TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KREATOR - Enemy Of God

Dvacet let po vydání debutu „Endless Pain“ přišly německé legendy se svojí jedenáctou studiovkou. Mezitím se stalo mnohé, pokud ale všechny trable a strasti, kterými leader kapely Mille Petrozza, potažmo jeho věrný souputník Ventor prošli, měly za následek stvoření podobného majstrštyku, jakým fošna „Enemy Of God“ bez nejmenších pochyb je, pak není třeba litovat jediného (k)roku. Naopak, v celé Tvůrcově anabázi můžeme spatřovat téměř duchovní paralelu s divokým startem, následným hledáním vlastní integrity a konečným tvůrčím osvícením, jež má za následek díla, která se dotýkají samé esence thrashmetalového žánru, přičemž jej koření moderní zvukovou produkcí a profesionálním přístupem na všech myslitelných frontách.

Zkrátka a dobře, poslouchat placku „Enemy Of God“ rovná se prvotřídní posluchačské slasti. Zejména úvod díla doslova bere dech. Bez jakýchkoli okolků vše rozjíždí mistrovský titulní flák, následovaný vrcholným zářezem „Impossible Brutality“, do kterého vítají Ventorovy bicí přechody, jež si nás akurátně připraví pro budoucí děj songu, kdy přímo hypnoticky působí refrénové frázování jeho názvu, stejně jako přesně umístěné zrychlení ve druhé polovině. V tu chvíli je jasné, že to Kreator opět nechtějí vyhrát zabijáckým kvaltem, jenž používají toliko k dynamické podpoře zpravidla velmi členitých písní. Thrashový orgasmus pokračuje trojkou „Suicide Terrorist“ s několika památnými momenty, jako jsou chytlavě vystavěné sloky či svůdné riffové kotouče, které nastoupí po druhém chorusovém jetí. V dalších položkách nastolená kvalita neuhne ani o píď, přičemž je obohacena třeba o Millesovy gotické zpěvy v náladotvorné šestce „Voices Of The Dead“ či krásně melodické sólo hostujícího Michaela Amotta (Carcass, Arch Enemy) v sedmičce „Murder Fantasies“. Michael byl k práci přizván producentem Andy Sneapem, a to z důvodu Petrozzova mentálního bloku. Ano, jsou chvíle, kdy i samotný Mille neví, kterou cestou se ubírat dál. Rozhodně však věděl, jak inkriminovaný song rozjet, pročež nástup „Murder Fantasies“ považuji za maximálně vtahující i strhující.

Pravdou ovšem je, že poté se tvůrčí kredit malinko vyčerpá, když v následujícím triu kompozic uslyšíme „pouze“ standardní hudební příděl. Je to tradiční slabina Kreatoru a je škoda, že se nenajde dramaturg, který by měl odvahu některé skladby prostě vyhodit. Bylo by to vhodné zejména v rámci dynamiky celé nahrávky, neb je jasné, že se přes veškerou rytmickou variabilitu stále pohybujeme v úzkých mantinelech daných samotným žánrem. Stopáž přesahující padesát minut, na kterou kapela natáhla své dva poslední opusy, je zkrátka přemrštěná (na „Hordes Of Chaos“ už se naštěstí dostáváme k „snesitelnějším“ třiceti devíti minutám). Situace na albu se nicméně vrátí do extra silné linie závěrečnou dvojicí pecek. Jedenáctka „Under A Total Blackened Sky“ odzbrojí dalším kulervoucím nájezdem, stejně jako houpavě podmanivým refrénem, jenž doprovázejí melodicky lahodné trylky. Poslední zápis s názvem „The Ancient Plague“ pak patří mezi položky s nejvydatnější atmosférou, kterou prezentuje pomalu gradující start i v katarzovitých motivech se svíjející finiš.

Nic z toho by však nemělo patřičný účinek, kdyby nebyl přítomen správný sound. Andy Sneap to vychytal už na „Violent Revolution“, na „Enemy Of God“ pak dosáhl zvukové nirvány. Zejména díky němu můžou kytarové riffy znít výbušně jako nášlapné miny, Ventorovy bicí jako palba z rotačáku (dvojkopák jenom zvoní!), Christianova baskytara jako bublající baskervillská blata a Millesův vokál zlověstně jako mračna nad Mordorem. Celek pak zní jako dokonalé thrashové Nebe. Ocenila to většina recenzentů, ale především fandové, kteří album katapultovali na přední prodejní místa v šesti zemích, v Německu pak přímo do luxusní dvacítky. Video bylo nahráno ke skladbě „Impossible Brutality“ a úspěšně točeno na MTV. Největší sukces v historii kapely bylo samozřejmě nutné doprovodit několika koncertními turné (např. s Napalm Death nebo Celtic Frost). Na této velkolepé vlně ostatně kapela surfuje dodnes, a tak musí být i nejposlednějším zatvrzelcům jasné, že Kreator už dávno není jenom sebrankou evropského významu, ale světovou hvězdou, která patří do nejužší (thrash)metalové špičky.

Petr Štěpnička             


www.kreator-terrorzone.de

YouTube ukázka - Impossible Brutality

Seznam skladeb:
1. Enemy of God
2. Impossible Brutality
3. Suicide Terrorist
4. World Anarchy
5. Dystopia
6. Voices of the Dead
7. Murder Fantasies
8. When Death Takes Its Dominion
9. One Evil Comes (A Million Follow)
10. Dying Race Apocalypse
11. Under a Total Blackened Sky
12. The Ancient Plague

Sestava:
Mille Petrozza - zpěv, kytara
Sami Yli-Sirniö - kytara
Christian Giesler - baskytara
Jurgen Reil - bicí

Rok vydání: 2005
Čas: 55:48
Produkce: Andy Sneap
Vydavatel: Steamhammer
Země: Německo
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1985 - Endless Pain
1986 - Pleasure To Kill
1987 - Terrible Certainty
1989 - Extreme Aggression
1990 - Coma Of Souls
1992 - Renewal
1995 - Cause For Conflict
1997 - Outcast
1999 - Endorama
2001 - Violent Revolution
2005 - Enemy Of God
2009 - Hordes Of Chaos
2012 - Phantom Antichrist

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.08.2015
Přečteno: 3578x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to htaedas:...30. 08. 2015 6:52 Savapip
Netýká se to jen...29. 08. 2015 22:05 htaedas
První album které...22. 08. 2015 8:49 Zdenda
Tímto albem jsem...13. 08. 2015 7:28 htaedas
Tahle nahrávka...13. 08. 2015 1:15 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08838 sekund.