" a "Modlitba pro partu". Ne, vezměme si věci jako "Válka s loky", "Homosexuál", "Aj ta kuna", "Golgotha Open Air", "Franta Vrána" nebo "Jebex", to jsou věci, za které by dnes tahle kapela mohla platit zlatem. "Lihovka" svou kvalitou takřka dosahuje legendární "Kovárny" a pro Tři sestry před dvanácti lety znamenala fakt, že konečně chytli druhý dech.

Pepsi Stone 9/10

www.trisestry.cz

YouTube ukázka - Modlitba pro partu

Seznam skladeb:
1. Válka s loky
2. Jéjéjéjéjé
3. Aida
4. Homosexuál
5. Radostně!
6. Mišelín
7. Potápěč
8. Kelti II
9. Aj ta kuna
10. Bunda z koženky
11. Vláček Piko
12. Motorka chce na výlet
13. Golgota Open-air
14. Franta Vrána
15. Jebex
16. Vlachovka
17. Vesuv
18. Modlitba pro partu
19. Už koluje fáma

Sestava:
Lou Fanánek Hagen - zpěv
Zdeněk Petr - kytara
Ronald Seitl - kytara
Ing. Magor - baskytara
Supice Veruna - harmonika
Petr Bubenec Lukeš - bicí

Rok vydání: 2003
Čas: 48:52
Label: Monitor EMI
Země: Česká republika

Diskografie:
1990 – Na Kovárně to je nářez
1991 – Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce
1993 – Švédská trojka
1993 – 25:01
1995 – Hudba z Marsu
1996 – Zlatí hoši
1998 – Průša se vrací
1999 – Soubor kreténů
2002 – Do Evropy nechceme
2003 – Lihová škola umění, aneb válka s loky
2005 – Na eXX
2007 – Mydlovary
2010 - Lázničky
2013 – Líná hudba, holý neštěstí
2015 – Fernet Underground

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.07.2015
Přečteno: 3827x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
9,5/10Excelentni album!...16. 07. 2015 16:55 adrian
9,5/10Po "Evropě" je to...16. 07. 2015 16:33 Anonim
Deska mne zastihla...16. 07. 2015 11:28 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09971 sekund.