ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LINDEMANN - Skills in Pills

Psal se rok 2013, když začal dostávat konkrétnější obrysy projekt Lindemann a uznávaný švédský multiinstrumentalista a producent Peter Tägtgren se již definitivně diagnostikoval jako nenapravitelný workoholik. V roce 1990 totiž pětačtyřicetiletý Švéd založil deathmetalové Hypocrisy a o šest let později industriálně laděný projekt Pain. Právě ten byl odrazovým můstkem pro spolupráci s frontmanem kapely Rammstein Tillem Lindemannem a ve své podstatě tohle spojení zní přesně tak, jak by každý hudební posluchač očekával. Spousta elektroniky, samplů a podladěných kytar okolo charismatického hlubokého hlasu německého rodáka.

Zatímco Peter Tägtgren píše a skládá jako o život, kapela Rammstein naopak nikam nespěchá a v poslední době stále více odkládá jak různé přidané materiály (stále se marně čeká na Live DVD z posledních dvou masivních tour), tak i další desku, která by dle posledních informací měla spatřit světlo světa někdy v roce 2017. Jedná se tak prozatím o největší pauzu v historii kapely a využil ji nejen Richard Kruspe pro svůj projekt Emigrate, ale i zmiňovaný Till Lindemann pro spolupráci s Peterem Tägtgrenem. Tyto momentální „side projects“ dávají vzpomenout na téměř deset let staré rozdělení System of a Down na sólovou dráhu Serje Tankiana a kapelu Scars on Broadway s Daronem Malakianem. Scénář je téměř totožný – kytarista (Kruspe/Malakian) na sebe vezme hlavní vokál a snaží se bazírovat na svém slavnějším předchůdci, kdežto frontman (Lindemann/Tankian) se obklopí špičkovými muzikanty a zkusí se vydat jinou cestou. Jediným rozdílem je ten, že Serj Tankian oproti Tillu Lindemannovi uhnul ze své vyšlapané cestičky mnohem radikálněji.

Jedním z hlavních lákadel projektu byla Lindemannova angličtina. Na rovinu: Lindemann zní takřka stejně jako v německém jazyce a navíc se nejedná o žádnou novinku, neboť Rammstein mají na kontě pár zprofanovaných písniček i v jazyce „moderní latiny“ („Amerika“, „Pussy“). Lindemannův projev a výraz je skálopevně hrubý a charismatický stejně jako u německé smečky, čili tady se žádných překvapení nedočkáte. Peter Tägtgren se postaral o veškerý instrumentální materiál a odvedl solidní práci. Navazuje na své umění z projektu Pain a přizpůsobuje se Lindemannovi, co se vokálních spekter týče. Jedinou výraznější přidanou hodnotu tedy vidím pouze v banálně jednoduchých a kontroverzních textech, které u někoho můžou způsobit salvy smíchu, u někoho pohoršení a u někoho absolutní netečnost. Poslední postoj hodnotím jako špatný – toto album by se mělo poslouchat se snahou o pochopení průzračně šokujících textů.

Samozřejmě, Till Lindemann je starý známý provokatér a vždy měl triviální texty, točící se okolo lidské sexuality a důstojnosti. Stačí si vzpomenout na koncertní show u „Bück Dich“ nebo na šokující necenzurovaný klip „Pussy“. Přesně v podobných intencích se pohybují songy ve „Skills in Pills“. Jsou prvoplánové, kontroverzní a přehnaně jednoduché. Otázkou je, zda se za nimi skrývá nějaké hlubší poselství a štiplavá společenská kritika nebo se jedná o geniální tah, jak umně zakamuflovat psaní na úrovni Morčat na útěku (a že těch rýmů na podobné bázi je v tomto albu spousta). Výstupem tak vždy bude interpretace každého z nás a rozhodnutí, jestli se nám texty líbí, nelíbí nebo je z těch či oněch důvodů prostě a jednoduše ignorujeme a primární je pro nás instrumentální stránka.

Hudebně se projekt Lindemann povedl a i když se fanoušci Petera Tägtgrena dočkají pouze přidané hodnoty v podobně hřmotného německého vokálu a fanoušci Tilla Lindemanna hravějších a záživnějších orchestrací a elektroniky než u jeho domovské kapely, tyto dvě osobnosti si bez diskuze sedly. Jde to slyšet především v úvodní titulce, v singlu „Praise Abort“ a ve skladbách „Fish On“, „Golden Shower“ a „Fat“, která disponuje nejlepším refrénem desky. Právě refrény jsou největší tahounem alba a tam, kde nefungují, skladba nemá moc co víc nabídnout (typicky vatové songy jako „Cowboy“ nebo „Children of the Sun“, nepovedly se moc ani pomalejší kusy). Riffy nejsou nikterak novátorské a stejně jako všudypřítomná elektronika zastávají funkci podpůrné role sloužící stadiónovým refrénům, z nichž dobrá polovina zůstala v paměti. Album už pak může překvapit jenom dílčími momenty, dokreslujícími specifickou atmosféru typu závěr v titulní „Skills in Pills“, klavír v „Yukon“ nebo povedený předrefrén v „Golden Shower“. Kytary nejsou tak řezavé a agresivní jako u Rammstein, více prostoru dostávají samply a hlasový projev Lindemanna. Přesto se více či méně po celou dobu poslechu „Skills in Pills“ německých industrialistů v podvědomí nezbavíte a např. o takové „Fish On“ lze bez skrupulí říct, že by s německým textem a vytavenými kytarami obstála i u Rammstein.

Nejedná se o žádný zářez do historie moderní hudby a ani se kvůli tomuto projektu nebudou rušit žádné původní kapely obou členů, ale přesto toto spojení přineslo kvalitní hudební řemeslo. Sice bez nějakých zvláštních inovací, ale na druhou stranu se vztyčenou hlavou a mnohem zvládnutějším produktem než třeba Kruspeho poslední deska Emigrate. Takže mírně palec nahoru s tím, že ta prazvláštní lyrika mi nedá spát.

Radek Neuman             


www.skillsinpills.com

YouTube ukázka - Praise Abort

Seznam skladeb:
1. Skills in Pills
2. Ladyboy
3. Fat
4. Fish On
5. Children of the Sun
6. Home Sweet Home
7. Cowboy
8. Golden Shower
9. Yukon
10. Praise Abort
11. That's My Heart

Sestava:
Till Lindemann – zpěv
Peter Tägtgren - kytary, samply, orchestrace
Jonas Kjellgren - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 45:01
Label: Warner Music
Země: Německo/Švédsko
Žánr: industrial metal

Diskografie:
2015 - Skills in Pills

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.06.2015
Přečteno: 4510x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Dle mého...30. 06. 2015 11:37 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12558 sekund.