RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HELLOWEEN - My God-Given Right

Tak to se zase jednou ve státě německém něco hodně nepovedlo. I když právě recenzovanou desku nelze srovnávat s jakoukoli kataklyzmatickou pohromou, o radostných zážitcích mluvit rozhodně nebudu a vlastně si ani příliš nedokážu vysvětlit tak radikálně kvalitativní propad oproti skvělé, pozitivní, svižné a zábavné, dva roky staré „Straight Out Of Hell“. Jako by kapele zcela došly nápady, zápal a entuziasmus pro hudbu, která ji v době našich rodičů vynesla na piedestal metalové popularity. A aby dostála smluvním závazkům vůči vydávající firmě, přinesla nažhaveným posluchačům cosi narychlo splácaného a adekvátně nedotaženého. Ale ať už byla celá geneze placky jakákoli, výsledek ani náhodou nenaplňuje očekávání a podotýkám, že v současnosti již máme obdobných a jakostně mnohem vyrovnanějších kapel hromadu, jen (prozatím) bez statutu „kultovní“.

Začátek příběhu přitom působil více než slibně. Singly „Battle´s Won“ a o něco slabší „Lost In Amerika“ naznačily, že se pojede v podobném duchu jako předloni. Tyto dva melodicky pozitivní kusy s příjemnými refrény se bohužel stávají jedinými pozitivními místy celé kompilace. A ať jsem se snažil sebevíce, v rozličných náladách, stavech či denních (potažmo nočních) dobách, album mě přitáhnout nedokázalo. Do jeho poslechu jsem se dokonce musel nutit, což rozhodně není známkou kvality, byť i sebevíc zakuklené. Opakované poslechy hudební slast zkrátka nepřinesly.

Nejzásadnějším důvodem je absolutní nevzrušivost, vyčpělost a sterilita použitých harmonií a zpěvních linek, z nichž následně vyplyne posluchačská letargie (u labilnějších jedinců může vyvolat i vztek) a nechuť se k materiálu vracet. Jednotlivé tracky jsou si velmi podobné, navíc rozprostřené na ploše třinácti, u bonusové verze dokonce sedmnácti! skladeb, o celkové stopáži přes jednu hodinu. Na plynový pedál se příliš nešlape, ale hlavně zoufale chybí jakékoli příjemně zapamatovatelné momenty, které by si člověk rád pobroukával při návratu z restauračního zařízení, ovlivněn požíváním fermentovaných nápojů. Gró power metalu tak zde bohužel víceméně není naplněno ani jedno.

Pokud bych měl najít další místa, kvůli kterým by posluchač přece jen měl důvod dát albu šanci, zmíním pouze šestiminutovou Weikiho „Creatures In Heaven“ se zajímavou tempovou změnou v úvodu, v níž lze najít původního ducha v refrénech, které jako jediné (když opomenu již zmíněné Battle´s Won“ a „Lost In America“) dávají vzpomenout albu minulému. Na zbytku placky se pak již jen odehrává to, co bylo zmíněno v minulých odstavcích.

Nemůžu nezmínit ani produkci, ale očekával by někdo, že album nebude mít odpovídající zvuk nebo že muzikanti neprokáží (po více než třiceti letech fungování kapely) své vysoké hudební skilly? Těžko, a pokud by se někdo takový našel, ubezpečil bych jej, že v tomto problém nenacházím. Sound zní podobně jako předloni, jen o něco méně zahuhlaně. Dalším (tentokrát aranžérským) negativem je to, že prakticky úplně vymizely klávesy. Jejich podporu lze výrazněji zaslechnout jen v druhém tracku (který svojí slavnostní atmosférou připomíná spíše krajany Freedom Call), což považuji za nesprávný krok, protože mnoha kompozicím mohly příjemně ozvláštnit harmonie, a tím je katapultovat alespoň o stupínek výše. V současné podobě znějí dosti suše a dřevnatě, na rozdíl od kupříkladu Wisdom, kteří klapek nepoužívají vůbec, ale dokáží nepoměrně lépe pracovat s melodiemi a hlavně vokálními vícehlasy.

