RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ZARIA - Po poti življenja

V nepříliš dlouhém promo materiálu o slovinské kapele Zaria se hned čtyřikrát objevuje slovo originální. Připustíme-li fakt, že propojení folk metalu (byť poměrně syntetického) a gothic metalu (pro který je odrazovým můstkem zejména vysoký vokál Inez Osiny) zas tak ohranou písničkou není, na jedno užití Zaria nárok mají. V dalších případech však už jde o čirou troufalost, nemluvě o tom, že i užití pojmu metal (nene, lehounce přibroušené kytary všechno nezachrání) je docela na hraně.

Debutová deska „Po poti življenja“, vydaná na sklonku loňského roku postupně nasbírá (tu větší, tu menší) mínusy prakticky na každé položce. Folk metal? Živé píšťalky (opět Inez Osina) fungují jako taková krabička poslední záchrany, a jsou prakticky tím nejzásadnějším hybatelem děje. Sem tam zazní housle (hostující Ana Novak) či harmonika (hledat za těmito tóny bude spíš potřeba černobílé klapky, či jinou umělohmotnou výpomoc), ale atmosféru zrovna moc vybudovat nedokáží, a když dostane prostor i sluníčkově projasněný odér Jadranu a jeho neškodně pohodových melodií, je to docela Šlágr. Symfonické sklony pak stojí čistě ne vždy úplně jistém Inezině výškaření, zde už samohrajky nemají potřebu hudbu kapely kdovíjak rozkošatět. A i když Inez není vždy úplně pevná v kramflecích, přece jen dokáže dodat skladbám Zarii alespoň nějaký chuťový ocas, na rozdíl od sterilního mužského parťáka (kdo má mužské vokální party na desce na svědomí je poměrně obtížné vyčuchat). A nemluvě o tom, že měkkoulinká slovinština (i tady byl prostor pro folkové aróma, leč neděje se) umocňuje pocit jakési celkové vlažnosti. Celkové spojení dvou výše uvedených stylů je takové půl napůl, ničím neohromí, ale alespoň nedrhne.

Kdovíjak oslnivé nejsou ani hudební nápady kapely. Dokážu si představit, že naživo musí fungovat nekomplikovaný pochodový motiv a až pompézně budovatelsky rozjásaný popěvek „Divja Jaga“, v obýváku je však tažen k zemi sterilním mužským zpěvem a dokonale průhlednou halekačkovou podbízivostí (byť dostat do ní špetku agrese, ksichtu a života, určité ambice by tahle píseň mohla mít). Asi nejsilnější okamžik přijde v momentě, kdy Zaria totálně rezignuje na folk (což může být u převážně folk metalové kapely docela průšvih, tak aspoň že se ozvou housle …) a vsadí na éterický zpěvný a atmosféricky přitažlivý motiv (čímž se stane standardní gothickou kapelou) v „Nov začátek“. Možná tohle by byla pro Zariu cesta. A chcete-li naopak největší kontrast, zkuste víc než opatrnou a mdlou „Moč brez imena“ s (opět) sterilním mužským vokálem, který chvílemi dokáže do bezvýraznosti stáhnout i Inez, či „Na odprto morje“, která svým harmonikovým motivem svádí k tomu, že by mohlo jít o skočnou pijáckou divočinu, leč vokalisté dokáží i tenhle kousek odalkoholovět, zjadranit a emotivně utlumit.

Celkové hodnocení je strašně jednoduché. Jelikož Zaria v promo materiálu avizují, že by se jednou mohli vrátit do studia, příznivce metalu může hřát pomyšlení, že i bez „Po poti življenja“ mají bezpočet možností sáhnout po něčem záživnějším a pokud na novinku dojde, že slabší už to nejspíš nebude.

Savapip             


www.zaria-band.si

YouTube ukázka - Divja jaga

Seznam skladeb:
1. Po poti življenja
2. Glas srca
3. Divja jaga
4. Spomin tisočerih dni
5. Temnina
6. Nov začetek
7. Pozabljeni svet
8. Moč brez imena
9. Na odprto morje
10. Sledi zvezdi
11. Spev zmagoslavja

Sestava:
Inez Osina – zpěv, flétna
Jakob Konda - kytara
Miha Merc - kytara
Rok Ražman - baskytara
Gašper Pesek - klávesy
Nika Kos - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 48:32
Země: Slovinsko

Diskografie:
2014 – Po poti življenja

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.12.2015
Přečteno: 2519x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10144 sekund.