ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LEGIONSKY - Víspera Bélica

Latinská Amerika není tou největší výspou melodických kapel, ale nelze popřít fakt, že jich tam hraje poměrně veliké množství. Bohužel (bohudík?), se valná většina do Evropanových sluchovodů nedostane, a pokud ano, tak povětšinou narazí na dva zásadní problémy: 1) katastrofální zvuk, 2) příšerný vokalista. Dnes rozebíraná kapela ale ani jedním z těchto neduhů netrpí. LegionSky pocházejí z Buenos Aires, fungují v nezměněné sestavě pouhé dva roky, ale za tuto dobu dokázali složit a vydat album, z něhož by nejednomu hudebnímu kolegovi spadla čelist.

Hudbu alba "Víspera Bélica" (Předvečer války) těchto Argentinců můžeme směle zařadit na pomezí Rhapsody a Mägo De Oz. Nechybí rychlá tempa, kytarové eskapády, klávesové clony ani vypjatý, čistý a precizní vokál, zrovna tak, jako folkové vyhrávky nebo zadumanější a potemnělé riffy. Po příjemném intru posluchače kapela nijak nešetří a nasype do něj celou esenci své muziky. Šestiminutová skladba „Invasión“ je rychlejší než důchodce v Kauflandu, projíždějící slevové akce rohlíků a vysočiny, u výkonu bubeníka Marcose Ortize zůstává rozum stát a posluchač získává dojem, že jen v této písni uběhl trasu z Brna do Aše (resp. z Ushuaie do Buenos Aires) a zpět. Nejinak tomu je i u divočin „Última Legion“ a hlavně „Isla De Fuego“, po jejímž rhapsodyovitém úvodu následují skoro blackově vyznívající sloky s občasnými blast beaty a screamem, které se nádherně prolnou do melodických refrénů, nechybí ani citace z vážné hudby, tentokráte Mozartovy symfonie g moll. Největší síla této desky se ale nachází v sólových pasážích, hlavně v divokých písních (tady se mrazení a husině nelze vyhnout). Uslyšíme směs Vivaldiho zapomenutých postupů společně s precizností sólové kytary. Netřeba příliš vysvětlovat, lépe slyšet.

Jednotlivé písně na albu jsou poměrně dosti komplikované (žádná z nich nejde pod pět minut) a rozhodně je nutno jim dát potřebnou dobu na vstřebání, což je postupem času největším problémem u těch zatěžkanějších, kterým povšechně chybí potřebná chytlavost, ať už se jedná o třetí „Noche Eterna“, či devátou „Si Huberia Un Maňana“, v nichž faktor nudy naskakuje výše, než by bylo záhodno. No a povedený cover z první sólovky Lucy Turilliho („Legend Of Steel“) jen dokazuje, odkud že jižní větry vanou.

Zvuk je vyloženě vymodlený a je s podivem, že neznámá kapela dokázala na trh přinést nejen zvukově takto čisté album. Obzvlášť bicí znějí velmi precizně, a to i ve velmi rychlých pasážích. Sound kopáku je krásně pucavý a nepřeznívající, střeďák vyrovnaný, nerušivý a do celkového vyznění akurátně pasující. Kytary a klávesy plní svoji funkci též výborně, a pochválit mohu i výkon vokalisty Gastona Lopéze Gullena, jehož vysoký hlas bez sebemenšího zaváhání celou nahrávku provází.

Pokud jste fandové dvou výše zmíněných kapel (a nevadí vám španělština), tak poslechem této novinky vedle nesáhnete. Ale není zlato vše, co se třpytí, a ani této desce se chyby nevyhnuly. Výhradní autor hudby, klávesista Luca Medina, má sice výborné nápady, ale místy jsem měl pocit, že pozapomíná na gró tohoto typu muziky a písně zbytečně zahlcuje hudební vatou, což se týče hlavně dvou výše zmíněných tracků, a zrovna tak i přes sedm minut dlouhé semi-balady „Esencia“, kde je chytlavých momentů dosti pomálu. V obecné rovině se ale jedná o bez debat velmi zdařilý debut, který by rozhodně zapadnout neměl.


Hermes             

Jako zázrak působí zjevení této argentinské party. Jejich debut je totiž velmi atraktivním příspěvkem do studnice symfonického power metalu, co je ale ještě neuvěřitelnější, je jeho vyšperkovaný sound (ano, i něco takového je nutné zdůraznit, neb ještě stále nejde o pravidlo, ale spíše o výjimku, zvláště u začínajících kapel). Nic tedy nebrání ve vychutnávání slyšených kompozic, na kterých si musí smlsnout všichni, kteří se stále rádi vracejí třeba k raným nahrávkám italských legend Rhapsody. Argentinci se touto partou nechávají inspirovat, a to velmi nápadně. Že se za to přitom ani v nejmenším nestydí, potvrzují coververzí skladby „Legend Of Steel“ (z Turilliho první sólovky), jež desku „Víspera Bélica“ uzavírá. Od originálu se však nijak neliší a tak je její smysluplnost značně pochybná. Upozorní alespoň na to, že angličtina neleze zpěvákovi Gullenovi z pusy tak dobře, jako jeho rodná řeč, proto je moc dobře, že je původní materiál nazpíván právě ve španělštině.

Obrovským kladem alba je řada podmanivě vypjatých refrénů, příjemně vytrylkovaná sóla či všeobecný symfonický spektákl. Vrcholem je pro mě osmá skladba „Isla De Fuego“, která ke všem zmíněným kladům přidá ještě (na desce ne tolik často užité) spídové tempo. Na druhou stranu je nutno dodat, že pár kusů nic moc neobohacuje a potom je na místě mluvit téměř o nudě (týká se částečně čtyřky „Esencia“, zcela pak devátého songu „SI Hubiera Un Manana“). Mírné tápání je znát i ve snaze o progresivní vyznění, které ne vždy vychází a naopak brzdí přirozenou dynamiku skladeb. Méně je v případě LegionSky více. Všechny zápory jdou ale okamžitě do pozadí, nastoupí-li některý povedený, mnohdy vyloženě dech beroucí moment. V takovou chvíli jsou pocity na vrcholu blaha a na ničem jiném nezáleží. Jako recenzent musím samozřejmě udělit známku, jež zohledňuje všechny aspekty tvorby Argentinců, vězte však, že některým písním náleží číslo daleko vyšší.

Pagan 7,5/10

FB LEGIONSKY

YouTube ukázka - Invasión

Seznam skladeb:
1. Aires de Guerra
2. Invasión
3. Noche Eterna
4. Esencia
5. Destino Manifiesto
6. Última Legión
7. Spirito Selvaggio
8. Isla de Fuego
9. SI Hubiera Un Mañana
10. Héroes de la Humanidad
11. Legend of Steel (Luca Turilli Cover)

Sestava:
Gastón López Gullen - zpěv
Gonzalo Albarracin - kytara
Sebastián Duarte - kytara
Luca Medina - klávesy
Nahuel Vivas - baskytara
Marcos Ortiz - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 1:05:25
Země: Argentina
Žánr: Symfonický power - speed metal

Diskografie:
2014 - Víspera Bélica

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.06.2015
Přečteno: 2627x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Díky za typ, těch...22. 06. 2015 11:34 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09315 sekund.