Helloweeni mají na kontě již řadu alb, dobrých, výborných i horších. Pod současným názvem existují od roku, v němž jsem se narodil, a od této doby prakticky neuhnuli z vytyčené hudební cesty (i když některé placky byly stylově trošku jinde). Za tento fakt je nutno jim vzdát hold, stejně tak jako za to, že stále v relativně pravidelných intervalech jsou schopni bavit, napínat, těšit i zklamávat své posluchače (toto vše patří k životu běžného konzumenta hudby). A jestliže minulá deska patří rozhodně k jedněm z vrcholů jejich tvorby, tak letošní „Mé Bohem mi dané právo“ je jednou z těch nejslabších, čemuž odpovídá i bodové ohodnocení. Žádný excelující speed (minule bylo položek klasifikovatelných tímto pojmem rovnou pět) ani žádná srdceryvná balada. Letos plácání v převážně v nudných středních tempech, bez snah navázat na minulost, ať už kapela samotná tvrdí cokoli. Snad se příště povede lépe.

Hermes             

Jednou to přijít muselo. Kvalitativní sešup a beznadějné shození laťky, jejíž výšku nastavily předešlé počiny s Derisem v čele. Škoda, že se tak stalo při třicátém výročí od vydání prvotiny „Walls Of Jericho“. Že by hráči nezvládli tlak, který na ně byl ze všech stran vyvíjen? Na něco takového jsou přece dávno zvyklí. A pak, „dýňové hlavy“ svoji novinku za nepovedenou jistě nepovažují (a pokud ano, nechají si to samozřejmě diplomaticky pro sebe). Nemůžou však ignorovat negativní ohlasy, které se šíří internetovým světem jako virus a dávají jasně na srozuměnou, že Helloween se svým patnáctým studiovým počinem dvakrát nezabodoval. Největší bolístkou zápisu „My God-Given Right“ se staly refrény. Ty jsou jednak nudné až otravné („Heroes“, „Stay Crazy“, „Russian Roulé“) nebo nepochopitelně připomínají minulé skladby (částečně „Lost In America“ = „Who Is Mr. Madman?“, brutálně pak „If God Loves Rock´n´Roll“, což je „Final Fortune“ hadr). Dále na albu nalezneme obecně průměrné kusy, o kterých se nic zajímavého napsat nedá („The Swing Of A Fallen World“, dokonce i balada „Like Everybody Else“). Příliš mi nesedí ani ozvučení alba. To vše dohromady u mě představuje podobné symptomy, o kterých se zmiňuje kolega Hermes. Tedy velmi neochotný návrat k desce jako takové. A to přesto, že se na ní zároveň nachází několik skladeb, které za zmínku jistě stojí. Jde hlavně o typické (= v každém okamžiku melodické) položky „Battle´s Won“ a „Creatures In Heaven“, které dokazují, že kdyby se tentokrát ševci z kapely drželi svých tradičních tvůrčích kopyt, udělali by nejlépe. Velmi hezky zní i song titulní či jedenáctka „Living On The Edge“. Na zbytek písní se pak dá plácnout nálepka „lepší průměr“. A to je označení, které sedne tisícům jiných uskupení, u Hells lze však něco takového považovat za regulérní zklamání. Přesto věřím, že jde o dočasný přehmat a na příští nahrávce se pánové zase představí v plné síle a melodické kráse.

