ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STRATOVARIUS - Eternal

To jsou věci, to jsou věci. Stratovarius je tady s jubilejní patnáctou studiovkou, která přináší zcela nečekaný obsah. Legendární Finové se totiž vracejí ke svému nejslavnějšímu období, v němž hrál dominantní roli skladatelský génius Timo Tolkki. To je skutečnost, jež musí zákonitě vyvolat lavinu reakcí, od těch jásavě pozitivních až po zklamané a znechucené. K první skupině bude zcela logicky patřit konzervativní jádro fanoušků, kterým zoufale scházely sentimentální a velkolepé melodie. Do druhé zase spadnou všichni, jimž se zamlouvalo progresivnější vyznění posledních desek.

Přiznám se, že pro mě osobně je tato skutečnost malým šokem. Čekal jsem pokračování v moderně pojatém směru a přirozené navázání na jeho umělecký vývoj. Místo toho Finové hodili zpátečku, všechno zjednodušili a se vší vervou vyběhli vstříc minulosti. Jakoby říkali: „Víme, že jsme se na posledních albech odklonili od klasického soundu kapely, mrzí nás to, tady máte omluvu.“ Tomu napovídá i silné využití autorských schopností hostujícícho Jani Liimatainena, díky čemuž některé nové pecky zní jako pokračování aktuální fošny Cain´s Offering. V tuto chvíli není možné tvrdit, zda jde o stav setrvalý či pouze dočasný, nicméně v takovém postupu musí cítit prvky jisté podbízivosti i ten, jemuž se nová deska nakrásně třeba i velmi zamlouvá a líbí. A takovému pocitu zase nahrává stavba některých skladeb, které působí, jakoby by byly šity (nikoli shity) horkou jehlou, v několika (naštěstí ojedinělých) momentech dokonce vyznívají nedotaženě a bezradně.

Týká se to zejména závěrečné části díla, prvních šest kusů je každopádně naprosto parádních a strhujících. Např. hned při úvodní palbě „My Eternal Dream“ si překvapený fanoušek ukroutí hlavu buď pohybem horizontálním (při absolutní nechápavosti) či vertikálním (při neurvale šťastném paření). Jde totiž o nejspídovější, nejhymničtější a nejspektakulárnější položku celé desky. Její zařazení na samotný začátek přitom definitivně potvrzuje, že tentokrát nepůjde o ojedinělý pozdrav časům minulým, ale zcela promyšlený a systematický atak. Jednoduchý klávesový motiv evokuje song "Freedom" z fošny „Infinite“, tedy fanfárové haló efekty mířící rovnou na první signální, včetně refrénu, který úzkostlivě kopíruje základní melodickou linku. Do toho neoklasické Johanssonovy klávesy a další z dlouhé řady nezapomenutelných Strato hitů je na světě. Druhý song „Shine in the Dark“ tempo i náladu zklidní, připojí se lehký prog, chytlavost však nemizí, a to zejména v půvabně klenutém bridgi a patřičně hlasitém refrénu. Podobně je na tom také následující rychlovka „Rise Above It“, která rovněž zavoní hymnickým chorusem i pikantně vykrouceným sólem. Návaznost na páně Tolkkiho je tentokrát ještě silnější, a to zejména v postupech podkladových kytar a také Kotipeltově frázování, jež v jednom momentu nepokrytě opisuje z hitovky „Forever Free“ (album „Visions“ 1997). I přesto (nebo právě proto?) je poslech tohoto kusu opravdovou radostí.

Čtvrtá kompozice „Lost Without a Trace“ je jediným autorským příspěvkem Lauri Porriho. Jde o progresivní a pravděpodobně umělecky nejvyspělejší položku alba, pocitově má tedy nejblíže k předešlým dvěma zápisům kapely. Skladba vyniká postupnou gradací s vrcholem v dynamicky zpěvném refrénu. Tím zavoní i písně číslo pět („Feeding the Fire“) a šest („In My Line of Work“), přičemž druhá jmenovaná je dokonalý hit a zároveň zenit celého díla, neb po něm už podobně veselo nikdy nebude. Sedmý track „Man in the Mirror" sice dýchá příjemně šlapavými slokami, brzdí jej ale (vzhledem k předešlému dění) málo záživný refrén. Pohoda se sice vrátí v goticky laděné osmičce „Few Are Those“ (pěkný bridge, chorus i sólo), avšak vzápětí opět zakolísá v (na poměry kapely) tuctové baladě „Fire in Your Eyes“ (přestože v ní naplno vynikne Kotipeltův um). Není bez zajímavosti, že obě průměrnější položky složil Jens Johansson. Zbývá nám závěrečný opus „The Lost Saga“, který se zase snaží navázat na Tolkkiho, tentokrát na jeho epické a časově roztáhlé skladby, včetně téměř doslovné citace sentimentálních linek, jež přijdou na řadu v sedmé minutě. Výsledek je ovšem sporadický, jakoby zmrazený v přílišné a zároveň ne zcela uvěřitelné tvůrčí angažovanosti.