Pagan 5,5/10
Na Helloween mi je sympatické to, že průběžně kašlou na nějaká očekávání, představy a předpoklady fandů, dělají si to, co sami uznají za vhodné a tak z nich sem tam vypadne naprosto nečekaná muzika. Koneckonců, za ta léta si to můžou dovolit a prakticky si mohou být i jistí tím, pokud se budou držet aspoň trochu metalového kopyta, že jim projde jakýkoliv posun. Možná proto, že už jsem jejich tóny intenzivně vstřebával v (cituji) „době našich rodičů“ a zažil jejich všemožné výlety a úlety, které se zpravidla daly ocenit až po letech a nikoliv v samotné době vydání, přijde mi „My God Given Right“ jako příjemná deska kluků v letech, kteří nemají potřebu něco dokazovat, někam se tlačit nebo soupeřit s konkurencí, a tak můžou dělat hravou a pohodovou metalovou muziku, do které otiskují téměř vše, co jim během kariéry proteklo žilami (a je skvělé, že došlo i na připomínku temného období „The Dark Ride“). Proč by tedy měly být na desce „srdceryvné balady“ (ty ještě snad) nebo notabene (probůh!!!) „excelující speed“, když dýňovské spektrum je tak široké…

„My God Riven Right“ mohla být o některé položky chudší, aby si udržela větší švih (marně dumám, co však jednoznačně vynechat, aby to barevné paletě neubralo rozměr, protože funkční jsou i ty přídavky na bonusové verzi), ale neříkejte mi, že se u takové hudební radosti, jako je „If God Loves Rock´n ´Roll“, u koncertní hitovky „Lost In America“, jasně odkazující na „rodičovská léta“, nebo propracované „You, Still Of War“ budete nudit. Pravdu mají kolegové v tom, že halekací refrénové kolovrátky se nekonají, což osobně považuju za ohromný klad u spousty desek a u současných Helloween by mě takové postupy (ve větším množství) snad i zklamaly. Revoluce v diskografii kapely se nekoná, „My God Given Right“ není trhák, který by vlezl pod kůži na první poslech, ale že by Helloween lezli pod nějakou kvalitativní laťku, to ani omylem. Holt se jim jen nepodařilo natočit desku, která by byla úplně jiná, než všechny ostatní, ale přitom taková, aby zvýraznila všechna oblíbená poznávací znamení, jak by si asi spousta fanoušků přála. I tak bych řekl, že po třiceti letech na scéně (už jen ta doba je opravňuje k jisté repetitivnosti) si Helloween udržují solidní formu.
Savapip 6,5/10

www.helloween.org

YouTube ukázka - My God-Given Right

Seznam skladeb:
1. Heroes
2. Battle´s Won
3. My God-Given Right
4. Stay Crazy
5. Lost In America
6. Russian Roulé
7. The Swing Of A Fallen World
8. Like Everybody Else
9. Creatures In Heaven
10. If God Loves Rock ´N´ Roll
11. Living On The Edge
12. Claws
13. You, Still Of War

Sestava:
Andi Deris - zpěv
Michael Weikath - kytara
Sascha Gerstner - kytara
Markus Grosskopf - baskytara
Daniel Löble - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 1:01:13
Label: Sony Music
Země: Německo
Žánr: Melodický speed metal

Diskografie:
1985 - Walls Of Jericho
1988 - Keeper of the Seven Keys Part I
1989 - Keeper of the Seven Keys Part II
1991 - Pink Bubbles Go Ape
1993 - Chameleon
1994 - Master of the Rings
1996 - The Time of the Oath
1998 - Better than Raw
2000 - The Dark Ride
2003 - Rabbit Don't Come Easy
2005 - Keeper of the Seven Keys - The Legacy
2007 - Gambling with the Devil
2010 - 7 Sinners
2013 - Straight Out Of Hell
2015 - My God-Given Right


Související rčlánky

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.06.2015
Přečteno: 6766x




počet příspěvků: 73

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to orre:Podle mě...14. 09. 2016 10:58 Anonim
Deris byl...13. 09. 2016 13:43 orre
To ja nenašel a...26. 09. 2015 5:54 Dustter
To ŠafrDěláš mi radost...25. 09. 2015 23:48 htaedas
Prima...25. 09. 2015 12:07 sanntrik


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11843 sekund.