Natěšené pocity z prvních šesti skladeb (plus osmičky „Few Are Those“), kdy to málem vypadá na desku roku, jsou tak zchlazeny méně povedeným triem songů (prachbídný přebal CD v tomto ohledu hraje minimální roli). I přesto jsou na místě oslavné ódy, ačkoli je nutné zopakovat, že se to pravděpodobně týká pouze fanoušků starých Stratovarius, ke kterým se samozřejmě řadím i já. Mám ovšem plné pochopení i pro ty, jež novinku odsoudí jako málo zajímavou a zpátečnickou.

Petr Štěpnička             

Velmi milé a příjemné překvapení z ledového Finska. Kapela jako by pocítila touhu se vrátit o skoro dvě dekády zpět a navázat aktuální fošnou na opusy "Infinite" nebo "Visions". Takže fandové starší tvorby bezpochyby budou u vytržení, zatímco příznivci nové, zadumanější a progresivnější tváře patrně album se zachmuřenou tváří vypnou.

Písně působí dojmem, jako by si autoři hudby (prakticky celá kapela - s výjimkou bicmana Rolfa) chtěli zavzpomínat na to, jak se pracovalo pod vedením nemocného Tima Tolkkiho a posluchačům předhodili desku, u které si budou moci hlavně zavzpomínat na své metalové mládí. Ta část sestavy, která bývalého šéfa nezažila, má rozhodně slušně nastudovaný jeho rukopis a cit pro vzletné refrény. S psaním materiálu u tří písní vypomohl i Jani Liimatainen, jehož vliv je dosti čitelný a nejlepší píseň na desce, šestá „In My Line Of Work“ nemálo připomíná druhý zásek jeho domovských Cain´s Offering. Dalšími povedenými tracky jsou oklipovaná „Shine In The Dark“ se šťavnatými refrénovými harmoniemi, hitová „Feeding The Fire“ a závěrečný opus „The Lost Saga“. Úvodní, konečně po letech zase speedová skladba „My Eternal Dream“ mohla dostat o něco chytlavější refrén, jinak se více než povedla též.

V pořadí již patnáctá řadová deska přináší příjemný a svěží vítr pro všechny melodysiláky, kterým progovější směřování kapely pod taktovkou Matiase příliš nevonělo. Osm palců nahoru.
Hermes 8/10

www.stratovarius.com

YouTube ukázka - Shine in the Dark

Seznam skladeb:
1. My Eternal Dream
2. Shine in the Dark
3. Rise Above It
4. Lost Without a Trace
5. Feeding the Fire
6. In My Line of Work
7. Man in the Mirror
8. Few Are Those
9. Fire in Your Eyes
10. The Lost Saga

Sestava:
Timo Kotipelto - zpěv
Matias Kupiainen - kytara
Jens Johansson - klávesy
Lauri Porra - baskytara
Rolf Pilve - bicí

Hosté:
Jani Liimatainen

Rok vydání: 2015
Čas: 54:22
Produkce: Matias Kupiainen
Label: earMUSIC
Země: Finsko
Žánr: melodický power/speed metal

Diskografie:
1989 - Fright Night
1992 - Twilight Time
1994 - Dreamspace
1995 - Fourth Dimension
1996 - Episode
1997 - Visions
1998 - Destiny
2000 - Infinite
2003 - Elements, Part I
2003 - Elements, Part II
2005 - Stratovarius
2009 - Polaris
2011 - Elysium
2013 - Nemesis
2015 - Eternal

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.09.2015
Přečteno: 10113x




počet příspěvků: 24

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
EternalVšichni ohledně...19. 10. 2022 15:45 minstrell
Pokud porovnám...29. 09. 2015 8:56 htaedas
nazorMyslim si, ze...22. 09. 2015 15:08 Yuri
EternalPro mne je to...21. 09. 2015 21:30 Fík
Tohle mi...20. 09. 2015 23:54 Kovi


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11714 sekund.